Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pet Shop Boys: PopArt The Hits – Gift Pack /2CD+DVD/ (Parlophone/EMI)

Pet Shop Boys - Pet Shop Boys: PopArt The Hits – Gift Pack /2CD+DVD/ (Parlophone/EMI)

Idén egy apró, mégis nagyszerű ötletnek köszönhetően a hazánkban is nagy sikerű koncerteket adó londoni szintipop-duó 2003-as dupla válogatáslemeze és klipgyűjteménye egyetlen digipack tartóba került. Bár a combos slágergyűjtemény a tavalyi Fundamental album három kislemezdalát klipjeit nem tartalmazza, e hiányt könnyedén feledteti az ötórás slágerparádé!

A nyolcvanas években alakult, s máig aktív szintipop-duó számos slágerrel és néhány, az eredetinél is ismertebbé vált feldolgozással (pl.: It’s Alright, Always On My Mind, Go West) szerzett magának hírnevet. A sorlemezek és maxik sorával büszkélkedő Neil Tennant és Chris Lowe egy egész korongot képesek volt megtölteni B-oldalas kislemezdalaikkal (Alternative), 1991-es Discography: The Complete Singles Collection feliratú, 18 tételes sikerösszegzésüket pedig bő egy évtized után terjesztették ki. A szójátékos PopArt: The Hits duplakorongja (az egyik lemez a popsikereket, a másik a művészi és elvont, ámde emlékezetes darabokat hozza) egy szerzemény – a Was It Worth It? – nélkül, illetve a Suburbia hosszabb és a Heart rövidebb változatával megismétli az előd tartalmát, hozzáfűzve 17 nagyszerű dalt, köztük az amerikai listavezető Can You Forgive Her?, a New York City Boy, a Se a vida é (That’s The Way Life Is) és a Go West című remekeket. Bár a CD-szeparálás felrúgja a korábbi időrendi sorrendet, a digipack-csomag harmadik korongja, a PopArt: The Hits DVD a megjelenéseket figyelembe véve nemcsak 39 videót hoz, de komolyabb játékidejének köszönhetően megfejeli azokat Domino Dancing, a So Hard és a Go West hosszabb változatainak audiovizuális megoldásaival is. Mi több, az akár véletlenszerűen is lejátszható, 4:3-as, illetve letterbox képarányú, sztereó hangú bő háromórás anyaghoz audiókommentár is választható.

A DVD-tracklistáján szereplő ismétlések ne tévesszenek meg bennünket: a nyitódal két változatban és kétféle klippel bír, lévén az Opportunities (Let Make Lots Of Money) – akárcsak a West End Girls – kétszer is nekifutott a sikerlistáknak. Az ismétlés jót tett, hisz a pénzhajhászokat gúnyoló dal másodjára száznál is több helyet ugrott előre, s bekerült az angol Top 20-ba. (Bár a West End Girls-höz csak egy zenés kisfilm készült, az a tétel még nagyobb bravúrra volt képes: a ’84-es csúfos próbálkozás után egy esztendővel nemcsak az angol, de az amerikai slágerlistán is első helyre került!) Szintén duplán látható és hallható a közel egy évtized különbséggel újra kiadott Paninaro, melynek eredeti klipjét a Pet Shop Boys rendezte… De ne rohanjunk ennyire előre!

A korai videók, amellett, hogy hű lenyomatai a nyolcvanas évek popkultúrájának, bemutatják a duót a kilencvenes évek elejéig végigkísérő rendező, Eric Watson kreativitását is (a fotósból lett kliprendezőt még a Smash Hits magazin szerkesztőségéből ismerte Neil Tennant énekes, aki a Pet Shop Boys előtt újságíróként dolgozott). A West End Girls fekete-fehérben is tarka utcaképeiben felvillanó lányokat, a Love Comes Quickly gyorsaságot jelképezően elmosódó, mégis lassan, ráérősen ábrázolt pillanatait, a What Have I Done To Deserve This?-ben vendégeskedő, mégsem Dusty Springfieldre kihegyezett videót talán nem jegyezzük meg annyira, mint az alulról fényképezett Left To My Own Devices vagy a párost kisbabákkal körülvett It’s Alright klipjét – utóbbiban a keservesen síró csöppségek abszolút felejthetetlenek)…
(Igaz, nem Eric Watson az egyetlen fotós, akivel klipet készített a Pert Shop Boys: Bruce Weber divatházaknak készített reklámképei és beállításai, illetve modelljei nemcsak a fantasztikus hangulatú Being Boringben, de a vízi vidámparkban forgatott Se a vida é (That’s The Way Life Is) című anyagban és az I Get Along/E-mailben is visszaköszönnek.)
Watsont Howard Greenhalgh váltotta, aki elsősorban futurisztikus, tüskés és kerekded formákkal bombázó számítógép-animációs megoldásokkal egészítette ki az őrült szerelésekben kamera elé vonuló duót (Can You Forgive Her?, Yesterday When I Was Mad, Liberation stb.), bár a mindezzel szakító Red Letter Day videója kétségtelenül zseniális.

A zenekar Savoy-fellépésének és Leonard Bernstein-adaptációjának állít emléket Annie Griffin doku-klipje, a Somewhere, kifejezetten ügyes Pedro RomhanyI audiovizuális megoldása a melankolikus You Only Tell Me You Love Me When You Drunkhoz. Martin Parr stílusos helyszínen, egy-két megkapó képpel és csepp iróniával fejelte meg az összeállítást záró London című szerzeményt.

Számos emlékezetes szerzemény, az MTV őskorát idéző klipek, valamint újkori megoldások közül válogathatunk e Pet Shop Boys gyűjteménynek köszönhetően, melynek akadnak ugyan gyenge pontjai (a Home and Dry alapját képező metrós rágcsálóképek az abszolút mélypont), de meglepetésben sincs hiány: az egykori Jugoszláviában forgatott Heartban a sokak által csak Gandalfként azonosított Sir Ian McKellen is feltűnik – ezúttal egészen más szerepkörben!

Tracklista
1. CD (Pop)
1. Go West
2. Suburbia
3. Se a vida é (That’s The Way Life Is)
4. What Have I Done To Deserve This?
5. Always On My Mind
6. I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing
7. Home And Dry
8. Heart
9. Miracles
10. Love Comes Quickly
11. It’s A Sin
12. Domino Dancing
13. Before
14. New York City Boy
15. It’s Alright
16. Where The Street’s Have No Name (I Can’t Take My Eyes Off You)
17. A Red Letter Day

2. CD (Art)
1. Left To My Own Devices
2. I Don’t Know What You Want But I Can Give It Any More
3. Flamboyant
4. Being Boring
5. Can You Forgive Her?
6. West End Girls
7. I Get Along
8. So Hard
9. Rent
10. Jelousy
11. DJ Culture
12. You Only Tell Me You Love Me When You’re Drunk
13. Liberation
14. Paninaro ’95
15. Opportunities (Let Make Lots Of Money)
16. Yesterday, When I Was Mad
17. Single-Bilingual
18. Somewhere

3. DVD
1. Opportunities (Let Make Lots Of Money) (Original Version)
2. West End Girls
3. Love Comes Quickly
4. Opportunities (Let Make Lots Of Money) (Second Version)
5. Suburbia
6. Paninaro
7. It’s A Sin
8. What Have I Done To Deserve This?
9. Rent
10. Always On My Mind
11. Heart
12. Domino Dancing
13. Left To My Own Devices
14. It’s Alright
15. So Hard
16. Being Boring
17. How Can You Expect To Be Taken Seriously?
18. Where The Street’s Have No Name (I Can’t Take My Eyes Off You)
19. Jelousy
20. DJ Culture
21. Was It Worth It?
22. Can You Forgive Her?
23. Go West
24. I Wouldn’t Normally Do This Kind Of Thing
25. Liberation
26. Yesterday, When I Was Mad
27. Paninaro ’95
28. Before
29. Se a vida é (That’s The Way Life Is)
30. Single-Bilingual
31. A Red Letter Day
32. Somewhere
33. I Don’t Know What You Want But I Can Give It Any More
34. New York City Boy
35. You Only Tell Me You Love Me When You’re Drunk
36. Home And Dry
37. I Get Along/E-mail
38. London
39. Domino Dancing (Extended Version)
40. So Hard (Extended Version)
41. Go West (Extended Version)

Balajti Péter

2007. 11. 17.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 11. 17. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pet Shop Boys: PopArt The Hits – Gift Pack /2CD+DVD/ (Parlophone/EMI) cikk képei
Pet Shop Boys - Pet Shop Boys: PopArt The Hits – Gift Pack /2CD+DVD/ (Parlophone/EMI)