Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Illényi Katica: Koncert a Művészetek Palotájában /DVD/ (Private Moon)

Illényi Katica - Illényi Katica: Koncert a Művészetek Palotájában /DVD/ (Private Moon)

Vajon milyen különlegességeket tartogat egy olyan hegedűművész koncertfelvétele, aki komolyzenét tanult, mégis hagyta, hogy az operett magával ragadja, mégis előszeretettel hallgat kiskocsmákban cigányzenét, odáig van a dzsesszért, a szvingért, és a ragtime-ért, ráadásul évekig a Budapest Klezmer Bandben nemcsak a vonót kezelte, de énekelt is?!

Akik ismerik a zenészcsaládban felnőtt művésznő két szólólemezét, azok nagyjából tudják, mire számíthatnak: dzsessz, szving, operett, gospel, klasszikus-, film- és diszkózene jól megfér egymás mellett. Mindezek olyan könnyedén és magától értetődően váltják egymást, mint Katica a fellépőruháit és vendégművészeit. De kezdjük az elején!
A 4:3-as képarányú, ám tűéles és pazar színekben gazdag képet kilenc kamera rögzítette, a zene pedig sztereón kívül dolby digital 5.1-es keverésben is helyet kapott a korongon. A jórészt nemzetközi repertoárra való tekintettel angol, német és francia felirat is választható a dalok közti megszólalásokhoz, illetve az extra szekcióban terpeszkedő 52 perces interjúhoz!
A csodálatos fények és ízléses dekoráció az első perctől kezdve emelkedett hangulatot kölcsönöznek a két felvonásos estnek, holott az első percekben a dalokat hangszerelő Fekete-Kovács Kornél lendületes bevezetőjét játszó 28 fős zenekaron kívül senki mást nem látunk és hallunk. Majd gyöngyökkel hímzett, fényesen csillogó zöld ruhájában belibben a művésznő, s Fanny Brice egykori sikerének instrumentális változatával azonnal az 1920-as évekbe repíti közönségét. Majd egy Louis Armstrong által sokat játszott melódia, a Stompin At Decca következik, melyben a fúvósokat a művésznő hegedűjátéka teszi izgalmassá. S el is érkeztünk az első nagy fordulóponthoz: Illényi Katica ugyanis nemcsak a hegedűjátékával képes elvarázsolni a közönségét, de az énekével is. Mindezt a Frank Sinatra által szintén énekelt It Had To Be You-val bizonyítja be először az est során. Nem kell sokat várniuk a musicalek szerelmeseinek sem, hiszen a háromszoros Oscar-díjas és öt Grammy-vel kitűntetett Michel Legrand Cherbourgi esernyők című díjnyertes darabjának egyik legszebb tétele, az I Will Wait For You is a műsor elején kap helyet. A folytatásban pedig több, Illényi Katica-nagylemezről már ismerős örökzöld is bemutatásra kerül. A 2002-es Premier feliratú korongot a Sweet Georgia Brown képviseli, míg a múlt évben napvilágot látott Mézillatú nyár című albumról közel tíz melódia elevenedik meg. Persze tudja jól a művésznő: a meglepetések szinte mindig emlékezetesek! Ilyen az első felvonás vége felé felcsendülő Amazing Grace spirituálé, melyben a Bolyki Brothers kíséri a művésznőt, vagy Illényi Katica félig valóra vált álma… (Régóta szeretne a világban szétszóródott testvéreivel újra vonósnégyesezni – Csaba öccsére ezúttal is számíthatott.)
A szünetet követő második blokkban a fáradtságnak semmi nyoma az előadón: sőt a folytatás még erősebbnek nevezhető! Itt hangzik el az est két legszebb melódiája, John Williams szívbemarkoló muzsikája a Schindler listájából, illetve Michel Legrand csodaszép kettőse, a How Do You Keep The Music Playing, melyben a művésznő partnere Bolyki Balázs. Apropó partner! Pirovits Árpád sztepp-táncos, aki az első felvonásban szólót táncolt, a finálé közelében újra színpadra áll, s Katicával együtt szédületesen „tapossák a ritmust”!
Bármilyen profi, felkészült és megtervezett is a műsor, a közönségtől való búcsúzás nem megy egykönnyen. A Zene nélkül mit érek én című ráadást egy újabb üzenetértékű Máté Péter-feldolgozás követi (Azért vannak a jóbarátok), melynek refrénje – a szűnni nem akaró vastaps hatására – még egyszer felcsendül…
A százperces produkciót majdnem hasonló hosszúságú extratartalom követi. A közel egyórás interjú minden oldalról körbejárja a koncertet a ruháktól és a közönséggel való kapcsolattól kezdve a repertoár kialakításáig és a szó szerint megálmodott részletekig, s a fellépés utáni napig… Mindez nem rossz, bár egy idő után unalmassá válik, míg az érdekes történetekből viszonylag keveset kapunk.
Az előkészületekbe bepillantást nyújtó montázs feledhető, nem úgy J. S. Bach D-moll Kettősversenye, mely a komolyzene kedvelőknek okozhat kellemes negyedórát. Szintén emlékezetes és sajnos már megismételhetetlen a La Chanson Des Rues különleges előadása, melyben a múlt évben elhunyt Dobsa Sándor, a Stúdió 11 művészeti vezetője kísérte Illényi Katicát, aki a Bolba Tamás és Silló István által előadott Kék rapszódia erőteljes és enyhén humoros improvizációjából teljesen kiszorult.
Nemzetközi viszonylatban is példaértékű Illényi Katica első, korlátozott példányszámban megjelent, sorszámozott DVD-je, mely méltán érdemi meg a maximálisan adható pontszámot.
(Aki pedig e háromórás anyag után is úgy érzi, nem tud betelni a művésznő játékával, az feltétlenül kísérje figyelemmel a Duna Televízió szilveszteri műsorát, melyben viszontláthatja kedvencét!)

Tracklista:
1. Intro
2. My Man
3. Stopin At Decca
4. It Had To Be You
5. I Will Wait For You
6. Honeysuckle Rose – Mézillatú nyár
7. Embraceable You
8. Oh Lady Be Good
9. Baby Please Won’t You Come Home
10. Liebesleid
11. Cry Me A River – Sírj csak szívem
12. Sweet Georgia Brown
13. Amazing Grace
14. I Got Rhythm
15. Columbus Riff
16. Ne félj, ez így most jó
17. Tea For Two
18. Java Jive
19. How Do You Keep The Music Playing
20. Schindler’s List – Schidler listája
21. Hallelujah I Love Him So
22. Theme Their Eyes
23. Shaking The Blues Away / Készülj a táncra hát
24. Tiger Rag
25. Zene nélkül mit érek én
26. Azért vannak a jóbarátok

Extrák
J. S. Bach: D-moll Kettősverseny
La Chanson Des Rues
G. Gershwin: Kék Rapszódia / Rhapsody In Blue
Interjú
Backstade Video

Balajti Péter

2006. 12. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 11. 27. 21:21
Zseniális

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Illényi Katica: Koncert a Művészetek Palotájában /DVD/ (Private Moon) cikk képei
Illényi Katica - Illényi Katica: Koncert a Művészetek Palotájában /DVD/ (Private Moon)