Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Válogatás: Eurovision Song Contest 2007 /DVD/ (EMI)

Válogatás - Válogatás: Eurovision Song Contest 2007 /DVD/ (EMI)

Az 52. alkalommal megrendezésre került Eurovíziós Dalverseny történetében első alkalommal jelentkezhetett Finnországból. A megmérettetésen hazánkat Rúzsa Magdi képviselte, s az Aprócska Blues angol nyelvű változatával bekerülve a legjobb tíz közé, garantált helyet biztosított Magyarország számára a 2008-as döntőbe. Erről is szól e dupla DVD…

Egy profi látványvilággal és fantasztikus dalok, illetve előadók sorával büszkélkedhetett az idei Eurovíziós Dalverseny, melynek közel hétórás (!) kép- és hanganyaga DVD-n is helyet kapott. (Aggodalomra semmi ok, akik nem látták a megmérettetést, azok kedvéért e cikk nem leplezi le a végső győztes-sorrendet!)

A rendezvény szabályai egyszerűek: minden részt vevő ország a saját, átlátható szabályai szerint nevezhet be egy előadót, aki olyan dallal indulhat, mely a versenyév előtti esztendőt megelőzően nem volt hallható. A műholdas kapcsolás során élőben követhető középdöntő során elhangzó dalokra a delegált országok nézői szavazhatnak /a saját jelölt kivételével/, melyek közül a legjobb tíz produkció indulhat a döntőben. A döntőben, melyen az előző esztendő tíz legjobbja mellett egy angol, egy francia, egy német és egy spanyol versenyző is harcba száll, összesen huszonnégyen mérkőznek meg a nézők szavazataiért. A zene minden esetben playback, ám az ének és a vokálok élők. A győztes ország a dicsőségen és a díjon kívül a következő Eurovíziós Dalverseny rendezésének jogát is megnyeri.

Az első korong a dalversenyen elhangzó összes dalt és előadót felsorolja, tartalmazza a teljes anamorfikus szélesvásznú képpel és kétcsatornás hanggal rendelkező középdöntőt, illetve a Eurovíziós Dalverseny 2007 legjobb tíz helyezettjének 4:3-as, illetve letterbox képarányú, sztereó hangú videóklipjét (utóbbi blokkot szerencsésebb lett volna a 2. korongon elhelyezni, ám annak három és félórás tartalma miatt kénytelenek voltak e megoldást választani a készítők). Utóbbi részt érdemes kizárólag a döntő megtekintése után megnézni!
A 160 perces középdöntőben a zenéé a főszerep: a két műsorvezető, Jaana Pelkonen és Mikko Leppilampi a show során a háttérbe húzódnak.
A sokszereplős nyitány vizuálisan jól felépített, zene tekintetében azonban kihívásokkal küszködik, a színpadkép azonban bámulatosan jól megtervezett: kivetítőfalak a háttérben, a színpadon és a kifutón, melyeken minden fellépőhöz gondosan megválogatott anyagok futnak – így lehet könnyen és gyorsan átrendezni a díszletet.

A középdöntő, akárcsak a döntő dalai előtt egy-egy rövid hangulatos, humoros, illetve megkapó kisfilmet kapunk Finnországról és a finnekről, melyek a természet, a sport és az emberi kapcsolatok fontosságát hangsúlyozzák. (E kisfilmek alatt – opcionálisan választható módon – angol nyelvű információkat kapunk a soron követező fellépőről.) A sorsolás útján felállított fellépőlistán Bulgária mutatkozhat be elsőként. Elitsa Todorova és Stoyan Yankoulov kettőse a Safri Duo szintis-dobos zenei és vizuális világát idézi meg, érdekes női énekszólamokkal megbolondítva. Az izraeli Teapacks látványa, illetve a Push The Button című opusa Sebeők János szellemét kelti életre, ahogy mindenféle zenei stílust idétlenül ötvözve próbálnak meg szórakoztatni. Ciprus harmadik alkalommal megválasztott jelöltje, Evridiki nem sokat filózott, hogy görögül vagy törökül énekeljen: a koreográfiamentes, rockos-diszkós fülbemászó produkció franciául szólal meg. Náluk sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a látványra Belorusszia fotómodell-adottságokkal rendelkező előadója, Koldun varázslatos témájú dalához ötletes, illuzionista-világot ébresztő megoldást választott, angolul énekelt dala DJ Bobo korábbi munkáira hajaz. Izland egy veterán rokkerrel rukkolt elő: Eiríkur Hauksson korrekt módon hozza a slágerrockot, mégis kilóg szegény a sorból. Grúzia, jelöltje a szépséges Sopho Khalvashi sajátos népzenei elemeket és hangszereket ötvöz a house-zal – a szokatlan előadás azonban nincs összhangban az előadó öltözéke és sminkje sugallta személyiségével, nem beszélve a kardos táncot bemutató kísérőiről.

Montenegro rockmagja lelkendezhetett: Stevan Faddy anyanyelvén pörgette meg az egybegyűlteket, míg Svájc a régi aduászt, DJ Bobót veti be. A rég nem hallott diszkósztár a Star Wars egyik ismert dallamát csúnyán lenyúló, egy egészen feledhető valamivel és egy szörnyen sminkelt vokalistával járatja le magát, a moldáv Natalia Barbu pedig tépett bőrgatyájával igyekszik elvonni a figyelmet hegedű-hangszínben gazdag daláról. Pár perces montázs szakítja meg a műsort, mely a versenyzők érkezéséről és a hangpróbáról mutat képeket, hogy aztán a dögös hangú Edsilia Rombley slágerrecept alapján kikevert nótával diszkónótával és vokalista/táncoslányai sorával igyekezzen megerősíteni Hollandia helyét a 2007-es Eurovíziós Dalversenyen. Albánia Frederik Ndoci és Aida kettősével egy egészen komoly darabbal készültek, ám a legkomolyabb ruhák és igyekezet ellenére is ki-kibukkan az esztrádműsorok zenei világa a produkcióból. Dánia a másság jegyében benevezett camp-opusa kétségtelenül új színt visz az est zenei kínálatába, a horvátok anyanyelven előadott, ám egy kevés angollal megfejelt, kellemes rocknótája is megérdemli a figyelmet. A lengyelek nomen est omen megoldással érkeztek – a The Jet Set formáció neve tökéletesen illik a trendi, de felejthető dalához, a szerb Marija ©erifoviæ viszont kevésbé menő szereléssel, színpadképpel és szerzeménnyel jelentkezett: a Molitvát hallgatva az az érzésünk támadhat, hogy egy jól eltalált klubhimnusz szól, diszkóalapok nélkül. Igaz, az Imádság (merthogy ezt jelenti a dal címe) sajnos egy-két másodpercre megszakad a kiadvány érthetetlen kép- és hanghibája miatt, de látható egy vizuális megugrás a grúziai énekesnő produkciójának végén is – utóbbi a produkció szempontjából kevésbé zavaró. A cseh Kabát (vajon mit jelent e szó az ő nyelvükön?!) rockdala inkább erőltetett, mint magával ragadó, a fúvóssal és gitárral megbolondított, táncdalfesztivál-hangulatú dalocskával érkező portugál Sabrina pedig csak névrokona az egykori olasz Sabrinának… Macedónia viszont kellemes meglepetés: a természetes szépségű Karolina Goceva anyanyelvén és angolul egyaránt énekelt visszafogott, refrénjében viszont kellően dinamikus dala telitalálat, melyhez jól illik táncosainak balett-előadása!

Az Eurovíziós Dalverseny történetében tíz alkalommal is utolsó helyen végző Norvégia földrajzi fekvésével ellentétben nem egy fagyos nótával, hanem egy latinos darabbal és egy ruhaváltós énekesnővel készült (igaz, az egyik leglátványosabb átöltözése a rendező hibájából nem érvényesül igazán). Málta Sarah Brightman zenei és vizuális világát idézi, a csöppnyi Andorra punkpartija pedig a lehető legjobbkor rázza fel a show-t.
Rúzsa Magdi – szokásához híven mezítláb lép a színpadra – s olyat énekel, hogy nemcsak a mi szívünk szorul össze, hanem a különféle zászlókat lengető nagyérdeműé is!
Az észt lány magabiztosan uralja a színpadot, mintha csak oda született volna, s egy percig sem zavarja az éneklésben, hogy a koreográfia szerint olykor az egyik táncosa őt is irányítja! Belgiumnak hála a funky-figura sem kerülte el a az idei, minden idők legtöbb résztvevő országgal büszkélkedő Eurovíziós Dalversenyét, míg Szlovénia poperával és egy világító tenyerű művésznővel erősített! A törökök keleti bulihangulatáról a se nem karizmatikus, se nem férfias énekhanggal rendelkező Kenan Doğulu gondoskodik, Ausztria jelöltje korrekt show-val és személyes kisugárzással igyekszik javítani középszerű nótáján, a középdöntő utolsó fellépői, a hattagú litván Bonaparti.LV tagjai pedig olaszul próbálkoznak Sarah Brightman és duettpartnerei nyomába lépni.
A negyedórás szavazási idő alatt egy montázs formájában újra felidézik a 28 fellépő dalt, míg a döntőbe kerülő 10 ország nevének beolvasása előtt egy újabb nagyszabású zenés-táncos előadás kap helyet, bepillanthatunk a fellépők számára kialakított váróba, s bepillanthatunk a döntőben bemutatkozó további tizennégy dal videóklipjébe is.

A 2. DVD
A döntőt a 2006-os Eurovíziós Dalverseny győztese, a LORDI nyitja meg, díjnyertes dalával, a Hard Rock Hallelujah-val, melynek videóklipet és valós fellépést ötvöző látványos és dinamikus előadása a legálmosabb nézőt is felrázza! Az öltözékükön a fekete elegancia jegyeit magukon viselő műsorvezetők pár perces köszöntője után elstartol a bő háromórás megmérettetés, melynek ugyan közel a felét teszik csak ki a versenyszámok, a többi idő a szavazatok országonként történő bejelentésével, illetve az esélyesekkel készült villáminterjúkkal telik – cseppet sem unalmasan!

Ahogy a középdöntőben, úgy a döntő esetében is Finnországról és finnekről szóló hangulatklipek előzik meg a résztvevő produkciókat, melyek sorrendjét ezúttal is sorsolással határozták meg. Bosznia és Hercegovina képviselője erdei tündérek gyűrűjében énekli keleti melódiákkal és gitármuzsikával megbolondított dalát, melynek címe Ricky Martintól kezdve a Blondie-n keresztül Santanáig sokaknál előkerült, ám ez a Maria – akárcsak az idei dalverseny többi tétele – nem került bemutatásra, lejátszásra 2006 január 1. előtt.
Spanyolország fiúcsapata, a D’NASH írásában is kísértetiesen emlékeztet az ’NSYNC-re, s a négytagú formáció dala és színpadi produkciója is tökéletesen passzol a néhány éve még oly’ divatos boybandek által diktált trendhez. Koldun diszkódalát kísérő hatásos show-ja és meg-megcsillanó hófehér fogsora másodszor is működik, a nagy múltú ír Dervish pedig trükközések nélkül muzsikálnak, azon kevesek közé tartozva, akik a általuk képzelt ország saját zenei jellegzetességeivel érkeztek. A rendezvénynek helyet adó finnek nem sokat változtattak a tavalyi recepten: ezúttal énekesnővel, de továbbra is dúdolható rockos megoldással rukkoltak elő a produkciójuk alatt sötét- és világoskék színekben pompázó színpadon.

Mielőtt a macedón Karolina Gocheva rázendíthetne, Jaana Pelkonen és Mikko Leppilampi – erősen megtervezettnek tűnő módon – választanak egy rajongót a nézők sorából, akit több megtiszteltetés is ér az est folyamán. A macedón melódia után a szlovákok a pop és az opera kereszteződéséből született igen erős előadása készteti tapsra és zászlólengetésre a nagyérdeműt, hogy aztán két mezítelen talp érintse a színpadot: Rózsa Magdi minden izgalma ellenére tökéletes átéléssel adja elő az Aprócska blues angol nyelvű változatát, a Unsubstantial Blues-t, melyet azért nem énekel anyanyelvén, hogy a nemzetközi közönség is értse, miről szól a dal. A litvánok sem anyanyelvükön fakadnak dalra: a The 4Fun játékos nevével ellentétben egyáltalán nem mókázik: igen kellemes akusztikus dalukhoz sem használnak kivetítőket: a reflektorral megvilágított, előtérben gitárral üldögélő énekesnő mögötti vásznon a kísérőzenészek sziluettje látható. A görögök keleti pörgése újabb lendületet visz a műsorba: Sarbel senkit nem hagy üldögélni a Yassou Maria című nótával, mely Ricky Martin repertoárjába is jól mutatna! Grúzia népi hangszerekben gazdag angol nyelvű dala extatikus refrénjével bírja tombolásra a nagyérdeműt, míg a pirotechnikával felvezetett svéd The Ark bohóc-rock’n’rollja, akárcsak az őket követő francia Les Fatals Picards versenydala – angolszász zenei gyökerekből táplálkozik, ám a vizualitás egyiküknek sem kedvez…

A teltházas finn stadion körül is komoly tömeg gyűlt össze, melyről akkor kapunk képet, amikor a műsorvezetők által kiválasztott szerencsés a szabadtéri színpadon idétlenkedik, illetve elénekli/elénekelteti az Eurovíziós szignált, bizonyítván, hogy miért nem indulhat mindenki egy ilyen megmérettetésen. Igaz, hangi adottságokban a lettek Bonaparti.LV nevű énekegyüttesének tagjai sem mindig meggyőzőek, pedig nagyívű dallamokban gazdag választottjuk csak kicsit giccses. A mutatós orosz lánytrió, a Serebro Britney Spears és a Spice Girls hagyományait követik, az anyanyelvén éneklő német Roger Cicero, kinek apja dzsessz-zongorista volt egy szvinges-dzsesszes megoldással bővíti a 2007-es Eurovíziós Dalverseny zenei kínálatát. A szerb Marija ©erifoviæ himnikus lírájának második feléhez a nézők taps adja a ritmust, a csillogó ruhában, csillogó-csillagos fejfedővel, női napszemüvegben, fehér harisnyában kirúzsozott ukrán Verka Serduchka (Andrej Danilko álnéven) sokkoló látványához vásári produkciót választott masszív harmónika-hanggal, keverék-nyelvvel és idegesítő női vokállal – ám a közönség zabálja a produkciót!

Az Egyesült Királyságot képviselő, légiforgalmi cuccokkal és kellékekkel kiegészített négytagú Scooch dala Kylie Minouge karrierkezdő zenei megoldásait idézi, a románok pedig arra tesznek kísérletet, hogy lehet egy adott dallamot minél több nyelven, stílusban és ritmusban előadni – a kísérlet nem rossz, a látvány azonban sokat ront. A bolgár kettős energikus dob-show-ját vizuális villámeffektusok, pörgő-forgó fények, trance-megoldások és különleges női vokál bolondítja.
A ritmus csak némileg lassul, nem áll meg a török Kenan Doğulu színpadra-lépésekor,aki középtempós arab-diszkóval és tarka látványvilággal csábítja bulizni az arra fogékonyakat. Az örmény Hayko ízléses környezetben idézi meg a modern musicaleket, s bár szinte végig angolul énekli az Anytime You Need című dalt, az utolsó refrént anyanyelvén szólaltatja meg. A sort a moldáv Natalia Barbu zárja, kinek Fight című szoftrock-nótájában az elektromos gitár és a hegedű egyaránt jól megférnek.

A 24 jelöltet követően egy világhírű finn sztárvendég, a Mikulás lép színpadra, s óriáscsengőjével indítja el a 15 perces szavazást. Újra felcsendülnek a dalok, s felvillannak az előadók a váróteremben, hogy személyesen is voksolásra buzdítsák a nézőket. A visszaszámlálás során felidézik a 2007-es Eurovíziós Dalversenyt megelőző felhajtást, majd az összesítések ideje alatt a különleges finn cselló-metál banda, az Apocalyptica egyvelege szórakoztatja a nézőket, akikre légtornásszal és több más cirkusz-, tánc-, illetve mozdulatművésszel kiegészült show vár.
A rendezvénycsarnokból a váróterembe kapcsolnak, ahol a kiválasztott rajongó, Krissy tobzódik a fellépők között, próbálva mindenkivel pár szót váltani, latolgatva a győztesek esélyét, akikkel mindenképpen bulizni szeretne majd.

Végül kezdetét veszi a 42 állomásos körkapcsolás, ahol minden részt vevő ország helyi műsorvezetője mondja el, a náluk leadott szavazatok által kiosztott pontokat. Ennek megfelelően változik a lista, melyet végül a Magyarországról beolvasott voksok alapján rögzítenek. A kamera a váróteremből a színpadig kíséri a győztest és csapatát, hogy az elismerésben való megfürdés után újból felcsendülhessen a 2007-es Eurovíziós Dalverseny győztes dala…

A külön menüpontból elérhető, 18 perces – látható módon is – rögtönzött sajtótájékoztató díjátadással, köszönetekkel és gratulációkkal kezdődik, de azért néhány kérdésre is választ kaphatunk (angolul), s a capella elhangzik a győztes dal refrénje is – finnül!

Tracklista
1. DVD

Középdöntő:
1. Bulgária – Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov: Water
2. Izrael – Teapacks: Push The Button
3. Ciprus – Evridiki: Comme Ci, Comme Ça
4. Belorusszia – Koldun: Work Your Magic
5. Izland – Eiríkur Hauksson: Valentine Lost
6. Grúzia – Sopho Khalvashi: Visionary Dream
7. Montenegro – Stevan Faddy: Ajde Kroèi
8. Svájc – DJ Bobo: Vampires Are Alives
9. Moldávia – Natalia Barbu: Fight
10. Hollandia – Edsilia Rombley: On Top Of The World
11. Albánia – Frederik Ndoci: Hear My Plea
12. Dánia – DQ: Drama Queen
13. Horvátország – Dragonfly feat. Dado Topiè: Vjerujem u ljubav
14. Lengyelország – The Jet Set: Time To Party
15. Szerbia – Marija ©erifoviæ: Molitva
16. Csehország – Kabát: Malá dáma
17. Portugália – Sabrina: Dança Comigo
18. Macedonia – Karolina Goceva: Mojot svet
19. Norvégia – Guri Schanke: Ven a bailar conmigo
20. Málta – Olivia Lewis: Vertigo
21. Andorra – Anonymous: Save The World (Salvem el món)
22. Magyarország – Rúzsa Magdi: Unsubstantial Blues
23. Észtország – Gerli Padar: Partners In Crime
24. Belgium – The KMG’s: Love Power
25. Szlovénia – Alenka Gotar: Cvet z juga
26. Törökország – Kenan Doğulu: Shake It Up, sekerim!
27. Ausztria – Eric Papilaya: Get A Life – Get Alive
28. Lettország – Bonaparti.LV: Questa Notte
+
A 2007-es Eurovíziós Dalverseny legjobb 10 előadójának klipje

2. DVD

Döntő
1. Bosznia és Hercegovina – Marija ©estiæ: Rijeka bez imena
2. Spanyolország – D’NASH: I Love You Mi Vida
3. Belorusszia – Dmitri Koldun: Work Your Magic
4. Írország – Dervish: They Can’t Stop The Spring
5. Finnország – Hanna Pakarinen: Leave Me Alone
6. Macedónia – Karolina Goceva: Mojot svet
7. Szlovénia – Alenka Gotar: Cvet z juga
8. Magyarország – Rúzsa Magdi: Unsubstantial Blues
9. Litvánia – The 4Fun: Love Or Leave
10. Görögország – Sarbel: Yassou Maria
11. Grúzia – Sopho Khalvashi: Visionary Dream
12. Svédország – The Ark: The Worrying Kind
13. Franciaország: Les Fatals Picards: L’Amour a la francaise
14. Lettország – Bonaparti.LV: Questa Notte
15. Oroszország – Serebro: Song Number One
16. Németország – Roger Cicero: Frauen regier’n die welt
17. Szerbia – Marija ©erifoviæ: Molitva
18. Ukrajna – Verka Serduchka: Dancing Lasha Tumbai
19. Egyesült Királyság – Scooch: Flying The Flag (For You)
20. Románia – Todomondo: Liubi, liubi, I Love You
21. Bulgária – Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulov: Water
22. Törökország – Kenan Doğulu: Shake It Up, sekerim!
23. Örményország – Hayko: Anytime You Need
24. Moldávia – Natalia Barbu: Fight
+
Interjú a győztessel

Balajti Péter

2007. 09. 04.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 09. 04. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 01. 07. 11:36
háát...
Vendég 2008. 01. 07. 11:36
nem hallottam még

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Válogatás: Eurovision Song Contest 2007 /DVD/ (EMI) cikk képei
Válogatás - Válogatás: Eurovision Song Contest 2007 /DVD/ (EMI)