Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Bee Gees: Greatest (Warner)

Bee Gees - Bee Gees: Greatest (Warner)

A The Bee Gees együttes minden idők egyik legsikeresebb popzenekara, többszörös Grammy-díjas. 45 éves pályafutásuk alatt a Gibb fivérek 19 dala vezette a slágerlistákat, egyetlenek a Beatles mellett, akiknek egy időben öt daluk is szerepelt az USA TOP 10-ben (1978. március 4-én: Love Is Thicker Than Water (1.) – Andy Gibb, Stayin' Alive (2.), Emotion (4.) – Samantha Sang, Night Fever (5.) és a How Deep Is Your Love (10.)). A most megjelent újabb (mert volt már egy pár) Greatest korong a trió legismertebb diszkóslágereit foglalja magában, méghozzá dupla CD-n.

Albumaikból több, mint 120 millió példány került értékesítésre a világ országaiban, kislemezeikkel együtt közel 200 millió példányban vásárolták meg lemezeiket. 7 Grammy-díjjal, ezen kívül még 8 Grammy-díj jelöléssel rendelkeztek. Megkapták az életműdíjat, tagjai lettek a Rock and Roll Hall of Fame-nek, Barry Gibb pedig a Songwriters Hall of Fame-nek. Nem csak zenészként, hanem zenei producerként is jelentős díjakat kaptak.
A Gibb fivérek több mint 1000 (!) dalt írtak, dalaikat olyan világhírességek játszották, énekelték, mint Elvis Presley, Janis Joplin, Barbra Streisand, Diana Ross, Samantha Sang, Dionne Warwick, Celine Dion, Kenny Rogers, Dolly Parton és Cliff Richard. A zenéjükre elsősorban a Beatles, az Everly Brothers, Buddy Holly és a Mill Brothers gyakorolt hatást. A disco-korszak sok meghatározó dala is a nevükhöz fűződik.

A kezdetek

1962 szeptemberében Col Joye, egy akkor Ausztráliában élő, és ott híres popsztár, valamint bátyja és menedzsere, Kevin Jacobsen a Surfers Paradise-on tartózkodott. Barry átadott nekik egy magnószalagot, melyen többek között a „Let Me Love You” és a „Starlight of Love” című szám is rajta volt (a többi nem ismert). Kevin fantáziát látott a B.G.'s együttesben és elvitte őket a Sydneybe, a Festival Recordshoz, hogy lemezkiadási szerződést kössenek.

A diszkó-korszak

Az 1980-as év jól kezdődött a Gibb fivérek számára, január 12-én a „Bee Gees Greatest” album az első helyet foglalta el az amerikai eladási listákon. A diszkó-korszak lecsengése viszont a Bee Gees karrierjének sem tett jót, 1981-es "Living Eyes" című lemezük bukás volt. A 80-as évek első felében szinte egyáltalán nem lehetett hallani az együttesről, a tagok önálló karrier kiépítésével próbálkoztak. Robin és Barry szólópályára lépett, de így is olyan sikereket alkottak, mint a „Juliet” vagy a „Shine, Shine, Shine”. Emellett továbbra is írtak számokat mások számára, Dionne Warwick-nak a „Heartbreaker”-t, Diana Ross-nak a „Chain Reaction”-t. 1983-ban a Bee Gees írta a máig legjátszottabb country-számot, ez az „Islands In The Stream”, melyet Dolly Parton és Kenny Rogers vitt sikerre. Barry működött közre Barbra Streisand „Guilty”c. albumán ( „Guilty”, „Woman In Love” ). Robin elsősorban Európában ért el szólósikereket, Barry 1984-es lemeze, a "Now Voyager" viszont az MCA kiadó jelentős támogatása (zenészek, stúdió) ellenére is nem hozta a várt sikert.

A nagy visszatérésre 1987-ben került sor az „E.S.P” c. albummal, rajta a „You Win Again” című single-sikerrel. Sokkal jobb volt az 1989-es „One”, amely az együttest a 80-as években először újra a listák élére repítette. A „One” c. album tartalmaz egy másik nagy sikert is, ez a „Wish You Were Here”, mellyel a Gibb-fivérek az 1987-ben elhunyt testvérük, Andy emlékének adóztak. 1989-ben a Bee Gees óriási koncertet adott Dél-Afrikában (Nelson Mandela Tribute), s újra turnéra indult (One For All-Tour), utóbbi VHS-formában is kiadásra került. 1990-ben két válogatáslemez jelent meg az együttes mukásságából, a Tales from The Brothers Gibb és a The Very Best of The Bee Gees, utóbbi 5 millió eladott példányával az egyik legsikeresebb lemezük. 1991-ben megjelent a „High Civilization” c. albumuk, rajta egy újabb siker, a „Secret Love”. Ezt követte 1993-ban a „Size Isn't Everything” c. megaseller. A „Paying The Price Of Love” c. számhoz készített videoklip révén a BeeGees belépett a számítógépek világába, mivel már a holográfiát is felhasználták, s ezzel különleges színt adtak az egész klipnek. A „Blue Island” a délszláv háború gyermekáldozatainak megsegítésére íródott, a „Decadance” pedig egy régi siker, a „You Should Be Dancing” feldolgozása.1994-re egy nagyméretű koncertsorozat volt meghirdetve. Bár a jegyeladások rendkívüli sikert jósoltak, a turnét Barry szívműtétje miatt mégis le kellett mondani – először az együttes történetében. Az újabb "kis visszatérés" 1997 tavaszán sikerült, akkor jelent meg új albumuk, a „Still Waters”. Mind a róla kimásolt "Alone" c. kislemez, mind maga az album az Államokban és Angliában egyaránt a listák élén debütált.

2004. november 1-jén jelent meg a „Bee Gees Number Ones” válogatáslemez, 2005. december 5-én a „Love Songs” című válogatáslemezük, 2006-ban pedig egy 3x2 CD lemezes Box-kiadás (The Studio Albums 1967–1968), mely a "Bee Gees First", "Horizontal" és az "Idea" nagylemezeket tartalmazza. (Az első CD-n a stúdióban rögzített sztereó és mono változat található, a második CD-n pedig bónuszként olyan számokat, amelyek az adott nagylemezhez íródtak, de előzőleg vagy nem jelentek meg egyáltalán, vagy csak kislemezen és válogatáslemezeken jelentek meg).

A több mint kétórányi zenei időutazás során egy kis szeletkét kapunk a legendás csapat jobbnál-jobb dalaiból. A 27 (!) sláger mellett találhatunk mai mixeket is, nagyon ajánlott az „If I can’t Have You” c. dal The Disco Boys remixe. Egy igazi, mai modern dance-bomba, amely még listás is lehet!

Tracklista:

CD 1
1. Jive Talkin'
2. Night Fever
3. Tragedy
4. You Should Be Dancing
5. Stayin' Alive
6. How Deep Is Your Love
7. Love So Right
8. Too Much Heaven
9. (Our Love) Don't Throw It All Away
10. Fanny (be tender with my love)
bonus tracks:
11. Warm Ride*
12. Stayin' Alive (Promo 12" version)*

CD 2
1. If I Can't Have You
2. You Stepped Into My Life
3. Love Me
4. More Than a Woman
5. Rest Your Love On Me
6. Nights On Broadway
7. Spirits (Having Flown)
8. Love You Inside Out
9. Wind Of Change
10. Children of The World
bonus tracks:
11. You Should Be Dancing (Jason Bentley/Philip Steir remix)*
12. If I Can't Have You (count da money remix)*
13. Night Fever (Future Funk squad remix)*
14. How Deep Is Your Love (supreme beings of leisure remix)*
15. Stayin’ Alive (Teddybears remix)*
16. If I Can’t Have You (The Disco Boys remix)*

*Previously Unreleased

Jónap Tamás

2007. 09. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2007. 09. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Bee Gees: Greatest (Warner) cikk képei
Bee Gees - Bee Gees: Greatest (Warner)