Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Republic: Kenyér vagy igazság (Capitol/EMI)

Republic - Republic: Kenyér vagy igazság (Capitol/EMI)

Az önmagát „The Worst Group In Hungary”-ként, azaz Magyarország legrosszabb zenekaraként aposztrofáló együttes nem engedett a huszonegyből. Bár az azonos nevű kártyajátékban ez kifejezetten nyerőszám, vajon a csapatnak „mennyire hoz szerencsét” a 21. sorlemez?!

Tyereskova

A rossz nyelvek úgy tartják, ha hallottál már egy Republic számot, akkor gyakorlatilag az összeset hallottad. Kétségtelen, hogy a banda jellegzetes zenei világa és Cipő összetéveszthetetlen hangja, valamint dalszövegei az évek során védjegyekké váltak. Az új nagylemez azonban számos hagyománnyal szakit.
A fiúk egy érezhetően téli korongot raktak össze, s ez nem csak a korongon visszaköszönő évszakszínek miatt érezhető így, számos dalszövegben fedezhetjük fel a havat és a telet, hol szimbolikusan, hol kifejezés formájában. Pl.: Csak Te vagy és Én /Nincs vér a havon/; A hátunk mögött a hó (Lili Marleen szivem); Légy aki vagy /Feküdj a hóba, ha havat hoz majd a tél/; Kóbor Kutyák /Az a jó, ha esik a hó/; Ne fuss el és soha ne felelj /Látom hó esik/.
A klasszikus Republic-slágerek vonalát is leginkább a nyitódal, a Csak játssz a szívemmel, valamint az erőtejesen közérzeti hangvételű Légy aki vagy viszik tovább. Apropó közérzeti darabok! Ezekből a korábbiakhoz képest jóval többet kapunk, a népi-zenei vonal viszont nyomokban sincs jelen. Bódi László dalszerző-énekes mellett ezúttal is szóhoz jut Tóth Zoltán, aki saját szerzeményeiből többször előadott már, s – egyetlen dal erejéig – a basszusgitáros Boros Csaba is dalra fakad, ahogy azt a 2004-es Mohikán, illetve a tavalyi 1 Magyarország 1 Mennyország című nagylemezeken is történt.
Elgondolkodtató, cseppet sem egyszerű lemezről van szó, melynek 12. „felvétele”, az Egyszer mindenki itt lesz (…a csend beszél tovább…) cím alapján ismerősnek tűnhet, pedig valójában ez nem más, mint lehetőség egy egyperces néma emlékezésre…
A korábbi sorlemezekhez képest komolyabb, komorabb, mégis kissé megfáradt, erőteljesen megkeseredett ötven percet tölthetünk a Republic 2006-os világában, mely remélhetőleg a december 27-i debreceni lemezbemutató koncerten pozitívabban visszhangzik majd a régebbi slágerek kíséretében.

Tracklista:
1. Csak játssz a szívemmel
2. Ahogy nyílik a kapu
3. Csak te vagy és én
4. Tyereskova
5. A legszebb álmaimban jársz
6. A hátunk mögött a hó
7. Légy aki vagy
8. Kóbor Kutyák
9. Esténként a tóban
10. Ne fuss el és soha ne felelj
11. Gagarin
12 Egyszer mindenki itt lesz (… A csend beszél tovább …)

Balajti Péter

2006. 11. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 11. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
dantian 2006. 11. 28. 21:28
http://dantian.uw.hu/kenyervagyigazsag.html
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:46
szeretem:))
VENDÉG 2014. 12. 15. 6:34
))

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Republic: Kenyér vagy igazság (Capitol/EMI) cikk képei
Republic - Republic: Kenyér vagy igazság (Capitol/EMI)