Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Charlie: 40 év Rock’n’Roll /DVD/ (Charlie Music/EMI)

Charlie - Charlie: 40 év Rock’n’Roll /DVD/ (Charlie Music/EMI)

Csőr 60. szülinapját koncerttel ünnepli november 10-én a Papp László Sportarénában. A nézők felkészülésében segíthet Charlie új DVD-je, melyet két éve rögzítettek a Kisstadionban.

A sztereó hangú és szélesvásznú képmegjelenítőkre optimalizált, 140 perces műsor Charlie önéletrajzával indul, de nem kell megijedni: dokumentumfilm vagy szöveges összeállítás helyett az Ami Soul az szól című nóta zseniális klipjében elevenedik meg a kiváló előadó életútja, amit aztán valóban a 2005. szeptember 10-én rögzített koncertprogram követ.
A 23 tételes előadásra volt miből válogatni, hiszen a jellegzetes hangú művész nemcsak zenekarban, de szólóban is igen erős dallistával bír. A műsor gerincét az utóbbi kategóriából kikerült szerzemények alkotják, ám jut hely néhány feldolgozásnak, korai időszakból való, s Charlie-albumon is előfordult nótáknak, no meg egy amerikai kollégának és szerzeményeinek is.

A kiválóan felépített produkció zenei rendezője maga az énekes volt, aki nyitásnak legelső, nevét címként viselő lemezéről választott két szerzeményt: a ritmusos Szőkék a rossz napok ellen megadja az alaphangulatot nemcsak az előadónak, de a közönségnek is, így a Skandináv éjszakákra már mindkét oldal ráérez. A Kávéház lazasága után a második szólólemez igen erős címadója, a Mindenki valakié lelkesíti a tömeget, mely a Generálos időkbe visszarepítő két ellentétes hangulatú nótára is ugyanúgy vevő: a megható tartalmú Lehettem volna videómontázsába privát képek villannak fel, de a funky-petárda Zenegép szövege is elgondolkodtató – hála szerzőjének, a musical-berkekben is kedvelt Miklós Tibornak!
S ha már a szerzőknél tartunk: öröm látni, hogy a színpadi zenésztársak között megtaláljuk a slágergyáros billentyűst, Lerch Istvánt, kinek nevéhez nem csak a legnagyobb Charlie-slágerek, de a koncertprogramban helyet kapó két kevésbé ismert nóta, a Hé nővér és A holnap egy másik világ is köthető. A szintén klaviatúra mögé rejtőző Halász Péter A mama hívot ma éjjelt jegyzi, de a húrhajlító László Attila sem csupán a világot jelentő deszkákon kíséri Csőrt: a gitáros munkái közül az Egyszemélyes Föld és az Itthon otthon vagy csendül fel az est során.

Külföldi szerzők munkái közül a Billie Holiday-klasszikus, a God Bless The Child és az örökbecsű Georgia csendül fel, melyeket jól ismerhetnek Charlie Jazz című korongjának birtokosai.
Apropó Jazz! A trilógiává dagadó feldolgozás-sorozat, a Jazz, a Jazz & Soul és a Funky, Jazz & Soul hármas legutóbbi korongjának egyik amerikai szerzője, a számos albummal büszkélkedő, Japánban született, de Amerikában élő muzsikus, Hiram Bullock nemcsak a kulisszák mögött vendégeskedett, de a mikrofont is megkaphatta a Liszt-díjas előadótól. A gitárszaggató színesbőrű dalszerző-énekes első blokkja után négy nótával tér vissza a piros trikóját fehér ingre váltó Charlie, aki a Könnyű álmot hozzon az éj altatójával alaposan megénekelteti az egybegyűlteket. Majd ismét a New Yorkból érkezett kollégáé a terep, hogy aztán Charlie négy olyan egymást követő slágerrel tegye felejthetetlenné e koncertet, melyek különleges változatai garantált élményt jelentenek: a Jég dupla Whiskeyvel bő hétperces verziójával az életrajzi könyvcímként is működő Csak a zene van közel negyedórás basszusgitár és dobszólóval megspékelt megoldása vetekszik, míg a Nézz az ég felé, illetve az Az légy aki vagy egyaránt kórust varázsolnak az embertömegből. Tökéletes zárás lehetne, de a messziről jött vendéget nem lehet csak úgy elengedni: Hiram visszatér, s Charlie-val, illetve Csőr fiával, Ákossal közösen adják elő a Peace című kevésbé ismert dalt.

Míg a képminőség gyakorlatilag kameraállásonként változó (s e problémának az egyrétegű DVD sem tett jót), addig a sztereó hangra nem lehet panaszunk: úgy szól, ahogy kell! Charlie maximális átéléssel énekel, melyben vitathatatlanul nagy szerepe van Horváth Attila veretes dalszövegeinek, amiket nem lehet odafigyelés nélkül se előadni, se hallgatni. Egy kicsit kevesebb Hiram-nóta, egy kicsit több tuti befutó (A holnap már nem lesz szomorú, Majd játszom, mikor érzem, Ha mégis jön a Rolling Stones, Egy szippantás a jóból), valamint egységes és a show hangulatát jobban visszaadó vizuális megoldások maximális pontszámot hoztak volna.

Tracklista
1. Ami Soul az szól (videóklip)
2. Szőkék a rossz napok ellen
3. Skandináv éjszakák
4. Kávéház
5. Mindenki valakié
6. Lehettem volna
7. Zenegép
8. Hé nővér
9. A holnap egy másik világ
10. God Bless The Child
11. Georgia
12. Try Livin It
13. Facts of Life
14. Egyszemélyes Föld
15. Itthon otthon vagy
16. A mama hívott ma éjjel
17. Könnyű álmot hozzon az éj
18. Change
19. Hurricane
20. Jég dupla Whiskeyvel
21. Nézz az ég felé
22. Csak a zene van
23. Az légy aki vagy
24. Peace

Balajti Péter

2007. 10. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 10. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Charlie: 40 év Rock’n’Roll /DVD/ (Charlie Music/EMI) cikk képei
Charlie - Charlie: 40 év Rock’n’Roll /DVD/ (Charlie Music/EMI)