Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Thom Yorke: The Eraser (XL Records)

Thom Yorke - Thom Yorke: The Eraser (XL Records)

A „Harmadik Típusú Találkozások” óta biztosak vagyunk benne, az idegenek köztünk élnek. Ziggy a 70-es évek elején manifesztálódott, majd eltűnt, de helytartói továbbra is a popszíntéren maradtak. Thomas Edward Yorke sem földi figura. Megfigyelők szerint, a visszahúzódó, befelé forduló srácból bármi lehetett volna, a midikloriádok azonban egyértelmű utat jelöltek ki számára. Ikon lett.

Zenekara a Radiohead a kilencvenes évek egyik legfontosabb popzenei eseménye. Újító, formabontó, a konvencionális dalformát és a gitárzenét újraértelmező, kizárólag saját koordinátarendszerében értelmezhető abszolútum. A 97-es OK Computerről már mindent leírtak. A korong az elektronikus alapokba süppesztett eszement – kitekert - széttorzított gitártémák, az epikus, mégis tolerálható hangulatok, és a zsigerekre ható elhaló dallamok egyedi textúrája. Tájékozódási pont. Az ezredfordulós Kid A, és a 2001-es Amnesiac sokszor követhetetlen, öncélú elektronikus prüntyögései után, a 2003-as George Bush és Al Gore politikai csatározására reflektáló, a korábbi albumok erényeit szintetizáló Hail to the Thief ismét diadalmenetnek bizonyult.

A Nigel Godrich felügyelete mellett rögzített „The Eraser“ Yorke első szólómunkája. Beates, elektronikus, vonós és mindenféle pengetős hangszerektől hemzsegő túlnyomórészt zongorázós-gitározós üzenetek gyűjteménye. A szociálisan érzékeny, politikus dalokban Yorke kívülállóként, szenvtelen hangon énekel a világ hazugságairól. A nyitó „The Eraser“ kopogó zongorája, elektronikus alapjai és éteri vokálja kiváló felütés. A misztikus „Skip Divided“-ban mitha egy betegfigyelő monitor hangjai szólnának, nyomasztó. „So many lies“ énekli Yorke mániákusan a kortárs siratóéneknek is beillő, címét Eisenhower egy 1953-as beszédéből kölcsönző „Atoms for Peace“-ben. A mondat a Nemzetközi Atomenergia Ellenőrző Bizottság mottója, érezzük az esetlegességet. A mély tónusú „Harrowdown Hill“ Dr David Kelly három évvel ezelőtti halálnak körülményeit kutatja. Annak idején Kelly szállított bizonyítékokat Saddam tömegpusztító fegyvereiről az angol kormánynak. Öngyilkosság vagy gyilkosság, teszi fel a kérdést Yorke...A futurisztikus „And It Rained All Night“ XXI. századi poszt beat, ennyi ipari zaj egy nótába sűrítve a DM Blasphemous Rumors-a óta nem fordult elő a popban. Az úszó szinti hangokkal és bugyborékoló elektronikával telítet záró „Cymbal Rush“ után csak lassan térünk vissza a levitációból. A Radiohead jövőre ígéri hetedik stúdióalbumát. Várunk.

Radics Gábor

2006. 07. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

R.G. 2006. 07. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 11. 20. 23:05
korszakalkotó album

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Thom Yorke: The Eraser (XL Records) cikk képei
Thom Yorke - Thom Yorke: The Eraser (XL Records)