Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Boney M.: The Magic of Boney M. /DVD/ (SonyBMG)

Boney M - Boney M.: The Magic of Boney M. /DVD/ (SonyBMG)

Németország első számú diszkó-csapata, a Boney M. már egy évtizeddel a Modern Talking előtt ontotta a slágereket. Az emberek ma is szívesen hallgatják az egykori sikerdalokat, de vajon nézni is olyan jó e formáció archív anyagait?!

A számos felállásban működő Boney M. botrányoktól sem mentes múltja (a háttérből irányító producer, Frank Farian sokáig titkolt énekhangja, a Rivers of Babylon című bombasláger eredete stb.) ellenére mind a mai napig népszerű – néhány éve még a Szigeten is fergeteges sikert aratott a márkanév mögötti egyik felállás, a kulcsnótákat pedig torkaszakadtából énekelte-lalázta a tömeg. Idén harminc éve, hogy az első Boney M. nagylemez megjelent, a jubileum előtt pedig egy DVD (és egy külön válogatás-CD) tiszteleg. A 20 klipet felvonultató, 4:3-as képarányú, sztereó hangsávú kiadvány első látásra korrektnek tűnik, ám ha figyelembe vesszük, hogy az 1993-as Boney M. Gold feliratú VHS-en 21+1 felvétel sorakozott (a Nightflight To Venus és a Plantation Boy klipje, valamint egy moszkvai vendégeskedést megörökítő képsor e DVD-n nem szerepel, ellenben a mostani gyűjteményben helyet kapott a Felicidad videója), a 2001-ben kiadott Greatest Hits of Boney M. pedig 19 klasszikus mellett öt remix/megamix klipjével, interjúkkal és archív felvételekkel meg életrajzokkal is büszkélkedhet, akkor joggal érezzük úgy, a szerkesztők ezúttal nem törekedtek a teljességre! A 76 perces játékidő bőven elbírt volna csemegéket az extra gyanánt felpakolt diszkográfián kívül…
Mindez persze semmit sem von le a tartalom értékéből, Szilveszterkor amúgy is telitalálat az egész csomag, csak a jubileum kapcsán méltó lett volna egy igazán exkluzív kiadással előrukkolni.
No, de lássuk, mit kapunk!
A dalsorrend nem a nóták/klipek keletkezési idejét, sokkal inkább az 1992-es Boney M. Gold válogatáslemez listáját veszi alapul, így elsőként a Rivers Of Babylon csendül fel, de nem úgy, ahogy azt eddig hallhattuk/láthattuk! A közel egyperces felvezetés azt mutatja meg, hogy II. János Pál pápa megérkezésekor hívek ezrei köszöntötték e dallal az egyházfőt. A klip egyébként nemcsak korrekt, de a Rasputin mellett az egyik legjobb zenés rövidfilmje a csapatnak! (Utóbbiban szerepel a Boney M. két emlékezetes gegje is: Bobby Farrell álszakálla és az egyik énekesnő hógolyó-hajítása, melynek során sikerült telibe találnia egy fotós fényképezőjét!) Ne feledjük, a Boney M. csúcsidőszaka 1976-tól 1980-ig tartott, ez a szakasz pedig cseppet sem tekinthető a látványos és emlékezetes videóklipek korának! Szóval a Rivers of Babylon, akárcsak a Ma Baker, a Rasputin és a Cannes-ban, Reggie Tsiboe-val rögzített Kalimba De Luna azon kevés felvétel közé tartoznak, melyeket nem (csak) videóra, de filmre is vettek, így sokkal jobb minőségben maradtak fent, mint mondjuk a Felicidad.
A klipek jelentős része szemmel láthatóan televíziós playbackekből lett összevágva (Daddy Cool, Sonny, Belfast) vagy egy az egyben kiragadva, mint a Brown Girl In The Ring másfél perces változata, de találunk egy-két koncertanyagot is. Utóbbiak közül a legjobb a Bob Marley-től kölcsönzött No Woman No Cry, melynél a valódi koncerthangot halljuk, nem a lemezstúdióba rögzített felvételt. (Minden szempontból ez a korong csúcspontja, közvetlenül az öt dalból/klipből kevert Magic-Mega-Mix előtt!)
Sajnos a készítők sok esetben szünet nélkül pakolták fel a videóanyagokat, így gyakori, hogyha csak egyetlen klipet szeretnénk megnézni, akkor is kapunk pár másodpernyit az előzőből… Ezzel a megoldással nem lenne gond a VH1-on, de ez nem tévé, ez DVD!
A bő egyórányi, gyakorta megmosolyogtató mozgóképsor az IGAZI diszkókorszakból megmutat egy mára teljesen eltűnt öltözködési és táncdivatot, egy sor ma is működő slágert, a sikercsapat tagjait, s azt, hogy akkoriban az énekesnőknek nem kellett feltétlenül tudniuk táncolni, a táncosoknak pedig énekelni!

Tracklista:
1. Rivers of Babylon
2. Daddy Cool
3. Ma Baker
4. Rasputin
5. Brown Girl in The Ring
6. Sunny
7. Hooray! Hooray! It’s A Holi-Holiday
8. Painter Man
9. Mary’s Boy Child/Oh My Lord
10. No Woman No Cry
11. Belfast
12. El Lute
13. We Kill The World
14. Baby Do You Wanna Bump
15. Kalimba De Luna
16. Gotta Go Home
17. Still I’m Sad
18. Gotta Go Home
19. Happy Song
20. Magic-Mega-Mix

Balajti Péter

2006. 12. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2007. 08. 16. 18:32
Boney M klippeket keresek(letölthetőt)Segítene vki??

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Boney M.: The Magic of Boney M. /DVD/ (SonyBMG) cikk képei
Boney M - Boney M.: The Magic of Boney M. /DVD/ (SonyBMG)