Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Timbaland: Presents Shock Value (Interscope Records – Universal Music)

Timbaland - Timbaland: Presents Shock Value (Interscope Records – Universal Music)

Újból bebizonyosodott, hogy a zeneiparban a két legfontosabb lovat egyszerre megülni, dalszerző-producerként és előadóként is maximálisan helytállni képtelenség. Pharrell Williams után az amerikai zenészszakma jelenlegi másik vezető háttérembere, Timbaland is tanúbizonyságot tett róla. Igaz, a jelek egyelőre az ellenkezőjét mutatják. Tény, hogy új albumának mostani, kezdeti sikerei még elterelhetik az ember figyelmét a negatívumokról.

The Way I Are

Ritkán fordul elő, hogy egy sláger az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában egyaránt a lista csúcsáig jusson. Még ritkábban adatik meg, hogy egy időben vezesse a két összesítést, és az már valóban olyan ritka, mint a fehér holló, hogy egyszerre is vegye át a vezetést. Ez utóbbi az elmúlt héten megtörtént. A brit kislemezlistán a nyolcadik helyről, az amerikai Billboard magazin rangsorán a 42. pozícióból került az élre a virginiai Timbaland második szólóalbumának első slágere, a Give It To Me. Az április 2-án kiadott Timbaland Presents Shock Value című nagylemez is előkelő magasságokban debütált világszerte az eladási listákon, pedig nem lehet egy lapon említeni hősünk korábbi háttérmunkáival.

Az előző próbálkozások
Már az előjelek sem kecsegtettek túl sok jóval. A szintén virginiai Pharrell Williamsnek is hatalmasak az érdemei háttéremberként, tavaly júliusban megjelent In My Mind című hiphop albuma azonban felejthetőre sikeredett. (Azóta el is felejtettük…) Értelemszerűen szép számban találunk rajta neves közreműködőket, így viszonozzák neki, hogy szerzőként és (vagy) producerként támogatta őket eddigi karrierjük során. A korong kapcsán egyöntetű a kritikusok véleménye: Pharrell inkább producer, mint előadó, jobb, ha ő rappel mások lemezén, és nem a többiek teszik ugyanezt az övén. Azt is többször tapasztalhattuk már, hogy nem szerencsés, ha sok vendég szerepel egy albumon. Erre legutóbbi példa a producerként szintén tevékenykedő, ám világhírnevet előadóként szerző Diddy tavaly októberben kiadott Press Play című lemeze. Gyakorlatilag mindenki hallható rajta, aki számít napjaink hiphopjában. A végeredmény viszont főleg a sokrétűség miatt csak közepesnek nevezhető. Timbaland szólóalbumát sem tekinthetjük, még a legnagyobb jóindulattal sem saját korongnak, sőt jobban belegondolva a közreműködők viszik a prímet, és nem a főszereplő.

Szólóban, de nem egyedül
Timbaland napjaink egyik legkeresettebb amerikai dalszerző-producere. Missy Elliott és Ginuwine mellett többek közt a 2001-ben elhunyt Aaliyah dalaival alapozta meg a világhírnevét. A futurisztikus alapokra épülő zenéjével forradalmasította a hiphopot. Az általa szerzett, vagy a közreműködésével készült felvételek már az első taktusoknál felismerhetőek a zenei alapokról, a frappáns, egyedi megoldásokról. Az elmúlt időszakban a populárisabb irányzatok felé orientálódott. Ő a felelős az utóbbi hónapok három nagy slágeréért: a Promiscuous (Nelly Furtado énekli, de ő is hallható benne), a SexyBack és a My Love (Justin Timberlake) címűekért. Előadóként eddig kevésbé állt helyt, pedig folyamatosan próbálkozott. Rapper- és producer-társával, Magooval három nagylemezt jelentetett meg, szólóban a mostani a második, az elsőt még 1998 novemberében adta ki Tim’s Bio: Life From Da Bassment címmel. Hősünk valószínűleg ráunt a mérsékelt sikerekre, előadóként is a legnépszerűbbek közé vágyik, és a célnak megfelelően az új albumára számos sztárt és sztárzenekart hívott meg – például Dr. Dre, Elton John, a Fall Out Boy vagy a The Hives is felbukkan rajta. Részben a különböző stílusokból érkező közreműködőknek tudható be, hogy eklektikus korong született, a rocktól, a rapzenén át a popon keresztül az emóig bezárólag. Az első kislemezdalt, a Give It To Me címűt a két legutóbbi pártfogoltjával: Nelly Furtadóval és Justin Timberlake-kel rögzítette. A zene összességében semmi újat nem hoz Timbaland előző munkáihoz képest. Az album túlságosan sokrétű, ebből kifolyólag bizonyára mindenki talál rajta kedvenc dalt, de csak kevesen fogják az egészet szeretni. Az említett Pharrellhez hasonlóan Timbaland is jobban tenné, ha a jövőben csak a dalszerzői és produceri tevékenységeire koncentrálna. (Új Szó)

Puha József

2007. 04. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 04. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2007. 11. 13. 19:06
KIRÁLY
Vendég 2008. 04. 23. 11:18
Imáááádom:)
Vendég 2008. 05. 01. 20:54
nagyon ott van!!!!!
Vendég 2008. 06. 12. 7:54
ezt hol lehet letölteni?ez király

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Timbaland: Presents Shock Value (Interscope Records – Universal Music) cikk képei
Timbaland - Timbaland: Presents Shock Value (Interscope Records – Universal Music)