Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Filmzene: Eragon (SonyBMG)

Filmzene - Filmzene: Eragon (SonyBMG)

Az április közepén DVD-n megjelenő, százmillió dolláros költségvetéssel összehozott fantasy címszerepére egy elsőfilmes zöldfülűt, Edward Speelerst kérték fel, ám a további szerepekben olyan nagyágyúk láthatunk, mint Jeremy Irons, John Malkovich, Djimon Hounsou vagy éppen Robert Carlyle. A filmzenéről pedig a kétszeres Oscar-jelölt, Patrick Doyle gondoskodott.

Az angol komponista neve nem cseng túl ismerősen idehaza, pedig a szélesvásznú Shakespeare-adaptációk (V. Henrik, Sok hűhó semmiért, Hamlet, Lóvátett lovagok, Ahogy tetszik) zenefelelőse számos ifjúsági regény filmváltozatának jegyezte a kottáját. Neve feltűnt A kis hercegnő, Nanny McPhee – A varázsdada, valamint a Harry Potter és a Tűz serlege stáblistáján is.
A „12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott” korhatár-megjelölésű produkciónál a kellemes dallamok és monumentális tételek váltják egymást, s a sötétebb tónusú jelenetekhez sem kapunk túlontúl hátborzongató és idegtépő zenei részeket a komoly fúvós-kísérettől – a baljós Ra’zag című tétel második fele például kifejezetten magával ragadó. A más és más tempóban vissza-visszatérő dallamok adta lehetőséggel Patrick Doyle is szívesen él, ráadásul e megoldással kifejezetten ügyesen bánik.
A 14 filmzene mellé két dal is került, ám a filmnézők hiába örültek, hogy a magyarországi tájakon és hazai színészek (Bánfalvy Ágnes, Haumann Máté, Makrtai Pál, illetve Saphira eredeti hangjaként a magyar ősökkel büszkélkedő Rachel Weisz) felvonultatásával forgatott alkotásban a jósnőt Joss Stone keltette életre – a napokban új albummal jelentkező énekesnő e produkció kapcsán azonban nem fakadt dalra. Két dalos pacsirta azonban örömmel vállalkozott erre a feladatra: a hazánkban (és világszerte is!) kevéssé ismert Wales-i énekesnő, Jem a filmzenét jegyző művésszel, illetve a Shakirával is együttműködő Lester Mendes-zel írta a Once In Every Lifetime-ot, míg a hamarosan friss nagylemezzel előrukkoló kanadai Avril Lavigne egy középtempós darabbal, a Keep Holding Onnal járlt hozzá a filmzene-lemezhez, mely érdekes módon jobban sikerült, mint a tavaly forgatott szélesvásznú. Az Eragon egyébként egy tervezett trilógia első darabja, ám úgy tűnik, a folytatás még terv szinten is várat magára… Hiába no, A Gyűrűk Ura után hihetetlenül nehéz nagyot alkotni a fantasy világában, legyen szó könyvről, filmről vagy filmzenéről. Patrick Doyle zeneszerző munkájára azonban nem lehet panasz, még akkor sem, ha a kellemes dallamok közel sem olyan fülbemászóak és eredetiek, hogy a lemez lejárta után el tudnánk fütyülni bármelyiket is!

Tracklista
1. Eragon
2. Roran Leaves
3. Saphira’s First Flight
4. Ra’zag
5. Burning Farm
6. Fortine Teller
7. If You Were Flying
8. Brom’s Story
9. Durza
10. Passing The Flame
11. Battle For Varden
12. Together
13. Saphira Returns
14. Legend Of Eragon
15. Avril Lavigne: Keep Holding On
16. Jem: Once In Every Lifetime

Balajti Péter

2007. 03. 16.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 03. 16. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
andy 2007. 04. 11. 12:53
tök jó!
Vendég 2009. 07. 03. 1:55
írja meg valaki hol lehet letölteni a film zenét köszi

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Filmzene: Eragon (SonyBMG) cikk képei
Filmzene - Filmzene: Eragon (SonyBMG)