Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Construction Time Again – Coll. Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: Construction Time Again – Coll. Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

A tíz sorlemezt magába foglaló Collectors Edition-sorozat (A Playing The Angel nincs köztük, mivel az annak idején CD/SACD+DVD-változatban is megjelent) harmadik darabja abba a korba repít, amikor ismét négytagú volt a brit szintipop csapat, s Martin L. Gore mellett újabb dalszerző erősítette a gárdát.

Alan Wilder koncertbillentyűsből hivatalosan is zenekari taggá lépett elő, így nem csak az 1983-as fotózásokon vehetett részt, de a stúdiómunkákban is – mi több, dalszerzőként is bemutatkozhatott. A Two Minute Warning és a The Landscape Is Changing nemcsak zenében, szövegben is Wilder nevéhez köthető, míg a kizárólag kislemezen megjelenő Get The Balance Right! maxi B-oldalán megjelenő The Great Outdoors!-t Gore-ral közösen írták.

S ha már a Get The Balance Right!-nál tartunk, érdemes megjegyezni, hogy a sikerdal nem szerepelt a Depeche Mode harmadik sorlemezén – csak később került két válogatásra, az Amerikába szánt People Are People-ön, illetve az Európában is megjelent The Singles (81–85) feliratú összegzésen kapott helyet. Igaz, a Construction Time Again – Collectors Edition DVD-jén szintén szerepel – ráadásul rögtön két változatban is – a kislemez-dalok szekciójában, melynek ezúttal az a legnagyobb hátránya, hogy csak LPCM-sztereóban szólalnak meg, nem úgy, mint az album 9 tétele, mely Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-ben egyaránt meghallgatható.

A Construction Time Again című albumról elsőként kimásolt Everything Counts hatalmas sláger lett, pár évvel később annak koncertváltozat külön kislemezen is hódított, s az öreg kontinens majd’ minden országába eljutott… (Kár, hogy a koncertváltozat nem került erre a kiadványra.)

Igen ám, de a nagylemez többi szerzeménye közel sem volt olyan ütős, mint a fent említett maxik, ráadásul a rádiók felé elküldött nyitódal, a Love, In Istelf még az angol Top 20-ba sem került – erre pedig az előző hét kislemez óta nem volt példa! Sajnos a többi dal is inkább az út- és hangzáskeresés kategóriájába tartozik, még az olyan ügyes dallammal bíró darabok is, mint a Told You So vagy a nem rossz refrénű The Landscape Is Changing elbuktak a melléjük kevert zenei kíséretek miatt. Nem szabad azonban szó nélkül elmenni a különféle effektusokból és hangmintákból felépített Pipeline mellett, mely olyan, mintha kifejezetten a teljes térhatású hangzás-élmény miatt készült volna, pedig akkoriban még nem létezett 5.1! E tétellel remekül letesztelhetjük a házimozi-rendszerünket!

Bár a ráadásnak szánt, a korong végén felcsendülő Everything Counts részlete (a borítón sincs feltűntetve!) igyekszik elfeledtetni a bő félórás kísérlethalmazt, a nagylemez mai füllel hallgatva ez-két kivételtől eltekintve nem állta ki az idő próbáját.

Ráadásul ezúttal koncertrészleteket sem kapunk, mint az A Broken Frame új kiadása esetében, s a kislemeznóták sem kaptak 5.1-es mixet, mint a Speak&Spell Collectors Editionön… Igaz, ezúttal 7 ráadást hallgathatunk meg, melyek közül a Get The Balance Right! és az Everything Counts hosszú változatai zseniálisak, a Love, In Itself.4 pedig az albumindító szerzemény akusztikus változata, mely jobban szól, mint az eredeti!

A közel negyvenperces anamorfikus szélesvásznú képű dokumentumfilm Alan Wilder teljes értékű taggá válásáról, klasszikus zenei képzettségének előnyeiről mesél, míg az érintett arra emlékszik vissza, hogyan kapott lehetőséget dalszerzésre. Szóba kerülnek a politikai állásfoglalású szövegek, a Pipeline hangmintáinak eredete, s kiderül, hogy a borítófotó kedvéért egészen a Mittlehornhoz kellett utazni (s lehull a lepel a kalapácsos fickó személyéről is)…

A Construction Time Again a DM egyik leggyengébb nagylemeze, melynek speciális kiadása csak azért nem kapja meg a legrosszabb értékelést, mert tartalmazza az Everything Counts és a Get The Balance Right! című dalokat, valamint azok kiváló hosszú változatait, s a Pipeline 5.1-es keverése is elismerésreméltó, de a többi tétel nem sokat ér…

**

Tracklista
CD/SACD
1. Love, In Itself
2. More Than A Party
3. Pipeline
4. Everything Counts
5. Two Minute Warning
6. Shame
7. The Landscape Is Changing
8. Told You So
9. And Then… / Everything Counts (Reprise)

DVD
1. Love, In Itself
2. More Than A Party
3. Pipeline
4. Everything Counts
5. Two Minute Warning
6. Shame
7. The Landscape Is Changing
8. Told You So
9. And Then… / Everything Counts (Reprise)
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)
+
1. Get The Balance Right!
2. The Great Outdoors!
3. Work Hard
4. Fools
5. Get The Balance Right! (Combination Mix)
6. Everything Counts (In Larger Amounts)
7. Love, In Itself.4
(LPCM sztereó)
+
Depeche Mode 1983 (Teenagers Growing Up, Bad Government and All That Stuff)
(anamorfikus 16:9-es kép, LPCM sztereó hang)

Balajti Péter

2007. 06. 13.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 06. 13. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Construction Time Again – Coll. Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Construction Time Again – Coll. Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)