Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mika: Life In Cartoon Motion (Island Records – Universal Music)

Mika - Mika: Life In Cartoon Motion (Island Records – Universal Music)

Érdekesen viszonyulunk a hetvenes évek második és a nyolcvanas évek első felében hódító szoftrock és glamrock zenéhez. Ezek a rádióbarát stílusok a fénykor elmúltával fokozatosan a régi idők zenéjére specializálódott rádióadók műsorába szorultak vissza, és azóta a mindenkori ifjúság a cikis jelzővel illeti mindkét irányzatot.

Pontosabban illette. Európa-szerte egyre több előadó és formáció merít ugyanis ihletet a stílusokból, és érdekes mód az új próbálkozásokat már nem minősítjük ezzel a negatív jelzővel, miközben az eredeti szerzemények is kezdenek más megvilágítást kapni. A 2003-tól folyamatosan felbukkanó brit gitárpop együttesek egyike-másika is előszeretettel merít az említett zenei irányzatok terméséből, de leginkább egy amerikai csapat, a Bee Gees és Elton John örökségéből táplálkozó, és azt a mai kornak megfelelően tálaló Scissor Sisters harapott rá, és indította el a lavinát. Az első albumával főleg Nagy-Britanniában aratott – ott 2004 legvásároltabb hanghordozója volt –, a másodikkal már egész Európát meghódította. 2006 őszén egy személyben előállt az öttagú New York-i formáció brit megfelelője: Mika személyében.
A Mica Penniman néven született énekes amerikai apa és libanoni anya gyermekeként Bejrútban látta meg a napvilágot 1983. augusztus 18-án, aztán éltek Párizsban, onnan Londonba költöztek, ahol egy francia iskolába járt, orosz énektanárnőtől vett magánórákat, tizenkét évesen már a Royal Opera House kórusában énekelt, majd a Royal College Of Music hallgatója lett, és klasszikus zenei képzettséggel a zsebében először zeneszerzőként tevékenykedett, meg reklámzenét írt. Első kislemezdala, a Cutting Crew-féle (I Just) Died In Your Arms dallamát alapul vevő, táncra ingerlő Relax (Take It Easy) című tavaly októberben jelent meg, és Nagy-Britanniában csak a letöltési listán regisztrálta magát, csúcspozíciója a 67. hely volt, de a rádiók sokat játszották. Ennek köszönhetően a brit közszolgálati adó, a BBC hallgatói Mikát szavazták meg 2007 legnagyobb reménységének. Az ötoktávos hangterjedelmű, fejhangon éneklő göndör fürtű fiatalember a Grace Kelly című felvétellel az év első heteiben emelkedett a sztárok sorába – a brit kislemezlistát öt hétig vezetett szerzeményben arról énekel, hogyan próbálták őt befolyásolni, alakítgatni a popzene nagyurai.
„Mintha Freddie Mercury eltitkolt gyermeke bukkant volna fel” – írta róla egy londoni kritikus. Mika február 5-én kiadott Life In Cartoon Motion című nagylemezét hallgatva pillanatok alatt kiderül, hogy a Queen néhai frontembere a nagy példaképe, gyakran megdöbbentő a hasonlóság a két előadó éneke között. A bohém diszkópopos album – az énekes által rajzolt borítóval – összességében a Scissor Sisters által kitaposott úton halad. A könnyed, slágeres korong színes világának több dala komoly mondanivalót hordoz, ilyen a szexuális identitászavarokkal küszködő házasember dilemmáit megfogalmazó Billy Brown, a libanoni polgárháborúban fél szemét és élete párját elvesztő asszony történetét elmesélő vonóshangszerelésű Any Other World, vagy a vidám gyerekdalnak álcázott Lollipop című szextanmese. (Új Szó)

Puha József

2007. 04. 03.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 04. 03. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Viky, Bub 2007. 04. 21. 17:16
imádom Mikát!!!
Vendég 2007. 08. 07. 16:20
szeretemlemez
Vendég 2007. 12. 21. 19:23
naon cuki
Mikkamakka 2008. 04. 26. 19:40
Eszméletlen! Minden szám annyira ottvan, szövegileg,dallamilag,hangulatilag, az egész annyira együtt van!Mikára oda kell figyelni! Ne hasonlítsuk a Az Olló tesókhoz mert azt ő sem díjazza, Mika egy külön stílist képvisel. Ő a "psycho-bubble-pop" !!! Mindenkinak csak azt ajánlom, hogyha még nem vette meg a cédédét ,tegye meg, mert sztem 2007 legjobb albuma!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Mika: Life In Cartoon Motion (Island Records – Universal Music) cikk képei
Mika - Mika: Life In Cartoon Motion (Island Records – Universal Music)