Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mark: Ments meg szerelem! (Magneoton/mTon)

Mark - Mark: Ments meg szerelem! (Magneoton/mTon)

A húsz év körüli előadók esetében legtöbbször nem hiszem el azt, amiről énekelnek, mert nem az életkoruknak megfelelő témákkal állnak elő. Való igaz, nehéz meglelniük a hiteles mondanivalót, ami nem gagyi, de nem is egy érett, felnőtt ember gondolatvilágát tükrözi.

Nem jó, ha felnőttkorban levő, menő szövegírók sietnek a tinédzser újoncok segítségére, a mondanivalójukat ugyanis általában nem tudják hitelesen tolmácsolni, vagy megközelíthetjük a másik oldalról is a témát: képtelenek őket hiteles, az életkoruknak megfelelő szöveggel ellátni. Az sem mindig célravezető, ha a tinik önmaguknak írnak, mivel sokszor hetet-havat összehordanak. Szegről-végről ugyanez vonatkozik a zenére is. Szóval, nehéz ügy. Mark okosan felépített pályafutása azonban nem adott teret az ilyenkor szokásos előítéleteimnek. Ha ez volt az elgondolás, dicséretre méltó. Karrierjét egy kiváló, erős szerzeménnyel indította el.

Csodás debütálás
Bálint-napon, azaz február 14-én mutatták be Sas Tamás SOS Szerelem! című filmvígjátékát. A fő betétdalát, Ments meg szerelem! címmel – nem kis meglepetésre – egy pályakezdő fiatalemberre bízták. Az 1989-es születésű, 2004-ig Németországban élt Zentai Márkra. A debütálás ellenére a neve ismerősnek tűnt. Aztán kiderült, hogy próbálkozott a Megasztár egyik szériájában, de a zsűri nem látta meg benne a leendő popsztárt. A folytatás viszont csodálatosra sikeredett, az említett felvétele tökéletes. Sok menő előadónak az egész pályafutása alatt nem születik ennyire testre szabott, hihető slágere. Ez ugyan nem Mark érdeme, hanem Orbán Tamás szövegíróé és Szabó Zé zeneszerzőé, akik a fent ecsetelt gondolataimra mesterien rácáfoltak. A jó értelemben vett mai, romantikus szerzemény könnyen utat talált a zenehallgatókhoz, hatalmas sláger vált belőle.

Honnan jött?
Mark a zeneszeretetet az anyatejjel szívta magába. A Németországban operaénekesnőként dolgozó édesanyja a csemetéjét már pici kortól énekelni tanította. Később négy évig zongorázni, majd fuvolázni tanult.

Beváltott remények
Hősünk a bemutatkozó dalát egyenletesen magas színvonalú, töltelék nélküli nagylemezzel koronázta meg. Utólag bevallom, tartottam attól, hogy gyorsan összecsapott, félkész munkát ad ki a keze alól (a népes szerzőgárdával együtt), hiszen az említett felvétel sikere már megalapozta az album sikerét, bármilyen lett volna, a közönség megveszi. Szerencsére nem „bármilyen” lett. A könnyed, ám gazdagon meghangszerelt, fülbemászó popdalok egytől egyig hihetőek: elsősorban a szerelemről, barátságról, csalódásról, kibékülésről szólnak, azaz olyan témák állnak a középpontban, amelyek a mai tinédzsereket foglalkoztatják, miközben a tálalásuk rendkívül igényes, gazdag szövegkörnyezetbe ágyazott. Kiemelhetjük a Fool Moon nevű acapella együttes közreműködésével készült Szeret-e más és a másodikként maxi CD-re kimásolt Könnyel fizetek című felvételeket, valamint a két utolsót: az angol nyelvű Another You és a Summertime címűt. Az utóbbi, a dzsesszstandard Fekete Kovács Kornél trombitajátékával felturbózott kiváló átdolgozása remélhetőleg már a jövőt vetíti elő. Mark hangja legjobban ebben a szerzeményben bontakozik ki. A lemezen számos vokalista működik közre, köztük a Megasztárból ismert, a döntő kapujában elbukott Hajdu Klára.

A neheze most jön
A tiniként befutott énekesek – nemcsak Magyarországon, hanem világszerte – nehéz helyzetben vannak. Felnőtté válva ugyanis nem tudják megtartani a korábbi rajongóikat, és újakat sem tudnak maguk mellé állítani. Nem könnyű receptet találni a sikeres folytatásra. Mark most mindenesetre tarol, júniusban például VIVA COMET-díjat kapott „A legjobb új előadó” kategóriában. Egyelőre ne is foglalkozzunk a jövővel, örüljünk a mostani korongnak, amelyről egy-két dal még biztosan feltűnik a listákon és a rádiók étlapján. Bármelyiket el tudnám képzelni, s azt hiszem, ez a tény a nagylemez minőségét illetően önmagáért beszél. Soha rosszabbat egy pályakezdő popénekestől! (Új Szó)

Puha József

2007. 08. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 08. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2007. 08. 31. 9:56
nagyon jo!végre egy fiatal akinek még hangja is van!!!
Vendég 2007. 09. 07. 18:27
nekm azé jobb a rok számok mert én rocker vok de ezt is szeretem
Vendég 2007. 09. 24. 23:04
Minden balkáni zenecsatornán ugyanez a nyálas stílus megy.
Vendég 2007. 10. 27. 19:55
Nekem nagyon tetszenek a számai és a lemezét is szeretem!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Mark: Ments meg szerelem! (Magneoton/mTon) cikk képei
Mark - Mark: Ments meg szerelem! (Magneoton/mTon)