Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Havasi Balázs: 7 {Seven} /CD+DVD/ (Szerzői kiadás/EMI)

Havasi Balázs - Havasi Balázs: 7 {Seven} /CD+DVD/ (Szerzői kiadás/EMI)

A fiatal és tehetséges zongoraművész öt évvel ezelőtti feldolgozáslemeze óta egyre inkább saját szerzeményeire koncentrál. Tavalyi, Piano című korongján kizárólag Havasi-művek kaptak helyet – vendégénekesek kíséretében. Idei nagylemezén viszont Csiszár Ferenc gitárján kívül egyedül Balázs zongorajátékáé a főszerep.

Nem mintha nem lett volna képes annak idején átélni a Titanic betétdalát, az Abba vagy Máté Péter örökbecsűjét, Bach és Schubert gyöngyszemeit, de egy művész számára az önkifejezés és önmegvalósítás az igazi cél. Diszkográfiájában sorra jelentek meg ugyan a saját remekek is, de mindig ott volt mellettük egy sort ismert szerzemény – húzóerőnek. Havasi Balázs új kiadványán 11 saját, letisztult alkotás szerepel. Ha tehetjük, mégse ezzel kezdjük az ismerkedést, hanem a tokban megbúvó DVD-vel!
A támogatóra való tekintettel túl kell esnünk ugyan egy reklámon, de utána jöhet a Belvárosi Színházban idén tavasszal tartott szerzői est felvétele. A 4:3-as, kellően éles és megfelelő beállításokban elénk táruló képhez kristálytiszta sztereó hangot kapunk, igaz, hülyén is szólna egyetlen zongora 5.1-ben…
A 17 tétel a vadonatúj Lélekharang című szerzeménnyel indul, amit rögtön követ a Remény című kompozíció. Szinte felváltva csendülnek fel a Nappalok és éjszakák, valamint a Piano című nagylemezek remekművei, ügyesen egyensúlyozva a visszafogottabb és dinamikusabb darabok között. Ágnes – aki már nem használja a Vanilla nevet – három közös szerzeményüket is megszólaltatja, a Heaven Only Knows-nál pedig a Crystal együttes kulcsfigurája, Kasza Tibor veszi magához a mikrofont. Talán a legszebb melódiák maradtak a végére, a visszatapsolásnál azonban már Balázs sem bír magával, s maradék erejét beleadva olyan mindent felemésztő energiával zavarja le Weiner Leó Rókatáncának futamait, amit nem mindennap lát és hall a nagyérdemű. A hetvenötperces műsor hűen adja vissza az elhangzottakat, ám ha valakinek volt lehetősége élőben hallania Havasi Balázst erőteljes, illetve visszafogott játékát, az az akkori emlékek felidézésével még inkább átérezheti e csodálatos zenei est varázsát. (A DVD-n extraként megtaláljuk a Napvihar letterbox képformátumú, sztereó hangú videóklipjét is.)
S hogy miért szerencsés mindezek UTÁN meghallgatni az új albumot? Nos, a közönség pozitív reakcióitól sem mentes, emelkedettebb hangvételű koncertet követően kifejezetten jól esnek e csendes, visszafogott kompozíciók, melyek többségéből árad a nyugalom, a szépség és a tisztaság. A Napsugár hallatán szinte látjuk magunk előtt a hószállingózásban játszadozó gyerekeket, míg az alig több mint egyperces Hópelyhekből már hiányzik ez a fajta játékosság. A jókedvűen ébredő, éledő Tavasz rügyfakadást varázsló harmóniái, a Vinum életigenlő hangjai, a Fellegek sokszínű tarkasága a komolytól a könnyedig és vissza – igazán megkapó. S akkor még nem esett szó az emelkedett hangvételű Elíziumról, mely méltó befejezése e különleges hangulatokban gazdag zenei vándorlásnak!
Havasi Balázs új lemeze ritka kincsekkel teli. Ahhoz azonban, hogy megfelelő módon értékelni tudjuk e remekműveket, csendre van szükség – kívül és belül egyaránt.

Tracklista:
CD
1. Ébredések
2. Napsugár (Bordás Milánnak)
3. Árnyak
4. Gyötrődés
5. Hópelyhek
6. Tavasz
7. Vinum
8. Fellegek
9. Sirató
10. Lélekharang
11. Elízium

DVD
1. Lélekharang
2. Remény
3. A végtelen felé
4. Legenda
5. Melletted
6. Dé Ja Vu
7. Kinek mondjam el
8. Runaway
9. Keserédes emlék
10. Esőcseppek
11. Katedrális
12. Hajsza
13. Vallomás
14. Heaven Only Knows
15. Tündérálom
16. Ketten
17. Magányos angyal
18. Ráadás (Weiner Leó: Rókatánc)

Balajti Péter

2006. 12. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 06. 14. 14:44
én is zongorázok 7 éve és szintem nagyon jó zongora művész és nagyon jó ez a lemez Balázs és további sok sikert kívánok neked!!! Levi:P
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:26
SZUPER:(:'(:(:'(:(:'(:(:'(
VENDÉG 2014. 12. 15. 6:38
Legjobb!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Havasi Balázs: 7 {Seven} /CD+DVD/ (Szerzői kiadás/EMI) cikk képei
Havasi Balázs - Havasi Balázs: 7 {Seven} /CD+DVD/ (Szerzői kiadás/EMI)