Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Some Great Reward – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: Some Great Reward – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

Az angol banda negyedik albuma Amerikában és Németországban is bravúrosan szerepelt, míg szülőhazájukban a rajongók a People Are People feliratú, tízedik kislemezt tehették be a gyűjteménybe. A mostani, kétkorongos kiadás 5 térhatású koncertfelvétellel is bír!

1984-ben a Depeche Mode Some Great Reward című albuma több példányban talált gazdára az Amerikai Egyesült Államokban, mint a előző három nagylemezük együttvéve! A Németországban rögzített korong első maxija a korábbi sikereiknél jobban teljesítve bekerült az angol Top 5-be, ám az igazi meglepetést a német slágerlista-győzelem jelentette. A People Are People nemcsak jól megkomponált szerzemény volt, de nagyszerű effektusokkal is bírt, melyhez ötletes klipet forgattak egy hadihajón. (Utóbbiból részletek láthatók a DVD-re került félórás dokumentumfilmben, de erről később.)

A Dave Gahan egyre érettebbé vált hangján megszólaló nótákat olykor Martin ének-betétei teszik még izgalmasabbá (gondoljunk csak a Master and Servant című kislemezük kezdésére!), miközben különféle elektronikus hangszerekből és hangmintákból próbálnak új, szokatlan, mégis összeilleszthető audiomegoldásokat produkálni a fiúk. Bár az Alan Wilder jegyezte If You Want kellőképpen megidézi a merészen kísérletező Construction Time Again album hangulatát, azért a technikai lehetőségek kiaknázása mellett klasszikus hangszereknek is jut hely a lemezen – a zongoraalapú lírai gyöngyszemet, a Somebody-t, állítólag szerzője meztelenül énekelt fel a stúdióban. Kétségtelenül intim darabról van szó…
Egész más tekintetben keltett feltűnést a Blasphemous Rumours, mely az előbb említett Somebody-val egy kislemezen jelent meg. Az „Istenkáromló szóbeszédek” ugyanis tiltólistára került az Egyesült Államokban, s több helyen szólaltak fel a dal tartalma, sugallata ellen.

A CD/SACD hibridkorong sztereó keverése szépen és tisztán adja vissza a bő húsz évvel ezelőtti felvételeket, ám aki teheti, az inkább a DVD-n található Dolby Digital és DTS 5.1-es mixeket hallgassa meg. A térbe szétdobált effektusok és hanghatások valóban újraértelmezik a legismertebb nótát is, arról nem beszélve, hogy e hordozón nemcsak a teljes nagylemez kapott térhatású keverést, de a Baselben és Liverpoolban rögzített koncertfelvételek közül ideválogatott öt tétel is (köztük a négy ’84-es kislemezdal, melyek közül az öt és félperces Master and Servant egész érdekes befejezést kapott!).
Zenei ráadásként ezúttal is szerepelnek az akkori kislemezek B-oldalas nótái (igaz, csak sztereóban): az Alan Wilder-féle In Your Memory és a Martin L. Gore-tól való (Set Me Free) Remotivate Me nem véletlenül lettek slágerkísérők annak idején – abszolút felejthetőek. Egészen üdítően hat azonban utánuk következő Somebody kifogástalan remixe, bár aki a lassú dal gyors változatát remélte a újrakeveréstől, az csalódhat!
A félórás, öt nyelven (angol, német, francia, olasz, spanyol) feliratozható dokumentumfilm meglepően sok archív felvételt tartalmaz: láthatjuk, hogyan rögzítette Martin a Blasphemous Rumours elején hallható hanghatást, s kiderül, hogy a People Are People sikerét követően bő egy hétig keverték a Master and Servant című következő kislemezt, hogy úgy szóljon, ahogy igazán szeretnék.

Tracklista
CD/SACD
1. Something To Do
2. Lie To Me
3. People Are People
4. It Doesn’t Matter
5. Stories Of Old
6. Somebody
7. Master and Servant
8. If You Want
9. Blasphemous Rumours

DVD
1. Something To Do
2. Lie To Me
3. People Are People
4. It Doesn’t Matter
5. Stories Of Old
6. Somebody
7. Master and Servant
8. If You Want
9. Blasphemous Rumours
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)
+
Live In Basel and Liverpool, 1984 ősz (koncertfelvételek)
1. If You Want
2. People Are People
3. Somebody
4. Blasphemous Rumours
5. Master and Servant
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)
+
1. In Your Memory
2. (Set Me Free) Remotivate Me
3. Somebody (Remix)
(LPCM sztereó)
+
Depeche Mode 1984 (You Can Get Away With Anything If You Give It A Good Tune)
(anamorfikus 16:9-es kép, LPCM sztereó hang)

Balajti Péter

2007. 06. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 06. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Some Great Reward – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Some Great Reward – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)