Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Black Celebration – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: Black Celebration – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

A legendás szintipop csapat 1981 és 2001 között készült tíz sorlemezének ötödik, különleges kiadású darabja bír a legtöbb extrával: a három hangnormában tálalt albumanyag mellett egyórás dokumentumfilm, 3 koncertfelvétel és 8 kislemez dala szerepel!

A Black Celebration a zenekar máig egyetlen albuma, mely dalcímet visel borítója elején. A remasterizált, két korongot rejtő átlátszó műanyag feknibe bújtatott digipack csomag tálalása, megegyezik a sorozat többi tagjával (s nem marad el az idetartozó dalszövegeket és jegyzetet tartalmazó kisfüzet sem). Az első hanghordozó egy CD/SACD korong, mely CD-lejátszóban és Super Audio CD-lejátszóban egyaránt életre kel, s a hangmesterek által újrakevert 21 éves felvételek kiváló dinamikával és tisztasággal szólalnak meg, kiváló minőségbe adva vissza az Angol Toplista 3., illetve a Német Sikerlista 2. helyéig jutó album dalait. A Black Celebration, a Fly On The Windscreen – Final és a Question Of Lust finoman összeillesztett változatai tökéletes harmóniában vannak egymással, s bár a lemez utolsó két dala ront valamelyest a összképen, a Depeche Mode 5. sorlemeze méltán meghatározó fontosságú a rajongók körében – mind a mai napig. A sztereó rendszerekhez és autóba egyaránt ideális e hordozó, míg a házimozi-rendszerrel rendelkezők, illetve az extrakedvelők minden bizonnyal a DVD-t részesítik előnyben.

Lássuk és halljuk az utóbbi tartalmat, mely a sztereó, Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es hangkeverésű teljes nagylemez mellett még számos csemegét felsorakoztat! A három koncertfelvétel szintén többféle, bár a stúdiómunkákhoz képest gyengébb minőségű hangnormában élvezhető. A címadó felvétel mellett két kislemez-nótának jutott hely (sajnos az A Question Of Lust nincs köztük…), melyek közül a Stripped hosszú változata egészen zseniális!
A 1985–86-os időszakban megjelent öt kislemezről nemcsak a Black Celebration lemez kapcsán kiadott maxik B-oldalas darabjai szerepelnek itt, de a csak kislemezen és válogatáson szereplő Shake The Disease és az It’s Called A Heart szintén helyet kaptak, s bár mindkét nóta az Angol Top 20-ban, illetve a Német Top 10-ben végzett, az e csokorba került nyolc dal – köztük a Stripped szövege és dallama alapján született Breathing In Fumes és az amerikai kiadású Black Celebrationre felkerült But Not Tonight – sajnos nem kapott 5.1-es keverést.

A minden korábbi Collectors Edition-riportfilmnél hosszabb doksi első nekifutásra nem a Black Celebrationnel foglalkozik, hanem a The Singles 81>85 feliratú válogatáslemezzel, mely a zenekar első összegzése volt (a ’85-ös kiadás 1998-ban – két remix kíséretében – újra megjelent). Az ötödik sorlemez kapcsán a címadó tétel mellett kiderül, melyik zenekari tag milyen márkájú autója halható a Stripped című, maxin is megjelent nóta elején. E tétel kapcsán szó esik a kislemez másik oldalán található But Not Tonight-ról is, mely’ a Modern Girls című filmben is helyet kapott, s az Egyesült Államokban inkább ezt a számot erőltették a témájában kissé kifogásolható Stripped helyett… A Black Celebrationről kimásolt második kislemez, az A Question Of Lust révén alapvetően arról mesélnek a megkérdezettek, hogy mekkora dolog volt átengedni az énekesi szerepet a dalszerzőnek, Martin L. Gore-nak, aki ugyan több felvételhez is hangját adta már korábban, de A-oldalas kislemez-tételt még sosem bíztak rá korábban (B-oldalast már igen: az volt 1984-ben a Somebody…). A sorlemez harmadik maxija, az A Question Of Time esetében Alan Wilder azt emeli ki, hogy a nótához készült klipben dolgoztak először együtt a csapat egyik legmeghatározóbb fotós–rendező–látványtervezőjével, Anton Corbijnnal.

Számos klip és klipforgatás (!) részlete mellett látható a korabeli stúdió csúcstechnikája is, mely akkor valóban komoly értéket képviselt, mára azonban inkább csak megmosolyogtató a nagy kütyü-gyűjtemény. Amitől pedig igazán megdobbanhat a szívünk, az a korabeli, öthónapos turné egyik állomásának vágóképe: a képernyőn a Budapest felirat olvasható (nem beszélve arról, amikor a zenekar fotójára különféle zászlókat vetítve a magyar trikolor is felvillan!)…

Tracklista:
CD/SACD
1. Black Celebration
2. Fly On The Windscreen – Final
3. A Question Of Lust
4. Sometimes
5. It Doesn’t Matter Two
6. A Question Of Time
7. Stripped
8. Here Is The Hours
9. World Full Of Nothing
10. Dressed In Black
11. New Dress

DVD
1. Black Celebration
2. Fly On The Windscreen – Final
3. A Question Of Lust
4. Sometimes
5. It Doesn’t Matter Two
6. A Question Of Time
7. Stripped
8. Here Is The Hours
9. World Full Of Nothing
10. Dressed In Black
11. New Dress
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)
+
Live In Birmingham, 1986 április (koncertfelvételek)
1. Black Celebration
2. A Question Of Time
3. Stripped
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)
+
1. Shake The Disease
2. Flexible
3. It’s Called A Heart
4. Fly On The Windscreen
5. But Not Tonight
6. Breathing In Fumes
7. Black Day
8. Christmas Island
(LPCM sztereó)
+
Depeche Mode 1985–86 (The Songs Aren’t Good Enough, There Aren’t Asny Singles and It’ll Never Get Played On The Radio)
(anamorfikus 16:9-es kép, LPCM sztereó hang)

Balajti Péter

2007. 07. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 07. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2009. 07. 02. 17:02
isteni lemez!!!! isteni dalok!!!! tökéletes :D

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Black Celebration – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Black Celebration – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)