Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Sufjan Stevens: Illinois (Rough Trade / CLS)

Sufjan Stevens - Sufjan Stevens: Illinois (Rough Trade / CLS)

Az Egyesült Államok földrésznyi ország, ezt eddig is tudtuk. Zenei feltérképezése szinte lehetetlennek tűnik. A michigani Sufjan Stevens más léptékben gondolkodik. A "Come On! Feel the Illinoise! a fiatalember három évvel ezelőtt útnak indított 50 albumos projektjének második lemeze.

A vállalás szerint a dalszerző az USA minden tagállamáról készít majd egy –egy albumot. Már a 2003-as „Greetings From Michigan” is megdöbbentő volt a maga sokszínű mégis egységes hangulatú darabjaival, a tavaly ősszel megjelent Illinois államot bemutató zenés utazás azonban minden várakozást felülmúl. Ennyire összefogott, elragadóan színes, a komoly és a könnyűzenét ilyen mesterien ötvöző vállalás Brain Wilson SMILE-ja óta nem született a popban. A 74 perces monumentális alkotás egyértelmű konceptlemez, szerencsére azonban sikerül kikerülni a túlszerkesztettség csapdáit. A könnyű kamaradarabokkal és elszállt pszichedelikus felvételekkel teletűzdelt album egy megélt földrajzi – történelmi - pszichológiai utazás. Narratív szövegfolyam.

A lemezt komoly, több hónapos Illinoisbeli utazgatás, élménygyűjtés előzte meg. A munkálatokba Stevens számos közreműködőt vont be. A vonós kvartett, fúvószenekar, énekkórus (Illinoise Choir), mellett James McAllister dobon, Craig Montoro trombitán segítette a grandiózus vállalkozást. A különleges, gazdagon hangszerelt, szertelenül áradó dalokban Stevens többet szólózik, mint a Seven Swans idején. A zongora sávok egy részét a brooklyni Szent Pál Templomban vették fel. Intim megoldás.

Az album monumentális hat – hét perces dalai között több átvezető jellegű spontánnak tűnő közjátékokat, instrumentális betétet is találunk. A lemez filmzeneszerű hangulatot áraszt. A vezérdallam végig megmarad, ugyanakkor folyamatosan változik, módosul. Az összekötő vezérfonalat mindvégig Stevens éteri, emocionális éneke és a biztos ízléssel alkalmazott hangszerelés jelenti.

A lemezt hallgatva egyként juthat eszünkbe Simon & Garfunkel, Neil Young, a Crosby Stills Nash & Young, a Beach Boys, itt – ott a Byrds, vagy épp a Wilco. Fokzene ez, mély erkölcsi mondanivalóval. Síró ember egy teherautóban, csontdaganatban szenvedő lány, mostohák, felvonulások, elnökök, UFO-k, éjszakai vonatozás, vallás. A "John Wayne Gacy, Jr." például egy sorozatgyilkosról szól. A férfi 1972 - 1978, 33 kisfiút és fiatalembert rabolt el erőszakolt és ölt meg. Hátborzongató. Jelenléte azonban megkérdőjelezhetetlen. Szívfacsaró darab a lengyel származású grófnak Casimir Pulaski-nak a brandywinei csata hősének emléket állító "Casimir Pulaski Day". Aprólékosan kidolgozott gyönyörű melódiák sorakoznak. A 22 felvételt tartalmazó albumról nincs mit kiemelni. Hallgatni kell. Sokat.

Sufjan Stevens „Illinois” című albuma ismét bizonyítja, a pop nem elsősorban szórakoztatás.

Radics Gábor

2006. 04. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

R.G. 2006. 04. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2006. 05. 22. 17:32
Nem hallottam még Sufjanhoz hasonló előadót. Fantasztikusak a számai!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Sufjan Stevens: Illinois (Rough Trade / CLS) cikk képei
Sufjan Stevens - Sufjan Stevens: Illinois (Rough Trade / CLS)