Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

LGT - 424 Mozdonyopera (BMG)

LGT - LGT - 424 Mozdonyopera (BMG)

A 424-es valaha a legjobb magyar gőzmozdony volt, amely a nemzetközi összehasonlítás próbáját is kiállta. Ugyanez nem mondható el az LGT új albumán szörnyen hibrid csatahajóvá változott 424-esről. Ez a 424-es nem úszik, nem repül és a síneken sem száguld.

Már a CD csomagolásával meggyűlt a bajom. Hajdani trafikokban a cigarettát rejtett hasonló pléhdoboz, arra igen alkalmas volt. CD-dobozként ilyen erénye nincs, mert ha a helyén van a CD, komoly és idegőrlő küzdelem árán lehet kivenni, ha nincs, akkor zörög. Megvolt a küzdelem és elkezdtem hallgatni a CD-t. Zúg a tenger, a hajó, a repülő és a mozdony, aztán rémülten halkítom le az erősítőt, annyira hangosan kezdődik az első szám. Majd erősebbre állítom, mert nem hallom a mozdonyrádió üzenetét, és ismét halkra, mert ordít a zene. A harsányság szinte végig jellemző, pedig semmi igazán rockos, vad zene nincs. Ordító kifinomultság van. Túlontúl hangosra vett, 3-4 akkordos, monoton alaptémán egyszerű, néha nyúlós, rosszul tagolt ének. A legtöbb szám nem visz sehova: ahogy elkezdődött, úgy be is fejeződik pár perc múltán. Közben keresem a zenét, de csak szétszórt hangmorzsákat találok. Főleg a számok instrumentális befejezése nagyon elnyújtott, pusztán dallamtöredékek egymásutánjából állnak. Egyedül az Amerika végén van egy jó téma – Gershwintől. Presser több számban is kitartóan keresi a Hammond orgonához illő hangokat, de nem találja, ezért ugyanazt játssza. Pedig valaha kotta nélkül is játszott! A zongorával egy kicsit több szerencséje van. Éneklése semmit se javult. Somlónak van egy hangulatos szaxofon-szólója, de a gyakrabban elővett szájharmonika hangjai a semmibe úsznak. Karácsony kicsikart magának két tisztességes szólót. A többi „zene” olyan, mintha a hangszereket próbálnák a zenészek és képtelenek eldönteni, hogy mit kezdjenek egy-egy témával.

LGT - LGT - 424 Mozdonyopera (BMG)

Az Ígéret földje igazán jó, mintha egy Peter Gabriel lemezről volna. Kellemes meglepetés az Itt a tigris szájgitárja. A Bízd ránk egész rockos dal lett és Presszer is rátalált Hammondjával egy jó témára. Sztevanovity Dusán szövegei sok LGT-s közhelyt ismételnek kevés rímmel. Mélyértelmük vélhető, de nem bizonyos. Sokszor meghallgattam a 424-es 10 dalát és megszoktam, mint a gumiszerű zsemlét, bár tudom, sokan csak ezt ismerik, nekik ez a jó. Én várom, hogy jobb legyen. Mért ne játszhatnák el jól?

Jónap Tamás

1997. 12. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

2002. 06. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2005. 01. 22. 18:31
én még nem halottam ezt az albumot de a többi biztos hogy jó nekem bakeliten vannakmeg
Vendég 2005. 05. 12. 20:35
Na ezt a cikket ki írta? Szerintem nagyon állat ez a korong is, mint a többi, bár nekem akkor is a Loki 80 a kedvencem...
Vendég 2005. 05. 20. 10:53
tiszta hulyék vagytok
Vendég 2005. 06. 06. 13:08
Mért nem lehet itt zenét hallgatni?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

LGT - 424 Mozdonyopera (BMG) cikk képei
LGT - LGT - 424 Mozdonyopera (BMG)LGT - LGT - 424 Mozdonyopera (BMG)