Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

St. Martin: Égi vár (Tom-Tom Records)

St. Martin - St. Martin: Égi vár (Tom-Tom Records)

St. Martin a magyar instrumentális zene első számú előadója. Szaxofonjával olyan közvetlen hangot ér el lemezien, amely egyedivé és összetéveszthetetlenné teszi a magyar zenekedvelők körébe. Legújabb anyagán még fia is közreműködik. Kellemes szerzemények, kíváló hangszerelés jellemzi az anyagot.

Zenéjére filmesek, színházi rendezők és televíziós szerkesztők is felfigyeltek, hiszen hét zenés színdarab zeneszerzője és zenei rendezője, több reklámfilm szignáljának szerzője volt, a „Hiányzol” című balladája, pedig mind a mai napig kísérőzenéje a Magyar Televízió Csellengők című műsorának. Koncertjeinek különleges helyszíneket választ – például az Aggteleki Cseppkőbarlang vagy az Esztergomi vár. Lemezeire mindig a megfelelő arányérzékkel választ a világ különböző tájainak, már-már klasszikussá vált dalaiból, amelyek magas fokú játékstílusának köszönhetően, rá jellemző egyéni stílusban szólalnak meg.

Tehetségét azonban nemcsak a zenében kamatoztatja, a hangszerek világán túl finoman bánik a szavakkal és a fényképezőgép lencséjével. Eddig három verseskötete jelent meg, fotókiállításai pedig az ország különböző pontjain tekinthetők meg. A sokoldalú előadóművész két év után újabb nagy lemezzel jelentkezik.”Égi Vár” c. albuma nemrég jelent meg. A lemezén tizenkét szám kapott helyet, amelyek a szoprán, alt és tenor szaxofon jellegzetes hangszínei mellett a pánsíp finoman zengő hangján szólalnak meg. A pánsíp a címadó dalban is külön szerepet kap. St Martin verselése mellett ugyanis egy gyönyörű szóló teszi igazán expresszívvé az „Égi Vár” c. számot. A lemezen szerepel a Magyar Vízilabda válogatott hivatalos bevonuló zenéje, amely a 2006-os világkupán is felcsendült olimpia bajnokaink döntő meccsei előtt.

St. Martinra oly jellemző módon ezen a lemezen is van egy olyan szám, amelyet egy nem mindennapi helyen rögzítettek. A szaxofonművész ugyanis meghívást kapott a svájci Saas Fee nevű városkába, amely arról híres, hogy ott található a világ legmagasabban fekvő, a közönség számára is nyitott jégbarlangja. Ezen a szokványosnak egyáltalán nem mondható helyen rögzítették az „Örök titok” c. felvételt, és itt készült a szám videóklipje is. Természetesen erről a lemezről sem maradhatnak el a szaxofonon előadott világslágerek: A Can’t take my eyes off you vagy a Desperado c. film betétdala megőrizve eredeti hangulatait, új elemekkel színesedtek.

Bonusz számként pedig egy olyan meglepetés szám került fel St. Martin legújabb lemezére, amelyre eddig nem volt példa a művész albumain. Fiával, Normannal a Nyomorultak c. musicalből az „Üres szék, üres asztal” kezdetű számot adják elő közösen.

A sokoldalú művész lemeze kíváló ajándék lehet a közelgő ünnepek kapcsán.

2006. 11. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2006. 11. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

St. Martin: Égi vár (Tom-Tom Records) cikk képei
St. Martin - St. Martin: Égi vár (Tom-Tom Records)