Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Depeche Mode: Violator – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

Depeche Mode - Depeche Mode: Violator – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)

Leírni is durva: a Depeche Mode 1990-ben megjelent Violator című nagylemeze több példányban kelt el az Amerikai Egyesült Államokban, mint az összes korábbi hivatalos sorlemezük együttvéve! Az albumból mind a mai napig világszerte 7,5 millió darab talált gazdára…

A kilencvenes évek környékén a tengeren túl is valóságos hisztéria vette körül a basiltoni bandát: mindazok, akik úgy gondolták, hogy a Music For Rhe Masses feliratú korong slágereinél (Strangelove, Never Let Me Down Again, Behind The Wheel, Little 51) nem írhat jobbakat a csapat dalszerzője, Martin L. Gore, óriásit tévedtek! A fiúk nem pusztán meglovagolták a sikert: egész egyszerűen szárnyaltak – túlszárnyalták saját magukat! Ráadásul hiába telt el tizenhét év, a kilenctételes Violator nagylemez dalai – melyek közül minden második kislemezre került –, mind a mai napig működnek! Nem csoda, hogy a kiadvány CD/SACD+DVD kombinációjú verziója is nagy becsben áll a rajongók körében…

A két zenei közjátékkal megspékelt nagylemez CD/SACD hibridkorongra került újramasterizált anyaga kristálytiszta sztereó hangélménnyel ajándékozza meg a vájtfülű szintipop-kedvelőket, akik közül a Super Audio CD-lejátszóval, illetve e technológiával kompatibilis DVD-lejátszóval rendelkezők a hordozón található tökéletesebb élményt biztosító SACD-tartalomra voksolnak majd, ám a két csatornát túllépő igényekkel és hangfal-gyűjteménnyel bírók azonban minden bizonnyal a DVD-korongot tolják a házimozi-rendszerbe, mely a teljes nagylemez-tartalmat PCM-tömörítésű sztereón kívül 24bit/48k felbontású Dolby Digital 5.1-es, továbbá 24bit/96k-s DTS 5.1-es térhatású formátumban egyaránt prezentálja. Sőt, hat B-oldalas kislemezdalt is hoz (igaz, csak sztereóban), melyek közül a három énekkel megtámogatott darab egyike, a Dangerous még az amerikai modern rock-listára is felkapaszkodott!
Bár a Depeche Mode Collectors Edition sorozat több részén is található koncertfelvétel vagy 5.1-es hangkeverésű kislemezdal, úgy tűnik, a csapat három legfontosabb nagylemezét (Music For The Masses, Violator, Songs of Faith and Devotion) különösebb ritkaság-ráadások nélkül is érdemes kiadni: e lemezek slágerparádéjának sokcsatornás térhatású keverése önmagában is elég élményt jelent. S tényleg.

A Violator nyitódala, az egykor kétféle videóklippel megtámogatott World In My Eyes azonnal magával ragadja a dallamos elektronikus zenére fogékony hallgatót, melyben Dave Gahan jellegzetes hangja kiválóan érvényesül, akárcsak a Sweetest Perfectionben a dalszerző kulcsfigura, Martin L. Gore jellegzetes orgánuma. A zeneguru-producer, Flood javaslatára a még erőteljesebb és különleges gitárhangzásokkal operáló formáció egyik legizgalmasabb, a húros hangszert klipben is megjelenítő nótája, a később sokak által feldolgozott Personal Jesus szintén e lemezen szerepel. (Akárcsak a Clean és a Halo, melyek – annak ellenére, hogy nem kerültek kislemezre – igen gyakran felcsendültek/felcsendülnek a Depeche Mode-koncerteken.) Nem mehetünk el szó nélkül a két amerikai listavezető mestermű mellett sem, hiszen a varázslatos gitárhangzással emlékezetessé tett Policy of Truth és az Enjoy The Silence egyaránt kiállták az idő próbáját. A méltatlanul keveset játszott és emlegetett Blue Dress hangzásbeli értékei az 5.1-es keverésnek köszönhetően még jobban érvényesülnek, de a Waiting For The Night-ra sem lehet különösebb panaszunk.
A ráadásokat jelentő B-oldalas tételek közül a Dangerous simán rákerülhetett volna az albumra, de ugyanez elmondható az instrumentális Memphistóról, illetve a szintén énekmentes Sibelingről is – mondjuk az Enjoy The Silence és a Blue Dress utáni közjátékok helyére… (A Kaleid, továbbá a remix formájában helyet kapó Happiest Girl és Sea Of Sin viszont egyértelműen a megfelelő helyre kerültek.)

A félórás, hat nyelven (angol, német, francia, olasz, spanyol) feliratozható, anamorfikus szélesvásznú, sztereó hangú dokumentumfilm az amerikai Depeche Mode-őrület híradókba bekerült tudósításainak képeivel indít, s kiderül, a korábbi DM-dokumentumfilmekből ismerős arcok közül szinte mindenkinek a Violator a kedvenc Mode-lemeze! (Gareth Jones például kijelenti, hogy valószínűleg azért bírja annyira ezt az albumot, mert bár egyáltalán nem dolgozott rajta, mégis nagyszerű lett…). Szó esik az óriási amerikai stadionokban való fellépések vágyálmairól, illetve azok valóra válásáról. Nyilatkozik a Violator album producere, Flood, akinek egykori jelmondatait és üzeneteit lelkesen idézik az együttes tagjai, mesél a lemez hangmérnöke, aki korábban a Kraftwerkkel is dolgozott. A klipek közül az Enjoy The Silence ötletére emlékezik Anton Corbijn vizuális művész, míg a banda tagjai arról sztoriznak, hogy Dave-et leszámítva ez volt a kedvenc forgatásuk, hiszen mindössze egy órát voltak a stúdióban. Bezzeg a palástba és koronába öltöztetett frontembernek öt napot kellett bandukolnia egy kempingszékkel – különféle, részben fagyos tájakon!

Tracklista
CD/SACD
1. World In My Eyes
2. Sweetest Perfection
3. Personal Jesus
4. Halo
5. Waiting For The Night
6. Enjoy The Silence (+ Interlude 2.)
7. Policy of Truth
8. Blue Dress (+ Interlude 3.)
9. Clean

DVD
1. World In My Eyes
2. Sweetest Perfection
3. Personal Jesus
4. Halo
5. Waiting For The Night
6. Enjoy The Silence (+ Interlude 2.)
7. Policy of Truth
8. Blue Dress (+ Interlude 3.)
9. Clean
(LPCM sztereó, Dolby Digital 5.1, DTS 5.1 hangsávok)

1. Dangerous
2. Memphisto
3. Sibeling
4. Kaleid
5. Happiest Girl (Jack Mix)
6. Sea of Sin (Tonal Mix)
(LPCM sztereó)
+
Depeche Mode 1988–90 (If You Wanna Use Guitars, Use Guitars)
(anamorfikus 16:9-es kép, LPCM sztereó hang)

Balajti Péter

2007. 08. 06.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 08. 06. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2007. 10. 04. 19:57
imádom

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Depeche Mode: Violator – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI) cikk képei
Depeche Mode - Depeche Mode: Violator – Collectors Edition /CD/SACD+DVD/ (Mute/EMI)