Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Fatboy Slim: „The Greatest Hits (Why Try Harder)” (Sony / BMG)

Fatboy Slim - Fatboy Slim: „The Greatest Hits (Why Try Harder)” (Sony / BMG)

A '90-es évek végén a DJ-k váltak a világ rocksztárjaivá. Összehordtak mindet. Hangmintákat, basszusmeneteket, gospel-motívumokat, rock ’n’ rollt, experimentáliát, Beach Boys féle surf-rockot és pszichedeliát. Átgyúrták a cuccot, küldtek hozzá egy nagy adag big beatet és kész. A recept annyira kézenfekvő, akár nekünk is eszünkbe juthatott volna, de nem így történt.

A megfejtő neve Norman Cook (Fatboy Slim). Foglalkozása, alanyi kortárs pop ikon. A Smith nyomdokain haladó kultikus Housemartins egykori basszusgitárosa a szintér legnagyobb megfejtői közé tartozik. A többezres lemezgyűjteményt birtokló kissé kattant gyógyegér alteregója először ’98-ban masírozott át agyunkon. A dagi fiú azóta is példa nélkül áll a popban.

Egy kompiláció jobb esetben korszaklezárást jelent. Rosszabb esetben a pénztárkasszák csilingelésének hiánya motiválja. Fatboy Slim esetében egyikről sem beszélhetünk. Norman közel tíz éve hozza megbízhatóan – bár tegyük hozzá – egyre csökkenő invencióval a tőle megszokott sajátos zenei katyvaszt. Négy sorlemeze (Better Living Through Chemistry 1996, You've Come a Long Way, Baby 1998, Halfway Between the Gutter and the Stars 2000, Palookaville 2004) egyaránt vicces, hisztérikus, lázadó ugyanakkor legalább annyira funky amennyire beat.

A You've Come a Long Way-nek simán az elmúlt évtized legfontosabb albumai között a helye. Talán csak a grunge korszak, és a brit-pop előzi be. A korongon együtt van minden. Tessék meghallgatni. A trip-hop, a big-beat a club zenék és tört ütemek adott közegben remekművé álltak össze. Direkt attak, ugyanakkor lassan kúszik bőrünk alá. A „The Greatest Hits (Why Try Harder)” 18-as track-listáján mindent megtalálunk, ami fontos volt az elmúlt évtizedben. Itt a "Rockafeller Skank", a "Praise You”, a „Right Here, Right Now”. A Groove Armadának készített „I See You Baby (Fatboy Slim remix)” és a Cornershop fedőnéven futott „Brimful of Asha (Norman Cook remix)” mellett két új szerzeményt is kapunk. A vicces vokálra építő „That Old Pair Of Jeans” odakent funkyja és „Champion Sound” további két erős érv Fatboy mellett.

Radics Gábor

2006. 07. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Fatboy Slim: „The Greatest Hits (Why Try Harder)” (Sony / BMG) cikk képei
Fatboy Slim - Fatboy Slim: „The Greatest Hits (Why Try Harder)” (Sony / BMG)