Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

George Michael: Twentyfive /DVD/ (SonyBMG)

George Michael - George Michael: Twentyfive /DVD/ (SonyBMG)

A Wham! duó egykori kulcsfigurája és máig aktív tagja, George Michael idén huszonöt éves karrierjére való tekintettel gyűjtötte össze klipjei és videófelvételei javát. A teljes videográfiához egyébként nem sok hiányzott…

Faith

A félig görög, félig angol származású George Michael (eredeti nevén Georgios Kyriacos Panayiotou) az utóbbi időben leginkább botrányaival és rendőrségi ügyeivel hívta fel magára a figyelmet, ami több mint szomorú egy olyan dalszerző-énekes esetében, aki két Grammy-díjjal és egy sor arany-, illetve platinalemezzel büszkélkedhet. Mostani DVD-összegzése – melynek létezik dupla- és tripla-CD-s változata is –, valamint turnéja talán feleleveníthetik, miért is volt emberünk ünnepelt sztár a múlt évezredben…
A művész életében nem ez az első DVD-kiadvány, viszont érthető, hogy korábbi képanyagainak jelentős része visszaköszön. A Wham!-korszak 13 klipje közül kilencet itt is megtalálunk – a Careless Whisper és az A Different Corner ugyan George Michael neve alatt futnak, s a párosból is csak ő látható e klipekben –, érthetetlen módon azonban lemaradtak a Wham Rap! (Enjoy What You Do?), a Where Did Your Heart Go, a Young Guns (Go For It) és a Bad Boys zenés rövidfilmjei. (Igaz, utóbbi két anyag már a 2001-es Best Of Wham! Című DVD-n sem szerepelt…) E nyolcvanas években forgatott szösszenetek – melyek többségében feltűnik a kor kedvelt angol lány-párja, Pepsi és Shirley – között megtaláljuk a hangulatos, Kínában rögzített Freedomot, a síparadicsomban felvett Last Christmast és az úszómedencés Club Tropicana-t, illetve egy sor fellépés-hangulatú darabot is. A letisztult és egyszerű képekkel dolgozó A Different Corner, a bűnbánó Careless Whispers és az Aretha Franklin-album kapcsán készült I Knew Your Were Waiting (For Me) duett-klip jól példázzák az adott kort. Az első, merészebb videók az 1987-es Faith című George Michael-szólólemez idejére tehetők: annak idején komoly botrányt kavart a Father Figure és az I Want Your Sex, melyek klipjei napközben kizárólag cenzúrázott formában pöröghettek a zenetévékben. E képsorok érdekes módon ma már nem okoznának megütközést (bár az utóbbi klip ezúttal is vágott változatban szerepel), sőt, George Michael videógráfiájában bőven találunk ennél sokkal merészebbeket is!
A provokatív figyelemfelkeltés tehát akkoriban is bevált, az abból a korból való, de ma is működő George Michael-slágerek viszont nem igényeltek különösebb vizuális felhajtást. A pofonegyszerű Faith-klip ügyesen kiválasztott eszközeivel (zenegép, gitár, farmer és napszemüveg) tarolt, de szintén varázslatos hangulattal bír a One More Try és a Kissing A Fool (a Monkey pedig csak az amerikaiaknak jött be igazán).
Míg a debütáló szólólemezhez egy sor klip készült, addig az 1990-es Listen Without Prejudice album esetében jóval szerényebb volt a helyzet. Vagy csak a Freedom ’90-ben felvonuló szupermodellek (Linda Evangelista, Naomi Campbell, Kate Moss, Cindy Crawford, Christy Turlington stb.) gázsija vitte el a teljes költségvetést?
Az egyes korongot záró két klip, bár ismert dalokról van szó, tulajdonképpen nem George Michael-sorlemezről valók. A Don’t Let The Sun Go Down On Me egy Elton John sláger, melynek nagyszerű képanyaga egy koncertről való, a közös produkció pedig a lovaggá ütött zongorista-énekes Duets című kiadványán látott napvilágot, míg az ismét szupermodellekkel operáló Too Funky-klip zenei alapja egy válogatás-kiadványon kapott helyet.
A második korong az elmúlt tíz évből szemezget, s első klipje kifejezetten nagyot üt: a Fastlove képben és hangban egyaránt túlszárnyalja a művész korábbi klipjeit. Ez annak idején kellett is, hiszen az előadó hosszas huzavona után tudott csak kiadót váltani – ezért is látható a hi-tech-videóban egy kis fricska a Sony-nak: a felvillanó fejhallgatón ugyanis nem az ismert márka felirata, hanem a Fony szó olvasható… Az Older feliratú nagylemezt egyébként nem csak ez a klip, de további három remek, illetve ugyanennyi MTV Unplugged-koncertváltozat képviselte, melyek mindegyike szerepel a Twentyfive DVD-csomag kettes lemezén. Korábban már esett szó a botrányról, s bizony az Outside és a Freeek! című klipek sajátos szexuális felfogásról árulkodnak, míg a rajzolt Shoot The Dogban a politikusok kapják meg a magukét (vicces kikacsintásként George Michael saját magát is kifigurázza, de utal a Simpson családra és a Village People-re is)! Apropó utalás: a John and Elvis Are Dead-ben számos elhunyt példakép fotója tekint ránk, de élő sztárokból sincs hiány ezen a klipjgyűjteményen. A zseniális trükköknek köszönhetően egy egész klubnyi Mary J. Blige bulizik az énekesből álló tömeggel az As klipjében, míg a Whitney Houston-válogatáshoz készült If I Told You That videóban az amerikai és a angol sztár találnak egymásra. A Waltz Away Dreaing szürreális képsoraiban Toby Bourke, míg a Freddie Mercury-emlékkoncerten rögzített Somebody To Love során a Queen muzsikusai kísérik az előadót. A legszolidabb eredményeket produkáló, kizárólag feldolgozásokat tartalmazó George Michael-lemezt, a Songs From The Last Century-t is érinti a klipösszegzés: a korongot a Sting-féle Roxanne képviseli, melyet Amszterdam piros lámpás negyedében rögzítettek – a művész nélkül. Hasonló a helyzet a két feldolgozást összegyúró Killer / Papa Was A Rollin’ Stone esetében is: Adamksi és a Temptations slágereihez született videóban testékszeres fiatalok és eltorzított márkajelek váltják egymást, de furcsa figurákból jutott az idei An Easier Affair (mozgó)képanyagába is.
A nagyszerű összegzés néhány klip, és esetenként a valós szélesvásznú kép hiányával, látványos menüképekkel és számos örök kedvenc térhatású felcsendülésével megérdemli a maximális pontszámot, akárcsak George Michael stylistja, aki frizurából, arcszőrzetből és napszemüvegből is számtalan olyan változattal rukkolt elő, amik tökéletesen illenek a művészhez.

Tracklista
1. Club Tropicana
2. Wake Me Up Before You Go-Go
3. Freedom
4. Last Christmas
5. Everything She Wants
6. I’m Your Man
7. The Edge of Heaven
8. Careless Whispers
9. A Different Corner
10. I Knew You Were Waiting (For Me) /+ Aretha Franklin/
11. I Want Your Sex
12. Faith
13. Father Figure
14. One More Try
15. Monkey
16. Kissing A Fool
17. Freedom ’90
18. Don’t Let The Sun Go Down On Me /+ Elton John/
19. Too Funky

1. Fastlove
2. Jesus To A Child
3. Spinning The Wheel
4. Older
5. Outside
6. As /+ Mary J. Blige/
7. Freeek!
8. Amazing
9. John And Elvis Are Dead
10. Flawless (Go To The City)
11. Shoot The Dog
12. Roxanne
13. An Easier Affair
14. If I Told You That /+ Whitney Houston/
15. Waltz Away Dreaming /+ Toby Bourke/
16. Somebody To Love /+ Queen/
17. I Can’t Make You Love Me
18. Star People ’97
19. You Have Been Loved
20. Killer/Papa Was A Rollin’ Stone
21. Round Here

Balajti Péter

2006. 12. 12.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 12. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

George Michael: Twentyfive /DVD/ (SonyBMG) cikk képei
George Michael - George Michael: Twentyfive /DVD/ (SonyBMG)