Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Rocky Balboa: The Best of Rocky (Capitol/EMI)

Válogatás - Rocky Balboa: The Best of Rocky (Capitol/EMI)

Nem ez az első válogatás a Rocky filmek zenéiből, ám kétségtelen, hogy a nemrég hatrészessé bővült sorozatról majdnem átfogó képet adó összeállítás – ha nem is kiütéssel, de – simán felülkerekedik elődjén, a ’91-es, 9 tételes The Rocky Story-n…

A tehetséges bokszoló kalandjait elmesélő összes részhez készült filmzenelemez, kivéve a legutóbbi epizódot: így kissé megtévesztő a borítón díszelgő, moziplakát alapú Rocky Balboa felirat és kép – hiába szerepel kisebb betűkkel a The Best of Rocky felirat.

Pedig remek válogatásról van szó: a hordozón 18 tétel kapott helyet, felelevenítve az 1976-ban startoló filmnek és folytatásainak zenei világát. Bill Conti Oscar-díjas filmzeneszerző melódiái végigkísérik a philadelphiai öklöző pályafutását, s bizony a lemeznek is több mint felét nagyzenekari darabok teszik ki. Elsőként természetesen Rocky bevonulózenéje, a Gonna Fly Now csendül fel (mely az első három lemezen is megtalálható volt), de ugyanez a szerzemény zárja a kiadást is – John X zseniális remixében, aki cseppet sem tolakodó ritmust, új vokalistával rögzített éneket és Stallone-idézeteket pakolt a zseniális új változatba.

Apropó idézetek. Sokan kedvelik a filmből vett részletekkel tarkított filmzene-lemezeket, mondván: ezek segítségével könnyebb beazonosítani, felidézni a megfelelő pillanatokat, míg másokat kifejezetten zavarnak e ráadások. Nos, e kiadvány készítői mindkét tábor kérésének eleget tettek: a filmes idézeteket a tételek elé helyezték, vagyis, csak akkor hallhatjuk azokat, ha folyamatosan hallgatjuk a lemezt, ha dalról-dalra lépkedünk, vagy beprogramozzuk a lejátszást, akkor egyáltalán nem halljuk azokat. Kiváló megoldás. De vissza a dalokhoz!

A korong elején természetesen a legismertebb nóták sorakoznak: a Survivor legnagyobb slágere, az Eye of Tiger, és a banda kevésbé ismert, de egyáltalán nem rossz dala, a Burning Heart, s nem feledkezhetünk el James Brown rekedtes produkciójáról sem, mely a Living In America címet viseli. Míg a nagyzenekari Going The Distance egy cseppet megidézi Gloria Gaynor I Will Survive című klasszikusát, addig a Fanfare For Rocky és a Conquest időnként a Ben-Hur dinamikus tételeire emlékeztet. A legjobb score minden tekintetben a 1979-ből való, majd’ kilencperces Overture, azaz nyitány, mely minden emlékezetes dallamot magába foglal.

Érdekes figyelemmel kísérni a zenei trendek alakulását: a fúvósok és vonósok után a rockzenészeknek, majd a hip-hop és dance műfajok figuráinak adták át a stafétát. Robert Tepper light-rockja abból a kategóriából való, melyben sokkal jobb darabok születtek, pl.: a Starship vagy Bonnie Tyler lemezein. A John Cafferty-féle Heart’s On Fire viszont rendben van, s nem rossz az Oscar-díjas tagokkal büszkélkedő Three 6 Mafia It’s A Fight című produkciója sem.
A borítófüzet szerint lett volna még egy Natasha Bedingfield-nóta is az összeállításban, de sajnos lemaradt. Szintén nagy hiány a Rocky V. kislemezen is kiadott betétdala, a Joey B. Ellis és Tynetta Hare eladásába rögzített Go For It! (Heart and Fire), s kár volt kihagyni Sly testvérét, hiszen Frank Stallone több dallal is hozzájárult a Rocky-sztorihoz…

Tracklista:
1. Gonna Fly Now (Theme From Rocky)
2. Survivor: Eye of Tiger
3. Going The Distance
4. James Brown: Living In America
5. Redemption (Theme From Rocky II)
6. Fanfare For Rocky
7. Survivor: Burning Heart
8. Conquest
9. Adrian
10. Robert Tepper: No Easy Way Out
11. Rocky’s Reward
12. Alone In The Ring
13. John Cafferty: Heart’s On Fire
14. Can’t Stop The Fire
15. Mickey
16. Overture
17. Three 6 Mafia: It’s A Fight
18. Gonna Fly Now (John X Remix)

Balajti Péter

2007. 06. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 06. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Rocky Balboa: The Best of Rocky (Capitol/EMI) cikk képei
Válogatás - Rocky Balboa: The Best of Rocky (Capitol/EMI)