Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ákos: Még közelebb (Falcon/mTon)

Ákos - Ákos: Még közelebb (Falcon/mTon)

Négy év után Még közelebb címmel új stúdióalbummal jelentkezett Ákos. 2006. október 20-án boltokba került Ákos-nagylemez immár a tizennegyedik magyar nyelvű korong a sorban.

Utoljára 2002-ben Új törvény címmel jelentetett meg új stúdióalbumot Ákos, így nem kevés érdeklődés előzte meg az új stúdióanyag elkészültét. Ákos esetében szinte már megszokott volt az éves új lemezmegjelenés, így ez a négy év elég hosszas időszaknak tűnhet. Holott Ákos korán sem tűnt el a szemünk elől, két komolyabb koncertsorozatot (Andante 2003, Az utolsó hangos dal 2004-2005) és ezek során rögzített koncertalbumot – és DVDt, jubileumi díszdobozos kiadványt és kottásalbumot dobott a piacra, de szerepelt színházi darabban (Revans - 2003), a Nagy Könyv olvasásnépszerűsítő műsorában, valamint egy boros helyet, az Andante Borpatikát nyitotta meg 2005. őszén. Zeneileg csak két új szerzemény látott ez idő alatt napvilágot, az Andante turné során a ’Gondolnék rád’, illetve 2004-ben ’Az utolsó hangos dal’.

Nehéz elfogultság nélkül véleményt mondanom Ákos lemezeiről, de a szubjektivitást félretéve is főleg pozitív jelzőkkel tudnám illetni a mostani alkotást: a legmeghatóbb vagy a legőszintébb korongok egyike Ákos számos sorlemezeinek tükrében; számomra a szólókarriert elindító Karcolatok vagy a Beavatás világát hozza vissza leginkább a Még közelebb. Annyit már elöljáróban is elárult Ákos, hogy ez pályafutása legegyszemélyesebb korongja, a szövegek, a zene, sőt a hangszerelés is most teljességgel a nevéhez fűződik, mondhatni, hogy 100 % Ákost kaphatunk ezúttal, aki mellett azért számos közreműködő feltűnik mint Bánfalvi Sándor , Szakos Krisztián és Háry Péter, az Andante Strings vonóslányai vagy a vokálokban a pécsi boros énekegyüttes, a Vivat, Baccchus!. Beharangozóként az ’Adj hitet’ került kimásolásra elsőként, mely sok szempontból szokatlannak számít az Ákos-dalokhoz szokott füleknek, kicsit szvinges beütésű egyszerűbb hangszerelésű szám, mely több hallgatás után válik igazán csak szerethetővé. Az album gerincét főleg a lassúbb, akár egy szál gitáron is előadható dalok adják, de nem marad el a rockosabb hangvétel sem pár dal erejéig, igaz ez az összhatáson túl sokat változtat. A nyitódal, az ’Ennyi nem elég’ kellő dinamizmussal adja meg a löketet az albumnak, talán a ’legÁkososabb’ az összes közül, amit egy jóval líraibb szerzemény, a ’Minden most kezdődik el’ követ. Ha lehet előre tippelni, valószínűleg e két nyitó szám a legesélyesebb a megklippesítésre. Persze szóba jöhetne még jó pár dal, ha az a bizonyos ’rádióbarátság’ nem lenne a kritériumok között. Míg a címadó ’Még közelebb’ bibliai témát dolgoz fel, az ’Őszi tájkép’-ben pedig a múló emlékek, a néhai anyaalak villan fel. Az album számomra leggyönyörűbb felvétele, az abszolút kedvenc, ’A lepkegyűjtő’, akár a szöveget vagy a zenét tekintve, a korong igazi gyöngyszeme. A ’Gépszabadság’-ban kellő korkritikát és ironikusságot fedezhetünk fel, amit Ákostól már oly sokszor megszokhattunk. Akárcsak a hasonlóan ütemesebb ’Mondj igent’ vagy a ’Tű a vénán’ c. dalokban. A korong pont az 1956-os forradalom 50. évfordulója körül látott napvilágot, melyre nem csak az ’1956’ c. dallal, hanem némi trükkel is eszünkbe vési a számot: a lemez 19 felvételt sorakoztat fel, mely valójában 12+1 dal és hat üres track, a lemez összideje pedig majdnem 56 perc. Záróakkordként pedig egy újabb egy szál gitárra írt szerzemény, az ’Egyetlen hívó szó elég’ teszi kerekké az anyagot. Levezetésként pedig egy bónusz track, a címadó Még közelebb instrumentális verziója. Akinek pedig mindez nem volna elég, a cd mellé egy dvd is párosul, melyen a teljes lemezanyag nemcsak dolby stereo-ban, hanem – hazai kiadványon először - Dolby digital 5.1-ben és DTS hanggal is megtalálható, valamint egy kisfilm, melyen három dalt (Egyetlen hívó szó elég, Őszi tájkép, Minden most kezdődik el) ad elő a Főhős akusztikus gitáron.

Összességében egy igazán bensőséges, érett füleknek szóló és jó pár hallgatást igénylő lemezanyagnak sikeredett a Még közelebb. Az, hogy ezáltal Ákoshoz vagy az általa közvetített gondolatokhoz kerülünk közelebb, az döntse el mindenki egyénileg. De egy mindenképp kiforrott, egységes és nem kevés odafigyelést kívánó darab az Ákos-lemezek sorában. Megérte várni rá!

Tracklista:

CD:

1.Ennyi nem elég
2.Minden most kezdődik el
3.Adj hitet
4.Még közelebb
5.Őszi tájkép
6.A lepkegyűjtő
7.Gépszabadság
8.1956
9.Mondj igent
10.Ébredj (Szent Márton köpenye)
11.Tű a vénán
12.Egyetlen hívó szó elég
+ Még közelebb (instrumentális)

DVD:

Audió
-az egész album Dolby Stereo, DD 5.1 és DTS hanggal

Videó
-Az „Adj hitet” videóklipje Dolby Stereo, DD 5.1 és DTS hanggal
-Három akusztikus dal (kisfilm)
oEgyetlen hívó szó elég
oŐszi tájkép
oMinden most kezdődik el

fkriszta

2006. 11. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

fkriszta 2006. 11. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2009. 03. 06. 16:26
közöd semmi????
VENDÉG 2013. 01. 23. 5:10
NAGYON JÓ ÉS GRATULA!
VENDÉG 2013. 09. 09. 16:17
GRATULÁLOK!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ákos: Még közelebb (Falcon/mTon) cikk képei
Ákos - Ákos: Még közelebb (Falcon/mTon)