Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Paul Simon: The Essential Paul Simon /2 CD+DVD/ (Warner)

Paul Simon - Paul Simon: The Essential Paul Simon /2 CD+DVD/ (Warner)

A 65 éves muzsikus sokadik összegzése kivételesen csak a szólókarrierre koncentrál – bár ez nem teljesen igaz. (Bár nem pont úgy kapunk Simon & Garfunkel-dalokat, ahogy várnánk…) Van viszont egy sor méltatlanul hanyagolt nóta, no meg a You Can Call Me Al, melynek klipjében Chevy Chase komédiázik! Három óra Paul Simonnal.

Világszerte harmincöt éve jelent meg az első Paul Simon-album, mely címként a művész nevét viselte, s bár az Amerikai Egyesült Államokban csak a Top 5-be került be, az Egyesült Királyságban és Japánban egyaránt listavezető lett. (A ’65-ben egy szál gitárral Londonban rögzített The Paul Simon Songbook, melynek közel fele a Sounds Of Silence című Simon & Garfunkel lemezen is szerepelt, csak Angliában volt kapható a hatvanas években…)
Míg a The Essential Paul Simon első hanghordozóján az 1972 és 1983 között megjelent korongok – Paul Simon, There Goes Rhymin’ Simon, Still Crazy After All These Years, Greatest Hits, etc., One Trick Pony, Hearts and Bones – folk-rock megoldásai sorakoznak (illetve kakukktojásként a That Was Your Mother a ’86-os Gracelandről), addig a második lemez az 1986 és 2006 közötti, afrikai és latin zenei hatásokban gazdag időszakot, valamint az ezredforduló utáni Paul Simon-dalokat hoz.

Az 1. számú lemez elsősorban azoknak szerez kellemes percet, akik vevők voltak a Simon & Garfunkel-muzsikára. A Me and Julio Down By The School Yard, a Peace Like A River, a Slip Slidin’ Away vagy az El Condor Pasaból megismert fúvós hangszer hangszínével színesített Duncan, de még a reggae-alapú Mother and Child Reunion is e vonalat követi. A Kodachrome® és a Gone At Last beat-bulija, illetve az amerikai listavezető 50 Ways To Leave Your Lover (a dalt tartalmazó 1975-ös Still Crazy After All These Years című album, melynek címadó tétele itt is helyet kapott, szintén első helyen végzett a tengeren túl), valamint az alig tíz évvel ezelőtt Annie Lennox-szal is előadott Something So Right már egészen más irányba mutatnak, mégis megvan bennük a Paul Simonra jellemző dallamosság.

A személyes hangvételű dalokban helyet kaptak válással végződő házasságai is: a Train in The Distance Peggy Harperrel való viszonyát tükrözi, míg a Hearts and Bones-ban második feleségével, Carrie Fisher színésznővel-íróval (őt a többség a Star Wars-filmek Leia hercegnőjeként ismerik) való kapcsolata kapott helyet.
Apropó film! Paul Simon nemcsak dalszerzőként, de főszereplőként is jegyzi a One Trick Pony című szélesvásznút, melyben a B–52’s, Lou Reed és a Lovin’ Spoonful tagjai is szerepeltek, ráadásul a főszereplő fiatal mását a zenész fia, Harper Simon formálta meg. (A filmzene-lemezről két tétel is helyet kapott a The Essential Paul Simon összegzésen.)

A második korong fúvósokkal és sokszínű zenei kísérettel, valamint a Graceland album címadójával indít (abszolút ide passzolt volna a That Was Your Mother is, mely feltehetően a CD játékideje miatt került át az első lemezre, lévén a közel nyolcvanperces hordozóra nem fért fel.) Az afrikai hangszerekkel és színesbőrű énekesekből álló kórussal megerősített Diamonds On The Soles Of Her Shoes, valamint az Under The African Skies annak idején szokatlanul hatottak, ám az Oroszlánkirály című rajzfilm és Wes zenei anyagainak ismeretében ma már egészen másképp viszonyulunk e tételekhez, mint a nyolcvanas évek közepén, pláne, hogy ott volt a You Can Call Me Al című Paul Simon-világsláger! (Nem kérdés, hogy Paul Simon egyik legjobb lemeze a Graceland, melyet összesen hat dal képvisel a The Essential Paul Simon kollekcióban, sőt ezek közül háromhoz klipet is kapunk!) A különféle muzsikusok által hozott színek és hangzás nagyszerűen gazdagítják a New Yorkban született komponista-előadó szerzeményeit a következő, 1990-ben megjelent The Rhythm Of The Saints feliratú világzene-lemezen is, mely az afrikai motívumok mellett brazil és latin elemeket felvonultatva szintén bekerült Amerikai Toplista legjobb öt korongja közé, s melyek közül négy dal szerepel e válogatáson.
Kevésbé volt sikeres a Songs From The Capeman, mely Paul Simon Broadwayen futott musicaljét idézte a szerző előadásában, s melynek főszerepében Marc Anthony remekelt a világot jelentő deszkákon. A tíz évvel ezelőtt megjelent albumról átemelt három szerzemény közül kettővel kapcsolatban semmi szégyellnivaló nincs, különösen jól illeszkednek a két világzenei nagylemez dalaihoz, ám a Quality – címével ellentétben – közel sem minőségi darab.
Szintén felemás érzéseket kelt a 2. korong utolsó öt dala: a Hurricane Eye, a Darling Lorraine, a Wartime Prayers feledhetőek, a Brian Enoval elkövetett Outrageous nem rossz, bár mindenképpen szokni kell, ám A Thornberry család – A mozifilm betétdala (Father and Daughter) kellemes meglepetés.

S most lássuk a DVD-t! A közel háromnegyedórás, eredeti 4:3-as képarányú és sztereó hangú DVD tartalmára sem lehet panaszunk: hat klip és négy TV-felvétel került a korongra. A Me and Julio Down By The School Yard videója Big Daddy Kane és Biz Marke rapfelvezetésével indul, náluk már csak az iskolaudvaron kosarazó, nem éppen magas muzsikus látványa meglepőbb, de kétségtelenül jól passzol a zenész, illetve jól passzolnak a vidám hangulatú dalhoz az őt körbevevő fiatalok. Bár találunk itt még a klip werkfilmjével kevert megoldással operáló darabot (Diamonds On The Soles Of Her Shoes), rajzfilm-betétdalt (Father and Daughter), kilencvenes évekből való videómontázst (The Boy In The Bubble) meg olyan anyagot, ami Michael Jacksont is megihlette (a szabadtéri színkavalkád közepette dobosokkal kísért előadó The Obvious Child című zenés kisfilmje és a Pop királyának They Don’t Care About Us című klipje között nagy a hasonlóság), a tuti mégiscsak a You Can Call Me Al. Nemcsak azért, mert minden bizonnyal a rádiók által legtöbbet játszott Paul Simon-szólószám, hanem ott bohóckodik benne a Családi vakáció, az Európai vakáció, a Karácsonyi vakáció és a Vegas-i vakáció sztárja, Chevy Chase! Nem elég, hogy furán mutat egymás mellett a 160 cm-es muzsikus és 191 cm magas komikus, de a teljes szöveget eltátogó humorista direkt háttérbe szorítja a valódi előadót, aki csak zenei kíséretként érvényesül az apró poénokkal teletűzdelt produkció során. Apropó apró poénok: tessék megnézni, amikor Chevy Chase a pohár vizet meg a furulyát ráhelyezi az asztalnak tűnő dobtartóra!

A TV-felvételek sorát egy zenei betétekkel tarkított kedélyes beszélgetés nyitja meg, mely nem is annyira A diploma előtt című Dustin Hoffman-mozi sikerdalának, a Mrs. Robinsonnak előadására, sokkal inkább a dalra és a dalszövegre fókuszál, de azért kapunk részleteket a nótából. Ennél súlyosabb a Sweeney Sisters-projekt, melyben a nézők közt helyet foglaló Paul Simon dalait énekli-parodizálja ki e kitalált duó, melynek tagjait két komika, Jan Hooks és Nora Dunn keltik életre – ki hallotta már ennél szörnyűbb megközelítésben a Mrs. Robinson, a The 59th Street Bridge Song, az I Am A Rock, a 50 Ways To Leave Your Lover és a Bridge Over Troubled Water című sikereket?! (Érdemes Paul Simon arcát figyelni…)
De vissza a komolyabb előadásokhoz! A Loves Me Like A Rockban kivételesen bajusszal láthatjuk a dalszerzőt, akit a Jessy Dixon Singers kísér, míg a ’76-os Homeward Bound során a legutóbb távozott egykori Beatles-tag, George Harrison ének- és gitárjátéka egészíti ki Grammy-díjas, Oscar-jelölt Paul Simon előadását.
Valódi eszencia, mely joggal követel helyet magának a polcon a Simon and Garfunkel’s Greatest Hits mellett.

Tracklista
1. CD
1. Mother and Child Reunion
2. Loves Me Like A Rock
3. Me and Julio Down By The School Yard
4. Duncan
5. Kodachrome® (”Kodachrome” is a Registered Trademark For Colored Film)
6. 50 Ways To Leave Your Lover
7. Slip Slidin’ Away
8. Gone At Last (With Phoebe Snow and The Jessy Dixon Singers)
9. Something So Right
10. Late In The Evening
11. Hearts and Bones
12. Take Me To The Mardi Gras
13. That Was Your Mother
14. American Tune
15. Peace Like A River
16. Stranded In A Limousine
17. Train In The Distance
18. The Late Great Johnny Ace
19. Still Crazy After All These Years

2. CD
1. Graceland
2. Diamonds On The Soles Of Her Shoes
3. The Boy In The Bubble
4. You Can Call Me Al
5. Under African Skies
6. The Obvious Child
7. Born At The Right Time
8. The Cool, Cool River
9. Spirit Voices
10. Adios Hermanos
11. Born In Puerto Rico
12. Quality
13. Darling Lorraine
14. Hurricane Eye
15. Father and Daughter
16. Outrageous
17. Wartime Prayers

DVD
1. Me and Julio Down By The School Yard (Video)
2. You Can Call Me Al (Video)
3. The Boy In The Bubble (Video)
4. Diamonds On The Soles Of Her Shoes (Video)
5. The Obvious Child (Video)
6. Father and Daughter (Video)
7. Mrs. Robinson (The Dick Cavett Show – 1970)
8. Loves Me Like A Rock / With The Jessy Dixon Singers (Saturday Night Live – 1975)
9. Sweeney Sisters (Saturday Night Live – 1987)
10. Homeward Bound /With George Harrison/ (Saturday Night Live – 1976)

Balajti Péter

2007. 08. 10.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 08. 10. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2007. 09. 06. 18:37
Imádom őt! Hihetetlen, hogy még így is csúcs a lemez, hogy csak áthangszereltek pár dalt! Halgassátok Garfunkel "Some enchanted evening"-jét is! KK
Balajti Péter 2007. 09. 06. 20:41
A CD-ken nincsenek áthangszerelt dalok, a DVD-n találunk néhány érdekes megoldást egy interjú közben gitározó Paul Simontól, illetve van egy parodisztikus egyveleg Simon és Garfunkel dalaival két komika előadásában!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Paul Simon: The Essential Paul Simon /2 CD+DVD/ (Warner) cikk képei
Paul Simon - Paul Simon: The Essential Paul Simon /2 CD+DVD/ (Warner)