Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Enigma: A Posteriori (Virgin/EMI)

Enigma - Enigma: A Posteriori (Virgin/EMI)

Az új nagylemezre három évet kellett várni, de mi ez ahhoz képest, hogy a zene szárnyain kalandozhatunk a múltban és a jövőben, a Földön és a galaxisban! Legalábbis, a borító és a dalcímek/szövegek alapján (úgy tűnik) ez volt a terv.

A román származású, de évtizedek óta Németországban élő és tevékenykedő, jövőre ötvenéves Micheal Cretu különleges projektje, az Enigma 1990-ben hallatott magáról először. A gregorián énekkel tarkított Sadeness Part 1. azonnal tarolt, s e zenei világ számos követőre is talált. A Cathedral pop néven emlegetett műfaj idővel eltűnt, a divathullámot meglovagolókkal együtt – az Enigma viszont maradt és újabb követőkre talált változatos, kísérletezős muzsikájával, melyben szinte mindig jut hely a táncnak és a relaxációnak, a különleges hangszerekről és hangszínekről nem is beszélve.
S most lássuk hol tart bő másfél évtized után Németország egyik legsikeresebb zenei produkciója!
Az Eppur Si Mouve latin szövegű, finom gregoriánjából kibontakozó, kislemezre kívánkozó trance-es nyitányát a szintetizátorral és Cretu kissé idegesítő, minimalista énekével megbolondított Feel Me Heaven követi. Majd tisztul a zenei kép, s a toplistákról ismerős ritmusképnek egy kellemes melódia és egy csodaszép női ének ad új értemet: a Dreaming Of Andromedia kétségtelenül a korong legszebb darabja. A Dancing With Mephisto nemcsak címében sejtelmes, de a félhangokkal operáló tételben hallható, enyhén nyugtalanító női monológ az első Enigma-kislemezeket juttathatja eszünkbe. Újabb megnyugvást csak a korai Jean Michel Jarre szellemét megidéző Northern Lights, a mester saját énekével kísért Invisible Love, valamint a korong legrövidebb darabja, a kifejezetten relaxációs – a Dreaming Of Andromedával némi rokonságot mutató – Message From IO nyújt. Hiába az elektromos gitár, mindezek után a Hello and Welcome már nem tudja megmenteni a hallgatót az álomba merüléstől, aki így sikeresen lemarad a Sting stílusában írott és előadott Sitting On The Moonról, amit viszont valóban kár kihagyni! Mire a The Alchemist ütemes gitár-riffje felrázzák az embert, már késő: a zenei utazást záró Goodbye Milky Way ahhoz képest csak egy erőltetett próbálkozásnak tűnik, nem beszélve a kifejezetten nyálasra sikerült utolsó szavakról!
Az A Posteriori talán a legvisszafogottabb, legintimebb Enigma lemez lehetett volna a sorban, de mintha ezt valami miatt nem akarta volna a háttérben meghúzódó zeneguru, így egy egészen más zenei utazásra invitáló bevezetéssel, valamint néhány izgalmas kísérlet beillesztésével sikerült közepesre rontania az összhatást. Nagyon kár érte.

Tracklista:
1. Eppur si muove
2. Feel Me Heaven
3. Dreaming Of Andromeda
4. Dancing With Mephisto
5. Northern Lights
6. Invisible Love
7. Message From IO
8. Hello and Welcome
9. 20.000 Miles Over The Sea
10. Sitting On The Moon
11. The Alchemist
12. Goodbye Milky Way

Balajti Péter

2006. 11. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 11. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2007. 08. 21. 4:47
Nem 40, hanem 50 éves! A cikkről csak annyit, hogy a véleményt nem érdemes véleményezni! De vannak benne dolgok, mivel egyet lehet érteni.
Balajti Péter 2007. 08. 21. 9:18
ejnye! Valóban elnéztem az életkort, köszönöm az észrevételt! Javítva!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Enigma: A Posteriori (Virgin/EMI) cikk képei
Enigma - Enigma: A Posteriori (Virgin/EMI)