Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Fergie: The Dutchess (Interscope Records-Universal Music)

Fergie - Fergie: The Dutchess (Interscope Records-Universal Music)

Fergie gondolt egyet, és szólóalbum készítésére adta a fejét. Gyorsan világossá vált előtte, hogy a munkálatokba be kell vonni az együttese frontemberét.

Elképzelhető, hogy az amerikai The Black Eyed Peas énekesnőjét az ugyancsak amerikai No Doubt frontasszonyának szólósikerei inspirálták. Gwen Stefani a zenekarának stílusához képest száznyolcvan fokos fordulatot vett, és 2004 novemberében hihetetlenül jó, divatteremtő diszkólemezzel rukkolt elő, majd tavaly decemberben megjelentette a másodikat is – utóbbi egyelőre korántsem olyan sikeres, mint az elődje. Fergie-től nagy váltásra nem számíthattunk, már a kezdet kezdetén kijelentette, hogy ugyanolyan táncolható dallamokat és őrült szövegeket kapunk tőle, mint amilyenekre az együttese utóbbi két stúdióalbuma épül. Miután kiderült, hogy zenekarának vezetője, will.i.am felügyelete mellett készíti, az is egyértelművé vált, hogy korongja a The Black Eyed Peas következő lemeze lesz a saját neve alatt. Így is lett, számottevő elrugaszkodás nincs a stílustól, a The Dutchess című albumról csak a rapperek hiányoznak.

Kölcsönös segítségnyújtás
Az 1975. március 27-én született Stacy Ann Ferguson gyerekszínészként kezdte pályafutását, majd rajzfilmekben és reklámokban énekelt. A Wild Orchid nevű lánytrió tagjaként vált széles körben ismertté, de csak odahaza, az USA-ban. Utólagos bevallása szerint rosszul érezte magát egy művileg kitalált és zsinóron rángatott csapatban, visszanézve többek közt ezzel indokolta az akkori komoly drogproblémáit. Az egyre ismertebb The Black Eyed Peas frontembere, will.i.am karolta fel. Pontosabban egymást karolták fel. Az együttes 2001-ben látott neki a harmadik lemez készítésének, ám a zenészek hónapokig egy helyben toporogtak, alkotói válságba kerültek. Fergie hozta ki őket a zsákutcából. A 2003-ban kiadott Elephunk című album egy teljesen megújult zenekart mutatott. Az énekesnő segítségével eltávolodtak a keményvonalas hiphoptól, helyette a stílus dallamos változatát választották, a zenei alapokat a lemezcímhez méltóan funkkal oltották be.

Eklektikus szólólemez
A magánéletben visszahúzódó Fergie nemcsak kiváló énekesnő, hanem tehetséges színész is egyben – ezt a filmvásznon is bizonyítja –, így nem okoz neki gondot eljátszani a vagány csaj, az r&b-díva, vagy a számító popsztár szerepét. A korongját felvezető London Bridge című sláger videoklipjében a vagány énjét tárja elénk. A The Dutchess című album különböző stílusú felvételekből áll össze: hiphop (London Bridge), r&b (All That I Got), soul (Finally), gitárpop (Big Girls Don’t Cry), reggae (Voodoo Doll), ska-punkkal fűszerezett reggae (Mary Jane Shoes) és bossanova (Velvet) hallható rajta. A The Black Eyed Peas hangzásvilágát leginkább a Fergalicious és a Here I Come című dalok idézik. Mindössze az róható fel Fergie-nek, hogy lemeze túlságosan eklektikus, a végére nem áll össze egységes egésszé.

Visszatérés a tutiba
2005 nyarán, miután bejelentették, hogy Fergie szólóalbum készítésébe kezd, és a The Black Eyed Peas többi tagja is más produkciókban gondolkodik, a média az együttes feloszlásáról beszélt. Ráadásul maguk a zenészek sem cáfolták, hogy a Monkey Business című lemez turnéját követően végérvényesen szétválnak útjaik. Szerencsére ez vaklárma volt, a kvartett a kis kirándulások után megint együtt van, és készíti az új stúdióalbumát, amely a tervek szerint még az idén megjelenik. (Új Szó)

Puha József

2007. 01. 28.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 01. 28. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
kitti 2007. 02. 05. 14:14
Tök szuper a CD-je Szerintem!
nuni 2007. 04. 04. 21:32
nagyon jó
Zsiga 2007. 04. 28. 14:31
Tök jó!
Zsiga 2007. 04. 28. 14:32
Tök jó!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Fergie: The Dutchess (Interscope Records-Universal Music) cikk képei
Fergie - Fergie: The Dutchess (Interscope Records-Universal Music)