Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Somló Tamás: Zenecsomag (BMG)

Somló Tamás - Somló Tamás: Zenecsomag (BMG)

„Nem vagyok csillogó-villogó, parázsló, varázsló / S nem vagyok túl rossz és nem vagyok elég jó / „ Azt mondják, Somló nincs a szamár is jó. „ –énekli Zenecsomag című új albumán Somló Tamás. A „ Tomi vagyok” című , Presser Gábor jegyezte tételen kívül még tizenegy szerzeményt tartalmaz a „ dalküldemény”, melynek összeállításánál a – talán már mondhatjuk így: - Somló Baráti Kör állandó zenészcsapata segédkezett.

Már az alkotói szekciót is nehéz lenne felsorolni – hát még a közreműködő zenészek népes táborát! - , újdonságot azt jelent, hogy a szokásos közreműködők – Presser, Bornai, Demjén, Bródy és Závodi Gábor – mellett a tanítványaitól megfosztott Mester Tamás és az „ igazi” zene felé visszasasszézó Levy T is adott egy-egy dalt.

A muzsikáról nehéz bármi újat elmondani: a szerzők többsége a hazai könnyűzene krémjéhez tartozik és a beatnemzedék „ felső tízezerjének” ezen képviselői ma már nemigen tudnak hibázni. Közhelyeket bír csak ellőni ehelyütt a zenefigyelő kritikus ( azokat meg minek?): végtelenül igényes, választékosan hangszerelt, kellemes hallgatnia valóvá „ gyalult „ lemezanyagot tett le az asztalra a szerzőgárda-modern hangzással frissített, tőrőlmetszett – márhogy: a beattövéről metszett – popzene ez , itt-ott, ilyen olyan hatásokkal színesítve. A közreműködőktől függően becsúszik némi – persze nagyon némi! – westcoast-hatás (valószínűleg Madarász Gábortól a „Nem változik semmi”-ben ), néha egy csipet kevéssé ( nagyon csipet és nagyon kevéssé ) jazz-ízű, belassult Hip-Hop Boyz ( mondhatnák másképpen: reppelős furazene Levy Tétől). Az ( alapvetően ) azonos gyökerű szerzeményeket ( természetesen) személyével maga Somló rendezi teljes egységbe, az ő stílusa és képességei színezik ki és keretezik be a zenészbarátai által megrajzolt képet. Az egyetlen gond az egyébként szép kivitelezésű borítóval van: igénytelen némileg ( Kicsit némileg.) Ennél jobban félrenyomtatni már csak „ Prosectura” címzéssel lehetett volna. Először: a dalok rossz sorrendben vannak feltüntetve a Zenecsomagon, aztán: a dalszövegek itt-ott, de lényegükben eltérnek a lemezen hallható változattól.

„Hátaztán!” – mondhatnánk, de ez nem így van: a zenészek munkáján nem lehet ilyen slendriánságokkal foltot ejteni. És ha Presserrel kezdtünk, vele is fejezzük be. A Dusánnal jegyzett „ Bolond szív, bolond fej” című – egyébként tisztára „ Zoránra szabott” – dalnál a szövegkönyvben például ez olvasható: „ Nem szabad, ne vedd komolyan / Ami a mesék között van.” A helyett hogy: „…ne vedd komolyan/ Ami a mesén kívül van.” Így egészen mást jelent.

Jónap Tamás

2000. 09. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2004. 01. 05. 0:00
Somló Tamás?Mi ez könyörgöm?2004-et írunk!
Vendég 2004. 08. 10. 0:00
Ez az év lemeze, hallgassátok sokat
Vendég 2005. 11. 21. 16:54
HÁT nem sok . Dalol a nyugdij-jas othon !
VENDÉG 2013. 09. 10. 16:40
:(:

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Somló Tamás: Zenecsomag (BMG) cikk képei
Somló Tamás - Somló Tamás: Zenecsomag (BMG)