Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ian Astbury: Spirit, Light, Speed (Beggars Banquet/HMK)

Ian Astbury - Ian Astbury: Spirit, Light, Speed (Beggars Banquet/HMK)

Hosszú csend után, a The Cult feltámadásával csaknem egyidejűleg került megjelentetésre Ian Stbury énekes – idei – debütáló szólóalbuma. A hosszas hallgatás oka mindenki előtt titok, őszintén megvallva elviseltünk volna már korábban is egy ilyen jellegű anyagot, de valahol még ó is, hogy most jött ki a „Spirit/Light/Speed”. Így legalább előkészíti a terepet a visszatérő The Cult albumnak.

Ian Astbury egy élő Isten, benne van „ a világ őt legjobb énekese” listában – nálam és sokaknál. Fontosnak tartom ezt leszögezni már rögtön az elején, mert szólóanyagát – kilencven százalékban – egyéni orgánuma, ezer közül is felismerhető, háborzongató énekstílusa adja el, ezzel teszi elfogulttá, szabályosan megbabonáz. Astbury ezen művén egyébként a Masters Of Eality gitárosával ( és a Kyuss-producser) Chris Goss-szal dolgozott együtt, illetve az „It’s Over”-ben a The Cult utolsó felállásában szerepet vállalt Scott Garrett dobolt, vagyis teljesen magukra voltak utalva. Nincsenek nagy nevek, sem különösebb felhajtás vagy látványos körítés. Egyszerűen a CD borító is Che Guevara tónusredukciós portréjával ( úgy tűnik Ian máig megmaradt forradalmának, csak már nem a hippik szószólója), ezúttal a zenén van a hangsúly, ami sosem jelent hátrányt. Főleg, ha Astbury énekel hozzá. Előfordulhat, hogy a maradibb felfogású The Cult rajongóknak csalódást okoz majd a „Spirit/Light/ Speed” , mivel bálványuk felnőtten, megkomolyodva köszön vissza róla, magára vállalva a világ összes gondját, akár egy XXI. századi messiás. Meglehetősen komor, visszafogott, ámde mély érzelmekkel teli számok pattantak ki fejéből, körülbelül a The Cult utolsó lemezének – majdnem – egyese következményeként.

A gitárok valamivel hátrébb kerültek, és rendkívül hatásos, elektronikus effektek, samplerek vették át az élő hangszerek szerepét, de anélkül, hogy techno-ba alacsonyodna a produkció. Ha már mindenáron stílus meghatározás, akkor inkább cyberspace-es rockzene, a kor követelményeinek megfelelve , igényesen, kidolgozottan hangszerelve. Valamennyire persze, mert azért Astbury sem tagadja meg múltját, a hippi zenék és a hard rock iránti vonzalma sokszor tetten érhető, tehát ha a Billy Duffy gitárjátékát is hallhatnánk, akkor könnyedén hihetnénk akár az új Cult albumnak is. Én amúgy is ilyesminek képzelem a banda visszatérését. Azt pedig már csak minden különösebb célzat nélkül teszem hozzá, hogy a tíz tétel között felfedezhető egy ismerős is: a The Cult „The Witch ( Slt Return)”-jének újra átgondolása. Ilyen az irányvonal. Isteni elektro-rock. Internetes fénykövetés – http:://www.beggars.com

Jónap Tamás

2000. 10. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ian Astbury: Spirit, Light, Speed (Beggars Banquet/HMK) cikk képei
Ian Astbury - Ian Astbury: Spirit, Light, Speed (Beggars Banquet/HMK)