Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Chumbawamba: WYSIWYG (EMI)

Chumbawamba - Chumbawamba: WYSIWYG (EMI)

Egy zenekar, melynek kötelező lenne még nem túl erős alapokon álló világhírének megerősítése, most azt az utat választotta, hogy kevésbé „figyelemfelkeltő” lemezzel jelentkezett, mint a Tubthumper, vagy az Uncasy Listening c. válogatás. Ez egyáltalán nem negatív, sőt: bizonyíték önálló erősségükre.

Visszafogottabb, elsősorban instrumentális része lett zenéjüknek. Nem a hangszerelésre értendő ez ami inkább épp árnyaltabbá és gazdagabbá vált ( az eddig sem szűkölködő fúvósok terén is), hanem hangulatukra, felszabadultságukra. A mélyebb közeledő irányába haladnak , amit cinikus véleményükkel támogatnak. Nemhiába múlt el ez a 4 év a zenei biznisz csúcsán, mondanivalójuk felgyülemlett. „Óvd a világát/ne lépj ki házadból/Óvd önmagad/ne hagyd el otthonod” (Pss It Along). hát igen, kétoldalú folyamatról van szó, amit így tágabban jó értelmezni – hiszen a dal eredeti kontextusában a fegyveres bűnözéssel van kapcsolatban. Rigorózus megállapításuk egy eldurvult világszemléletről: „Nincsenek barátaink, csak nézzük a Jóbarátokat” – szinte vallásos áhitattal. A chumba baloldainak tűnő, már-már radikalizmusa szinte „jobbegyenesbe” csap át a konzumtársadalom ál-liberalizmusával szemben.

A sajtó életet sem kívélve idézik fel, hogy paranoiás pszichológizmussal kutatták fel újságírók neves sztárok (Rock Hudson, F. Mercury) egyébként nem titkolt halálának részletesebb körülményeit az aids „kampány” idején, beletaposva alapvető személyi jogokba. ne az a lényeg, hogy igaz, vagy sem a történet, hanem hogy megírhatnak-e akármit. Úgy tűnik igen. Ez szinkromban állhat azzal, hogy a Chumbát híressé válásukat követően olyan emberek szerették meg, és emlegetik , akiket a chumba helyből elutasít. Ez tényleg para.

S, ha már hírességekről van szó: a Bee Gees, „ New York Mining Disaster dala is felkerült a lemezre, a chumba kutyák szerint (mindenkinek a gúnyneve a bandában egy kutyafajta) abból az időből (1967), amikor a B.G fivérek még szerencsére nem fedezték fel a fehér flitter selyem ruhát… A másik érdekesség még, hogy zenei alapokat használtak át a mostani lemezükre a másik forradalmi para anarchoid zenekartól, a Negativland „Helter Stupd” lemezéről (akik már az U2-val is üzletet csináltak egy álbotrányt gerjesztve bírósági síkon). Jacksson

Jónap Tamás

2000. 07. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Chumbawamba: WYSIWYG (EMI) cikk képei
Chumbawamba - Chumbawamba: WYSIWYG (EMI)