Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

The Fray: How To Save A Life /2005/ (SonyBMG/Epic)

The Fray - The Fray: How To Save A Life /2005/ (SonyBMG/Epic)

A 2002-ben osztálytársakból verbuválódott 4 tagú banda How to Save a Life című dala sok embernek segített és nyújtott támaszt, vigasztalást. A csapat frontemberét, Isaac Slade-et személyes élmények és tapasztalatok inspirálták a megindító dal megírásakor.

A The Fray sikerének titka az, hogy dalaik mélyen megérintik az embereket. Amerika jelenleg egyik legnépszerűbb csapatának sikere már Európát is elérte, most Magyarországon a sor, hogy megismerje ezt a sok tekintetben különleges együttest és zenéjüket.

A "How to Save a Life" című dal születése Slade személyes élményeivel kapcsolódik össze, amikor segítőként dolgozott egy táborban, ahol különféle problémákkal küszködő fiatalokkal foglalkozott. Az énekes egy átlagos amerikai fiatal gondtalan életét élte, amikor ebben a táborban összetalálkozott egy 17 éves zenész fiúval, aki komoly magánéleti problémákkal küszködött. A segítő munka során rengeteget beszélgetett a fiúval, aki egyre inkább megnyílt előtte, mégis megrendítő volt számára a felismerés, hogy igazából nem létezik útmutató a fiú megmentésére és alapvetően embert próbáló - néha lehetetlen - feladat segíteni azokon, akik bajba jutottak és várják a segítséget.

A "How to Save a Life"-ot megélt és valós érzelmek ihlették, ez lehet a titka, amiért születése óta oly sok embert megérintett és jelentett vigaszt, erőt a reményveszett pillanatokban. Az együttes számtalan e-mailt kapott olyan emberektől, akik valamiképp kötődnek a dalhoz vagy épp magukra ismernek a dalszövegben. Egy fiatal lány az édesanyja öngyilkossága miatt küszködött óriási teherrel. A lány megírta a csapatnak, hogy a felvétel nagyon sokat segített neki a halál okozta fájdalom feldolgozásában. A legmegindítóbb történet azé a fiatal srácé, aki autóbalesetben halt meg és később derült ki, hogy a "How to Save a Life" volt az utolsó dal, amit letöltött a számítógépére. Ez a dal szólt a fiú temetésén is. Az autóbalesetben meghalt fiú szülei létrehoztak egy alapítványt 'Save A Life' (Ments meg egy életet) névvel, mely szervezet a dal nyomán segítséget nyújt rászoruló embereknek. Az elhunyt fiú barátai Save A Life feliratot tetováltattak karjukra. A csapat számára ezek a visszajelzések és dal hatására történt események mindent felülmúltak.

A személyes élmény alapján íródott dal hosszú utat járt be: a rengeteg e-mail visszajelzés, a számtalan köszönőlevél és a "lélekmentő" alapítvány létrejötte után a dal a hazánkban is igen népszerű Emmy és Golden Globe díjas kórházsorozat beharangozó zenéjeként is feltűnt, a sorozat 3. évadjában. Az életmentésről szóló sorozathoz tökéletesen illő szerzemény hihetetlen népszerűségre tett szert a sorozatban való szereplése után. A Grace Klinika sorozathoz készült filmzene lemez sorozat 2. lemezén a "How to Save a Life" a felvezető dal.

A négytagú banda sikere 2007-ben kétségkívül egyedi teljesítmény, hiszen az idén két Grammy-díjra is jelölt The Fray "How to Save a Life" című dupla platina albuma minden idők első olyan #1 lemeze, amely a digitális eladások alapján lett listavezető Amerikában.

A 2007. őszén európai turnéra induló kvartett albumából már 2,5 millió példány kelt el világszerte. A digitális letöltéseket és csengőhangokat is figyelembe véve már 8,1 milliónál is több talált gazdára a The Fray dalaiból vagy lemezéből. A banda rekord idő alatt hódította meg az egész világot. Első, az Egyesült Államokban megjelent "Over My Head (Cable Car)" című kislemezük, majd a "How to Save a Life" daluk percek alatt lett a rádiók kedvence a tengerentúlon és Európában egyaránt.

2007. 06. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Gab 2007. 06. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

The Fray: How To Save A Life /2005/ (SonyBMG/Epic) cikk képei
The Fray - The Fray: How To Save A Life /2005/ (SonyBMG/Epic)