Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

30Y: Csészényi tér (CLS Records)

30Y - 30Y: Csészényi tér (CLS Records)

Pécsnek mindig is volt valami megmagyarázhatatlan eredetű kulturális háttérsugárzása. A kilencvenes évek elején a Kispál és a Borz megjelenése igazolni látszott a ki nem mondott elvárásokat. Később punk körökben a HétköznaPI CSAlódások, az ezredforduló tájékán pedig a szintén Baranyából indult Hiperkarma feltűnése keltett underground katarzist. És most itt az újabb rádöbbenés.

Bár a 30Y nevét egy szombathelyi buszjáratról kapta, a tagok még 2000 tavaszán ismerték meg egymást Pécsett. A következő év januárjában már kész az első demó. Beck Zoliék 2001-ben ott vannak a legfontosabb országos fesztiválokon, fellépnek a Kispál és a Borz előtt, televíziós meghívást kapnak a Zanzibár című kulturális műsorba. Ígéretes kezdet. 2002-től folyamatos fellépői a pécsi egyetemi klubnak, játszanak a Duna TV Kalendárium című műsorában, miközben tovább koncerteznek Lovasiékkal, szép csendben elkészítik második demójukat. A következő évben már a Radio Bizarre német rádióállomás és a pécsi Remény Rádió játszási listáján találják magukat. Szerepelnek a linz-i utcazene fesztiválon, és a MEDIAWAVE dunaszerdahelyi rendezvényén. 2004 őszén az egész országot végigkoncertezik a Kispállal. Az év decemberében szerzői kiadásban megjelenik „Egy perccel tovább” című élő felvételeket tartalmazó első nagylemezük. A lemezbemutatóra a Petőfi Csarnokban kerül sor a Borz vendégeként. Tavaly a sikeres fesztiválfellépések mellett a Művészetek Völgyében adják legemlékezetesebb koncertjüket. „Csészényi Tér” című debütjük gondozását a CLS Records vállalta.

Kiváló szövegek, a legjobb hazai gitárzenekarok (HS7, Kispál) megoldásait, és britpop (Blur, Oasis) hangszereléseit egyként beidéző okos - popos, lendületes gitárzene. Az album mindössze negyven perc, nincs üresjárat, még a középtempós trackek sem ültetik le az anyagot. A zongorával nyitó grooveos, sodró „Szív-szalutál-szív”–nél már érezzük új minőség jelent meg a hazai szcénában. Beck Zoltán ironikus, jelmondatszerű szövegei könnyen utat találnak. „Apádnak végre lett, egy olyan szeretője, amit ő álmodott, magának meg előre”. A táncos „Teremtős”–ben az első szerelem is új kontextusba kerül „nekem valahogy nem volt részem benne, hogy a szívemet úgy üsse ki a lány mint a Carter doktor a vészhelyzetbe”. Az „Egy perccel tovább” című szerzői albumról idekopírozott azonos című track, a lemez egyik legslágeresebb felvétele. Az elszállt, pszichedelikus „Pusztítós” az örök tinipara alapvetéseit boncolgatja. „Na mi van beszartál most érzékeny gimis gyerek, hogy az egyiket a másik, a másikat az egyik nem érti meg”. A lemez további részében is kiváló felvételeket kapunk. Lendületes rock, a Graham Coxon-i gitárhangzását beidéző (Bogozd ki), révedező lokál patrióta idézetgyűjtemény (Pécsi tánctanár), a Radiohead megoldásait eszünkbe juttató csilingelő akkordbontogatós pop (Ágyéktól szívig) váltja egymást. A záró „Puhataplú lányok” hajszás, punkosan beindult darab, kötelező koncertkedvenc.

A 30Y bemutatkozó albuma újabb bizonyíték ’94 óta egyre erősebb a „Pécsi Szál”. A „Csészényi Tér” az idei év egyik legfontosabb hazai poplemeze lehet.

Radics Gábor

2006. 03. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

R.G. 2006. 03. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2006. 03. 20. 18:56
na csá most mi van?Ez szerintetek jó honlap?
Vendég 2006. 03. 20. 18:56
aaappppááámmm
Vendég 2006. 04. 18. 17:02
vmi hihetetlenül jó ez az album!további sok sikert a srácoknak!
Vendég 2006. 04. 18. 20:29
egyetértek, nagyon jó lett az album:) de továbbra is koncerteken a legjobbak a srácok^^

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

30Y: Csészényi tér (CLS Records) cikk képei
30Y - 30Y: Csészényi tér (CLS Records)