Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pierrot: Retrospektív /DVD/ (PrivateMoon)

Pierrot - Pierrot: Retrospektív /DVD/ (PrivateMoon)

Az utóbbi időben kétségtelenül többet láthattuk az énekest zsűritagként a televízióban, mint előadóként a színpadon. E mostani, papírfekniben bújtatott dobozban rejlő kiadvány azonban több szempontból is hiánypótló.

Az egykor félig fehérre meszelt arcú dalszerző-énekes első DVD-jére 16 esztendő örökéből csemegézett. A Retrospektív címre való tekintettel egy szavunk sem lehet arra, hogy a képarány 4:3-as, a hang pedig dolby digital 2.0-s. Végül is mindezek hozzátartoznak a retróhoz, még akkor is, ha a komoly mennyiségű friss anyag is hasonló paraméterekkel sorakozik a kerek hordozón. A digitális korongon ugyanis 13 videóklip, egy idén nyáron rögzített egri koncert, valamint egy kedélyes hangulatú félórás interjú kapott helyet – bő kétórányi időtöltést biztosítva a nézőknek.
A zenés rövidfilmek időrendben sorakoznak, s bizony nem nagyon találunk köztük két egyforma ötleten alapuló darabot. Az 1990-ből való Az első hó egy az egyben képekbe önti a dal sorait, míg az egy évvel későbbi Babaházak leginkább egy poros padláson elmúló emlékeket, értékeket idézi – némi megszemélyesítéssel. A Culture Club Do You Really Want To Hurt Me című slágerének magyar szöveggel felvértezett átiratához (Tegnap összetört egy álom) a zenészeket körbejáró kamera rögzített vágásmentes, mégis mozgalmas klipet – még a forgatás során bekövetkezett baki is benne maradt! Az Arany Zsiráf-díjas Nekem senki nem hegedül-videó érdekessége nemcsak a fény-játék, melynek során a csoportképből magánelőadás születik, de a statiszták között feltűnő, később Hip Hop Boyz tag, Real Action is. A ma már mosolygásra késztető számítógépes grafikával feldobott Telihold szintén feldolgozás-nóta, az eredetit – Only You címmel – a Yazzo követte el. Az utolsó karácsony egyedül pedig Pierrot nagymamájának készült, s a képsorok jelentős része a néni otthonában került rögzítésre. A Film című darab újabb fordulópont: a Park Színpadon rögzített koncert felvételeiből állt össze az anyag: a művész itt mosta le végérvényesen álarcát… Sokévnyi szünet és a Játék című korong kétféle kiadását követő Café feliratú koncertlemez egyetlen új dalához (Szerelemittas nyár) nem egy, de rögtön két klip is készült. Az énekes, kamerával a kézben való sétájának snittjeivel is színesített videó az eredeti dalhoz készült, ám a nóta remixe talán még nagyobb kedvenc lett, így a klipet is „újrakeverték”. A DVD-ről azonban mindez hiányzik, pedig ezzel együtt lett volna teljes a videográfia.
A 2002-es Gallery feliratú válogatáslemezen a művész kedvenc dalait szólaltatta meg – eredeti nyelven. Bár az összeállítás kapcsán két kislemez is született, a videóklippel megtámogatott Depeche Mode-nóta, a But Not Tonight nem volt köztük… Nem úgy Cyndi Lauper remeke, a Time After Time, melyben Pierrot partnereként Oroszlán Szonját üdvözölhettük. A felvételekre Budapesten és Párizsban került sor, de érdemes az utolsó pillanatig figyelni a klipet, melynek vége enyhén meghökkentő csavart hoz. Sokáig úgy volt, hogy a ’99-es Játék című nagylemez klip-tekintetben kakukktojás marad. Tavaly azonban megtört a jég, s bár a múlt évezredből való Túl jól vagyok nem eredeti, hanem egy 2005-ös remix formájában szól, a vidám és életigenlő animációs kisfilm valóban zseniális és tökéletesen illik a dalhoz! A legfrissebb nótánál viszont fordított a helyzet: az abszolút slágergyanús Otthon, bár klippel bír, melynek hangulata a DVD-borítón is visszaköszön, eddig nem került nagylemezre. A nóta ugyanis Pierrot legújabb számítógépes (filmes interaktív) kalandjáték-fejlesztéséhez, a Jumurdzsák gyűrűjéhez készült, s nem csak a programból, de a 2006 májusában, Egerben tartott koncertből is felvillant pár részletet.
E koncert felvétele pedig – 12 dal erejéig – helyet kapott a DVD-n. (Bár a hang mélyekben túlvezéreltnek tűnik, a pixelesedésre olykor-olykor hajlamos kép színekben kellően gazdag, s igyekszik változatosan visszaadni a színpadon történteket.) A válogatás jól sikerült, hiszen három kivétellel jórészt olyan dalok csendülnek fel, melyekhez soha nem készült videóklip. A Van miért, a Meglesett a Hold és a Sign Your Name kislemezen szép sikereket értek el, viszont méltatlan módon maxira sem jutott az Áll a bál a Hold várában és a Chanson d’hiver. A ritkán hallható darabok közül A tükör, a Játékra hívlak és egy Soft Cell-feldolgozás, a Say Hello Wave Goodbye fért még az ötvenperces anyagba, mely egy vadonatúj felvétellel is büszkélkedhet: a torony című szerzemény joggal került a repertoárba, hiszen tovább erősíti a Pierrot-büszkeségek sorát.
A félórás interjúból sok minden kiderül: megtudhatjuk, honnan jött a művésznév, mi volt az eredetije a Pa-dö-dő Szabó János című slágerének, melyet Pierrot írt, de szó esik a Megasztárról is.
Összességében kellemes meglepetés e DVD, hiszen a klipek korlenyomatok is, a koncertfelvétel magával ragadó, a ráadás-beszélgetésből sok minden kiderül, s a bő kétórás játékidő is korrekt. Mégis, az ember azon kapja magát, hogy elégedetlenedik. Hiába, Pierrot dalai vannak annyira jók, hogy 100 percnél tovább időzzünk velük! A megtekintés során könnyen rádöbbenhetünk, hogy többet akarunk, mint, amit kaptunk. Miért maradt le a Szerelemittas nyár remix-klipje, miért nem látható az egész koncert, s bárcsak lett volna választható kommentársáv a klipekhez, hiszen mindegyik dalhoz és felvételhez érdekes történetek és anekdoták sora társul?!
Hogy akkor miért a maximális pontszám?! Mert ez a kiadvány még így is ötcsillagos.

Tracklista
Klipek:
1. Az első hó
2. Babaházak
3. Tegnap összetört egy álom
4. Nekem senki nem hegedül
5. Ha sírni látod a bohócot
6. Telihold
7. Az utolsó karácsony egyedül
8. A film
9. Szerelemitttas nyár
10. But Not Tonight
11. Time After Time
12. Túl jól vagyok (remix)
13. Otthon

Koncertfelvételek
1. Van miért
2. Meglesett a Hold
3. Áll a bál a Hold várában
4. Az első hó
5. Chanson d’hiver
6. Babaházak
7. A tükör
8. Játékra hívlak
9. Say Hello Wave Goodbye
10. Sign Your Name
11. A torony
12. Nekem senki nem hegedül

Retrospektív interjú

Balajti Péter

2006. 12. 05.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 05. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pierrot: Retrospektív /DVD/ (PrivateMoon) cikk képei
Pierrot - Pierrot: Retrospektív /DVD/ (PrivateMoon)