Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Massive Attack: Collected (Virgin / EMI)

Massive Attack - Massive Attack: Collected (Virgin / EMI)

A kilencvenes évek elején járunk. A helyszín Bristol. A főszereplő három túlérzékeny brit fiatalember. Andrew "Mushroom" Vowles, Grant "Daddy G" Marshall és Robert "3D" del Naja szerint a világ túl gyors, érthetetlen, zilált. A kapcsolatok nem működnek, a szerverek túlterheltek. A megoldás a lassúságban rejlik. Talán ismerik Kunderát… Megszületik a trip – hop. Fejben forgatott filmek, hipnotikus - mágikus zene, atmoszférikus hangulatok, lélekteli melódiák. Hip-hop és soul, blues, dub és reagge. Massive Attack.

Az elmúlt évtized stílusteremtő zenekarának története a korai nyolcvanas évekre nyúlik vissza. A zenekar elődjének tekinthető Wild Bunch sound-system korának egyik legsikeresebb club formációja volt. A DJ kollektíva a punktól a reaggen át az R&B-ig szinte minden zenei hatást beolvasztott. Az arcok hamarosan Bristol legnevesebb zenei megmondói lettek. A kijelölt keretek azonban hamar szűknek bizonyultak. Egyenes út vezetett a feloszláshoz.

A társaság, egy helyi grafiti-művésszel (3D) kiegészülve 1987-ben újra színre lép. A Massive Attack első kislemeze a "Daydreaming," 1990-ben kerül a boltok pocaira és azonnali sikert hoz. A következő kislemez, a Shara Nelson fülledt énekével, és Tricky rapjével rögzített „Unfinished Sympathy” és az ellenállhatatlan "Safe From Harm." ma már klasszikus felvételnek számítanak. A csapat debütáló albuma 1991-ben érkezik. A „Blue Lines” kötelező darab. A Bristol sound alapműve és csúcspontja. A trip – hop alfája és omegája. A három év kihagyással megjelenő „Protection” szintén kiváló LP. A lemezen Hooper és Tricky mellett ezúttal Nicolette, és az Everything but the Girl-ből ismert Tracey Thorn működik közre. Három kiváló single „Karmacoma” „Sly” és a „Protection”- a MA továbbra is a csúcson. A Garbagenek, és Madonnának készített számok valamint a Marvin Gaye emléklemezen való közreműködés után a zenekar a ’97-es Glastonbury fesztiválon hallat újra magáról. A hangzás változik, előtérben a dark.

Az 1998-as „Mezzanine” addigi legsötétebb, legatmoszférikusabb munkájuk. A Horace Andy, Elizabeth Fraser és Sara Jay közreműködésével rögzített album legbelső félelmeinket hozza felszínre. „Teardrop” „Inertia Creeps” ugye... Kimerítő amerikai és európai turnék után, Vowles kiválik a zenekarból. Nem értett egyet a művészi törekvésekkel... Del Naja és Marshall duóban folytatják. Az új évezred elején, családi okokra hivatkozva „Daddy G” is távozik. Az addigi producer Neil Davidge billentyűs- hangszerelő szerzővé lép elő. Az 5 év kihagyás után 2003 februárjában kiadott „100th Window” felemás fogadtatásra talál. Hiába Horace Andy, és Sinéad O'Connor közreműködése, érezhető, valami elveszett. Hiányérzetünket tovább erősíti, a 2004-es Danny the Dog soundtrack erőtlensége.

A 14 felvételt tartalmazó „Collected”-en itt van minden ami fontos a Massive Attack elmúlt tizenöt évében. A kortalan „Safe from Harm”, a baljós mantrával rögzített „Karmacoma”, az éteri gitárzajos „Angel”, a magasztos „Teardrops”, a kísérteties, szerelmes dal a „What Your Soul Sings”, az elszállt „Five Man Army” (ez utóbbi rövidített változatban) vagy épp baljós „Butterfly Caught”. A legnagyszerűbb felvétel azonban továbbra is az áttörést hozó „Unfinished Sympathy”. Shara Nelson éneke még így több, mint egy évtized elteltével is borzongató. A kompiláció záró felvétele egy újdonság. A soul-dzsessz legenda, Terry Callierrel felvett vonós intróval indító, halálos lassúsággal hömpölygő „Live With Me” a csapat utóbbi öt évének egyértelműen legjobb munkája.

Az album dupla lemezes változatában a CD-n jó néhány ritkaságot, és kiadatlan számot, míg a mellékelt DVD-n az összes kislemez klipet találjuk. A Massive Attack eddig kétszer járt hazánkban. Legközelebb június 13-án a Petőfi Csarnokban adnak koncertet. A csapat 5. sorlemeze (Weather Underground) várhatóan a jövő év elején jelenik meg.

Radics Gábor

2006. 05. 31.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Massive Attack: Collected (Virgin / EMI) cikk képei
Massive Attack - Massive Attack: Collected (Virgin / EMI)