Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Jamiroquai: High Times – Singles 1992–2006 /DVD/ (Sony BMG)

Jamiroquai - Jamiroquai: High Times – Singles 1992–2006 /DVD/ (Sony BMG)

A fura figura vezette formáció titzenöt éves jubileumi összegzése CD-n és DVD-n is napvilágot látott, ám ha választhatunk, akkor az utóbbi mellett tegyük le a voksunkat: sokkal többet kapunk. És itt most nem csak a vizuális élményről van szó!

Virtual Insanity

Míg a hanghordozón 17+2 új nóta sorakozik, addig a DVD 24+1 klippel büszkélkedhet (az egyik alkotás nincs feltűntetve ugyan a borítón, ám az itteni tracklistában megtalálható!), nem beszélve a négy részre osztott, valójában háromféle extráról. (Mindenhez sztereó hangot és 4:3-as képet kapunk.)
A Jamiroquai esetében a zenén kívül kétségtelenül fontos a látvány is (szinte minden típusú klipből találunk példaértékűt!), nem véletlen, hogy legalább három videójuk szinte mindenki számára emlékezetes: a sajátos séta az emeletes házban-típusú Canned Heat, a „talajmozgással” megbolondított Virtual Insanity és a baromi látványos, egyúttal méregdrága Deeper Underground-képanyag, mely a Godzilla című film révén készült.
Itt nem csak ezek, de a legfrissebb, Runaway című dalhoz készült klip kivételével az összes videó helyet kapott: sok korai ritkaság és olyan anyagok, melyek segítségével jobban megismerhetjük az énekest. Előbbiek közé tartozik a korai képanyagokból összevágott két és fél perces If I Like It I Do It vagy a kizárólag az énekes arcát egyetlen kameraállásból mutató, vágásmentes Half The Man, míg az utóbbi kategóriát erősíti a téli sport-hóbortról mesélő Light Years, illetve Jay Kay sportautók iránti szenvedélyét alátámasztó Cosmic Girl. (Dögösebb kocsikat egyébként a Love Foolosophy és az Alright elején is láthatunk…)
Bár a költségvetés érdekes dolog: a korongindító, 1993-ból való, fillérekből és a Greenpeace-től kapott filmrészletekből össszepakolt When You Gonna Learn, illetve a majd tíz évvel később, combosabb pénzből forgatott Corner of The Earth üzenete ugyanaz, mégis lehet vitatkozni, hogy melyik a hatásosabb…
A klipeket egyébként megnézhetjük egyhuzamban, külön-külön, illetve albumonként csokorba szedett formában is.
Az extra szekcióban sikerült az egyik legérdektelenebb klip forgatási munkálatairól fellebbenteni a fátylat – hiába a zseniként számon tartott „zene-direktor”, Stephanie Sednaoui, ennél sokkal jobb munkák is szerepelnek a Jamiroquai-videográfiában. A négy részre tagolt Jay Kay-interjúból viszont TÉNYLEG nagyon sokat megtudhatunk a sztorikkal megfejelt, igazán fontos, érdekes, és nem utolsós sorban látványos videókészítési folyamatokról. Már ha nem okoz gondot a hallás utáni angol szövegértés. Feliratot ugyanis semmilyen nyelven sem kapunk… A DVD ráadásblokkját záró keleti rádióbeszélgetés pedig egy valóban érdekes portré, s a frontember videókamerája segítségével örökítette meg a stúdióban zajló kedélyes beszélgetést.
Nagyon jó válogatás-DVD-t pakolt össze a Jamiroquai, s ha a fenti hiányosságok is teljesültek volna, akkor maximális pontszámot kaphatott volna a korong.

Tracklista
1. When You Gonna Learn
2. Too Young To Die
3. Blow Your Mind
4. Emergency On Planet Earth
5. If I Like It Do It
6. Space Cowboy
7 Half The Man
8. Light Years
9. Stillness In Time
10. Virtual Insanity
11. Cosmic Girl
12. Alright
13. High Times
14. Deeper Underground
15. Canned Heat
16. Supersonic
17. King For A Day
18. Black Capricorn Day
19. Little L
20. You Give Me Something
21. Love Foolosophy
22. Corner of The Earth
23. Feels Just Like It Should
24. Seven Days In Sunny June
25. (Don’t) Give Hate A Chance

Extrák
Little L-klipforgatás
Interjú Jay Kay-jel
Korabeli japán rádióbeszélgetés az énekessel

Balajti Péter

2006. 12. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Jamiroquai: High Times – Singles 1992–2006 /DVD/ (Sony BMG) cikk képei
Jamiroquai - Jamiroquai: High Times – Singles 1992–2006 /DVD/ (Sony BMG)