Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Tupac: The Complete Live Performances /DVD/ (Death Row/CLS)

2pac - Tupac: The Complete Live Performances /DVD/ (Death Row/CLS)

A szövegmondó idén lenne 35 éves és tíz esztendeje nincs közöttünk. Halála után talán nagyobb népszerűségnek örvend a nyugati parti rapper, mint életében. Az idei dupla évforduló kapcsán e kiadvány is megfelelő módon emlékezik a szövegmondóra.

Ahogy a korongokat rejtő tokot védő borító is jelzi: kétlemezes különleges kiadással van dolgunk, és valóban igazi csemegék bújnak meg a hordozókon – még ha az elhunyt rapper meglepően keveset is látható/hallható! (Jórészt az általa alapított Outlawz nyomul, illetve Snoop Dogg és gárdája, a Tha Dogg Pound szövegel.) Két koncert, videóklipek és egyéb meglepetések várnak a rajongókra – sok órán keresztül. (Pontos játékidőt azért nehéz mondani, mert a Club 662-es fellépéshez nemcsak a Naughty By Nature-ből ismert Treach kommentárja, de több dalhoz alternatív kameraállások is választhatóak…). No de lássuk, mit rejtenek a korongok!
Az első lemez 16:9-es anamorfikus képpel és háromféle hangsávval (dolby digital sztereó, dolby digital 5.1 és dts 5.1) hozza a Los Angeles-i House Of Blues-ban rögzített másfél órás fellépést, melyben alig félóra alatt nyolc nótát is lenyom Tupac, akit az Outlawz mellett – két dal erejéig – az r’n’b-páros, K-Ci & JoJo kísér. Utóbbiak jelenléte azért is fontos, mert ha már a California Love hiányzik ebből a repertoárból, a szintén listavezető How Do You Want It megteszi a hatását! Aztán a két copffal és cimborák hadával felszerelt Snoop Dogg veszi át a főszerepet! (Tupac már csak a fináléban tér vissza, s a díszes társaság nyújtotta színpadkép közepén a két kolléga közös nótával, a 2 of Amerikaz Most Wanteddel köszön el az egybegyűltektől.)
Ami a nyurga rappert illeti, Snopp debütáló albuma mellett a Doggfather című korongjáról is dobálja a rímeket: hasít a Murder Was The Case, a Gin and Juice, de a legnagyobb sikere természetesen a Who Am I (What’s My Name)-nek van! A szexista dalokhoz bevetett, kellően forró táncos lányoknak köszönhetően sikerült korhatárossá tenni a kiadványt, bár lenge öltözetű hölgyekből az extrák közt sorakozó Tupac-klipgyűjteménybe is jutott. Az öt videó a California Love remixével indít, melyből hiányzik ugyan a zongoraszó, viszont bő hétperces bulihangulatával igazi csemege (kár, hogy különféle, reklámnak minősülő feliratokat végig kitakarnak – az ehhez hasonló megoldás a fedetlen keblek és popsik esetében jóval indokoltabb). A kínálatban megtaláljuk még a Hit ’Em Up felejtős képsorait, a nyugati parti helyszíneken forgatott To Live and Die in L. A.-t, a koncert-hangulatú How Do You Want It anyagát és az I Ain’t Mad At Cha videóját, melynek megjátszott merénylet-képsora nem sokkal később valósággá vált…
A 2. korongon található Las Vegas-i diszkóban, a Live At Club 662-ban tartott tömegmegmozdulás technikai körülményei szerényebbek, mint a House Of Blues falai között rögzített show felvételei. A 15 nótás műsor 4:3-as képaránnyal és sztereó hanggal bír, s míg a látványra nem nagyon lehet panasz, addig a hangzás a csarnok akusztikai körülményeit hűen reprodukálja: torz és visszhangos… Aki még nem látott rapkoncertet, annak bizonyára szokatlan lesz, hogy kisebb csoport közepén tűnik fel Tupac Shakur (többnyire az általa alapított Outlawz nevű gárda tagjairól van szó), s az alapokat lemezlovas adja a szövegmondóknak. A műsor elsősorban a kilencszeres platinalemezt hozó All Eyez On Me című dupla sorlemez dalaira fókuszál. Már a nyitódarab, az Ambitions Az A Ridah is innen való, akárcsak a tetovált dumagép legnagyobb slágere, a California Love, mely a műsor első felébe kap helyet – közvetlenül a táncolható, Nate Dogg énekének köszönhetően dallamos refrénnel rendelkező All About You után… Persze nem csak a haverokat érdemes megszólaltatni egy ilyen klub-bulin, hanem a közönséget is. Erre kiválóan alkalmas a Who Got Some Gangsta Shit, melynek címét néhány MC bíztatására előszeretettel skandálja a nagyérdemű. Igaz, innentől kezdve végig a cimboráké a főszerep, Tupac pedig elvegyül a háttérben hadonászó, italozó, dohányzó vagy éppen rágózó társaságban. (Már csak az extra szekcióban láthatjuk újra a tar szövegmondót, aki a ráadásban ismét lenyomja az Ambitions Az A Ridah-t meg a California Love-ot, s gyorsan búcsúzik is az egybegyűltektől.) A több kamerával rögzített produkció során lehetőség van nézőpontot módosítani, ami még hangulatosabbá teszi a műsort. Ja, és az egyórás előadáshoz a Naughty By Nature-ből ismert Treach audiokommentárját is választhatjuk, bár nem ritmusra beszél és a rímeket is hanyagolja…

Tracklista
I. DVD
Tupac (+ Outlawz)
1. Ambitions Az A Ridah
2. So Many Tears
3. Troublesome
4. Hit ’Em Up
5. Tattoo Tears
6. All About You
7. Never Call U B***h Again
8. Freak’n You (+ K-Ci & JoJo)
9. How Do You Want It (+ K-Ci & JoJo)

Tha Dogg Pound (Snoop Dogg, Kurupt, Daz & Nate Dogg)
10. Murder Was The Case
11. The Shiznit
12. If We All Gonna F**k
13. Some Bomb A*z (P***y)
14. Ain’t No Fun (If The Homies Can’t Have None)
15. New York
16. Big Pimpin’
17. Do What I Feel
18. G’z and Hustlas
19. Who Am I (What’s My Name)
20. Me In Your World
21. For My N****z and B*****s
22. Doggfather
23. Gin and Juice

Tupac & Snoop Dogg
24. 2 of Amerikaz Most Wanted (+ The Dogg Pound + Outlaws + Nate Dogg + K-Ci & JoJo)

+ klipek:
California Love (Remix)
To Live and Die in L.A.
Hit ’Em Up
How Do You Want It (concert version)
I Ain’t Mad At Cha

II. DVD
Tupac (+ Outlawz)
1. Ambitions Az A Ridah
2. When We Ride
3. So Many Tears
4. All About You (+ Nate Dogg)
5. California Love (+ Nate Dogg)

Tha Dogg Pound
6. Who Got Some Gangsta Shit
7. For All My Niggaz & Bitches
8. New YOrk
9. Cyco-Lic-No
10. Ain’t No Fun (If The Homies Can’t Have None) (+ Nate Dogg)
11. One By One
12. Respect (+ Prince Ital)
13. Dogg Pound Gangstaz
14. Big Pimpin(+ Big Pimpin + Nate Dogg)
15. What Would You Do?

+
Ráadás (Ambitions Az A Ridah, California Love)
Freestyle szövegelés az Outlawz tagjaitól
Treach audiokommentárja
Választható kameraállások

Balajti Péter

2006. 12. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2006. 12. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
westside 2007. 01. 12. 10:24
Nagyon király!Imádpm 2pac-ot!Ő a kedvenc raperem!!WESTSIDE A KIRÁLY!
Icu 2007. 02. 01. 10:24
Nagyon szeretem én is a 2pacot!!!
Tupac 2007. 02. 07. 9:19
roahdt notoriu!!megőlte az eggyik embere 2pacot!!tupac nem király volt hanemistne mert annak tartották
n 2007. 02. 22. 15:10
lehet nem szeretni 2pac ot??? szerintem a vál ,..neM

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Tupac: The Complete Live Performances /DVD/ (Death Row/CLS) cikk képei
2pac - Tupac: The Complete Live Performances /DVD/ (Death Row/CLS)