Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Chris Cornell: Carry On (Interscope/Universal)

Chris Cornell - Chris Cornell: Carry On (Interscope/Universal)

A 42 éves zenész neve és hangja nem cseng ismeretlenül sem a Soundgarden, sem az Audioslave rajongótáborainak, de Chris Cornellre sokáig emlékeznek az idei Sziget látogatói is: a tervekkel ellentétben ugyanis – majdnem az utolsó pillanatban – szigorú orvosi utasításra kénytelen volt lemondania fellépését. Második szólóalbuma azonban megérkezett.

You Know My Name

A Seattle-i születésű Chris Cornell húszévesen, harmadmagával alapította meg a bő egy évtizedig működő, több mint 10 milliós lemezeladást produkáló Soundgardent, melynek feloszlása után készítette el első szólólemezét a billentyűs, húros, fúvós és ütős hangszeren egyaránt játszó dalszerző-énekes. A ’99-es Euphoria Morning ugyan nem rengette meg a slágerlistákat, nem úgy Cornell újabb bandatagsága! A 2000-ben megalakult Audioslave gyakorlatilag a Rage Against The Machine-re épült, melynek szólókarrierbe kezdő énekesének, Zack de la Rochának helyére lépett az egykori Soundgarden mikrofonbálványa. A három sikerlemezzel büszkélkedő csapat tagjai idén intettek búcsút egymásnak: Tom Morello, Tim Commerford és Brad Wilk egykori frontemberükkel újra életre hívták a Rage Against The Machine-t, míg Cornell második szólóalbumát készítette el, melynek legismertebb dalát már tavaly decemberben milliók ismerhették meg a James Bond: Casino Royale című mozi kapcsán.

Bizony, többek közt Paul McCartney, Tom Jones, Tina Turner és Madonna után Chris Cornellt érte a megtiszteltetés, hogy a világ legismertebb titkosügynökének mozifilmjében daloljon. (A zenésznek egyébként nem ez az első összekacsintása Hollywooddal! 2000-ben a Mission Impossibile 3. zenei anyagában vett részt, illetve az Audioslave-korszakból és sorlemezekből jutott egy-egy nóta a Collateral – A halál záloga, a Miami Vice és a Taplógáz – Ricky Bobby legendája című mozikba is.) Ráadásul minden idők legsikeresebb és leghosszabb 007-es szélesvásznújának filmzene-lemezén – meglepő módon – nem szerepelt a You Know My Name, bő fél évig csak kislemezen vált elérhetővé. Az előadó új stúdióalbumára azonban felpakolta a David Arnolddal közösen jegyzett zseniális nótát. Igaz, nem ez az egyetlen jól ismert darab a Carry On feliratú lemezen: a Billie Jean cím nem véletlen egybeesés, más kérdés, hogy Chris Cornell rockos, blues-os balladát varázsolt Michael Jackson klasszikusából. Míg Európában a korongot a dallamos Arms Around Your Love-val, addig Amerikában a zúzós lemezindítóval, a No Such Thinggel vezették fel, s bár mindkét nótához készült klip, az utóbbi videója – erőszakos jelenetei miatt – erősen korhatárosra sikerült, így a tengeren túl csak a késő esti órákban kerülhetett adásba. (Egyébként nem csak ezért jártunk jobban, mint Cornell honfitársai: az amerikai verziónál egy dallal több került az európai kiadásra, s a Today egészen kellemes ráadás!) Bár majd’ mindegyik dalban megkapjuk a választ a Cornell iránti rajongásra, a számos hasonló stílusjegyekkel bíró nóta közül kiemelkedik az Arms Around Your Love, a Ghost, a Silence The Voices és az Oasis zenei világát idéző Scar On The Sky, ám a csúcs – James Bond promóció ide vagy oda – egyértelműen a You Know My Name!

A becsapósan kemény nyitódal ellenére (lévén az összes zúzás a No Such Things-ben kapott helyet) sokszínűen jó lemez a Carry On, melyet nemcsak Soundgarden, Audioslave és James Bond rajongóknak, de minden izgalmas rock- és blues-megoldást kedvelő zenebarátnak szívesen ajánlok.

Tracklista
1. No Such Thing
2. Poison Eye
3. Arms Around Your Love
4. Safe and Sound
5. She’ll Never Be Your Man
6. Ghosts
7. Killing Birds
8. Billie Jean
9. Scar On The Sky
10. Your Soul Today
11. Finally Forever
12. Silence The Voices
13. Disappearing Act
14. You Know My Name
15. Today

Balajti Péter

2007. 09. 09.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 09. 09. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Chris Cornell: Carry On (Interscope/Universal) cikk képei
Chris Cornell - Chris Cornell: Carry On (Interscope/Universal)