Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Presser Gábor: Dalok a színházból (Sony BMG)

Presser Gábor - Presser Gábor: Dalok a színházból (Sony BMG)

Egy különleges CD, amely Presser Gábor 30 éves színházi zeneszerzői pályafutását összefoglaló, egyszemélyes és egyzongorás, a Vígszínházban már régóta nagy sikerrel futó estjének dalait tartalmazza. Presser mindig kitalál valami egyedit és újat, a mostani anyag is erről tanúskodik.

Presser több mint 30 éve dolgozik a színházi vasfüggöny mögött. 1973-ban volt a legendás, hazánkban műfajteremtő "Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról" című darab bemutatója, amit a Vígszínházban egy évtizeden át játszottak. Mindmáig a műsorára tűzi több vidéki színház, és bemutatták Európa számos színházában és az Egyesült Államokban is.

A Popfesztivál óriási sikere után számos színházi felkérést kapott Presser Gábor. Nem csupán egész estés zenés darabokat, mára már klasszikussá vált musicaleket komponált ("30 éves vagyok", "Jó estét nyár, jó estét szerelem", "A sanda bohóc"), hanem sok, úgynevezett kísérőzenét is írt, például Csehov-, Shakespeare- és Örkény-darabokhoz és az emlékezetes sikerű "A próba" című balettet a Magyar Állami Operaház felkérésére (melyet idén ősszel újra műsorra tűztek). Ám mind közül a zeneszerző - saját bevallása szerint - a legjobban a 17 éve bemutatott "Padlást" szereti. A "félig mese, félig musical"-nek a Vígszínházban a közelmúltban volt a 600. (!) előadása, miközben az ország szinte minden színházában játszották. A Padlás az amatőr és ifjúsági társulatok nagy kedvence, folyamatosan színen tartják.

Presser "darabjaira" eddig Magyarországon több mint 2 millió színházjegyet váltottak. Dalait nemcsak éneklik úton-útfélen, de tanítják is. Portréfilmjében a Kossuth-díjas zeneszerző így vall: "Előadóként inkább vagyok egy dalait éneklő szerző, mint énekes". A "Dalok a színházból" című előadás - amely alatt a néző egy kicsit beleshet a színház titkaiba, valamint egy kicsit úgy érezheti magát, mintha ő is részese lenne - több mint egy éve fut a Vígszínház repertoárjában, nagy sikerrel. A háziszínpad közege olyan élményt kölcsönöz ezeknek az önálló esteknek, mely által úgy érezhetjük, kicsit jobban megismerjük a művészt.

A színházi est zenei anyaga most tehát megjelent hangzó anyagként is. Ehhez az exkluzív csomagolású, különleges kiadványhoz ezidáig csak az előadást megtekintő nézők juthattak hozzá, ám a nagy sikerre való tekintettel most kereskedelmi forgalomban is megvásárolható nemcsak színházkedvelők számára.

2005. 12. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2005. 12. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2005. 12. 22. 22:32
Nagyon jó! Minden Presser rajongónak kötelező darab!
Vendég 2006. 01. 04. 15:20
Presser a legnagyobb istenkirály, szuperhíró! Kegyetlenül jól nyomja. Ez a diszk nincs meg, de a többi igen, és nagyon vad.
Vendég 2006. 01. 07. 12:40
a popfesztivál és a padlás..ez nagyon nagy dolog volt Gabi bá!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!hajrá király a cd-d!!!!!!!!
Vendég 2006. 01. 24. 18:57
most láttam a képzelt riportot és nagyon tetszett

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Presser Gábor: Dalok a színházból (Sony BMG) cikk képei
Presser Gábor - Presser Gábor: Dalok a színházból (Sony BMG)