Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Táncparkett (Retro Media)

Válogatás - Táncparkett (Retro Media)

A retro jegyében nincs megállás! Hiszen a régi sikerek a rádióknak köszönhetően újra hallhatóak, viszont egy csokorban még sehol sem jelent meg ilyen korong. Most viszont itt a TÁNCPARKETT válogatás 21 (!) slágerrel nonstop, amely már önmagában egy óriási bulira jelenthet „belépőt”.

A Stereo MC’s a brit hiphop első jelentős formációja volt, a Connected megjelenését már komoly várakozás előzte meg hazájában az apróbb zenekari válság után elkészült album aztán slágereinek (Connected, Step It Up, Ground Level, Creation) köszönhetően az egész világon befutatta a zenekart. Aztán itt az 1991-es nagy dance-bomba Adamski „Killer”-je, amelyet még Seal-el vitt sikerre, aki önállóan is megállta a helyét, azóta több tucat feldolgozás született: többek között a német ATB és George Michael is előadta sajátosan. Napjainkban a Collins & Behnam DJ-páros egyenesen a slágerlistákat célozta meg megasláger feldolgozásával. A folytatásban ismét egy „klasszikus” hallható.

Válogatás - Táncparkett (Retro Media)

A Blondie egy amerikai rockzenekar az 1970-es, '80-as évekből. Az első és leginnovatívabb új hullámos zenekarok egyike volt. Angliában és Ausztráliában hamar sikeresek lettek, de 1978-as harmadik albumukig Amerikában underground zenekarként ismerték őket. Ezután számos sikeres kislemezt adtak ki, sikeresen ötvözték a diszkó, pop és reggae elemeket a zenéjükben. 1977 elején jelent meg első, az együttes nevét viselő album, amelyet 78-ban két másik LP követett. Ezeken már bőven találkozhatunk slágerekkel, amelyek közül a „Heart Of Glass” az év slágere lett. A rock-pop után most egy kicsit más stílus, de maradunk az alapoknál! Anglia egyik elsőszámú rave-zenekara, az EMF 1989-ben alakult, kisebb helyi együttesek ősszeolvadásával (Apple Mosaic, IUC's), pár koncert után a Parlophone szerződtette oket. Az első kislemez, az „Unbelievable” hetekig volt az előkelő harmadik helyen a brit listákon és még az USA chartokat is meghódította. Persze a siker nem volt tartós.

Hamár sikerek, a Right Said Fred néven befutott brit csapat pont az előbbi ellentéte, igaz manapság semmit nem tudunk róluk, viszont 1989-ben elindultak világhódító útjukra. 1991-ben jelent meg az „I’m Too Sexy” c. daluk, melyet rövid időn belül a mostani válogatáson is szereplő „Don’t Talk Just Kiss” követett. A sláger eljutott Amerikába is, ahol az előkelő hatodik helyet bitorolta.

A 80-s évek közepén Cindy Lauper volt Madonna legnagyobb riválisa, sőt az ő egyik dalát még a néhai Miles Davis is („Time After Time”) feldolgozta. Aztán mégis eltűnt a süllyesztőben. Ettől függetlenül a lemezen szereplő „Girls Just Wanna Have Fun” c. dala világsláger lett és minden buli meghatározó betétje azóta is. Egy kicsit evezzünk más stílus felé. Ha azt mondom Johan Renck beugrik valami? Bizonyára nem, nos ha azt mondom Stakka Bo, akkor már minden világos. A svéd zenész-producer „Here We Go” slágerével történelmet írt. Még az amerikai Beavis és Butthead sorozatban is feltűnt igaz a két őrült azt hitte Ace Of Base. Stakka mellesleg klipeket rendezett Madonnának, Beyoncénak és a New Ordernek. Mi meg örülhetünk az „egynyári” slágernek!

Nem hagyhatjuk ki a 80-as évek egyik meghatározó zenés filmjét a „Flashdance”-t sem, hiszen a szereplők világsztárokká a főcímdal Irine Cara előadásában pedig világslágerré vált. Aztán eltűnt a sűllyesztőben, viszont a szórakozóhelyek előszeretettel pörgetik a dalt. Pár évvel ezelőtt az énekesnő DJ Boboval tett egy új kisérletett a szám felélesztésére de a slágerlistákon nem szerepelt sokáig és csak a rajongók élvezhették. A „futottak még” kategóriába tartozik a Bros trió is. A megszűnt brit triót 1987-ben a Goss-ikrek, a dobos Luke és az énekes Matt, illetve a basszusgitáros Craig Logan alapította a Temze-parti fővárosban. Első sikerük, a „When Will I Be Famous” egy csapásra sztárrá változtatta a fiúkat. Rajongóik elsősorban a tizenéves korosztályból kerültek ki, akik az együttes sajátos öltözködési stílusát is átvették. 1990-ben már duóként folytatták tovább, aztán eltűntek. Luke Goss időközben átnyergelt a mozifilmekre: Penge 2, majd a hamarosan bemutatásra kerülő Pokolfajzat 2-ben láthatjuk. Testvére pedig új lemezen dolgozik a hírek szerint.

A zene korszakában sok meghatározó csapat vagy előadó alkotott maradandót, ide sorolható a brit Erasure is. Első albumuk 1986-ban jelent meg, Wonderland címmel. Ezt egy maxi követte, a hatalmas sikert aratott Sometimes, amely második helyre tört fel a brit toplistán. Az Erasure legutóbb egy 15 állomásos turnét szervezett az USA-ban és Kanadában.

Hamár szintipop akkor említsük meg a Boytronic-ot, a német electropop formáció 1983-ban alakult. Sok slágerük közül a „You” került fel erre a kiadványra.

A folytatásban jöjjön egy igazi megagiga-sláger és előadója. Desireless (született: Claudie Fritsch-Mentrop) francia énekesnő. 1986-ban vált ismertté a Voyage Voyage című dalával, amely több európai és ázsiai slágerlista élén állt. Több mint 5 millió (!) lemezt adott el.

1980-ban két német fiatal, Sven Dohrow és Ronny Schreinzer eldöntötte, hogy együttest alapít The Twins címmel, amelyben fontos szerepet játsztik a szintetizátor, a gitár és a dobok különböző elegye. Az egyik legismertebb dalukat „Ballet Dancer”-t hallgathatjuk meg most. Csaknem 13 (!) év után a csapat ismét alkot, a „nagyfiúk” új anyagon dolgoznak a régi stúdióban.

A slágerek sorát a német Trio (néha írták így: TRIO) "Da Da Da" c. dala fejezi be. A csapat 1980-ban alakult majd öt évvel később újjáalakult. was a German band that formed in 1980 and disbanded in 1985. A német deutsche-welle irányzatot képviselték, de jelentős nemzetközi eredményeket nem tudtak később felmutatni.

A csaknem 80 perc igazi bulihangulatot teremt legyen az táncparketten vagy csak egy szolid házibuliban. A jó bulihoz pedig jó zene kell, ezzel a válogatással megvalósítható.

Tracklista:

1. Stereo MC's: Connected
2. Adamski: Killer
3. Blondie: Heart of glass
4. EMF: Unbelievable
5. Right Said Fred: Don’t Talk Just Kiss
6. Soft Cell: Tainted Love
7. Dead Or Alive: You Spin Me Round
8. Bangles: Walk Like An Egyptian
9. Cyndi Lauper: Girls Just Wanna Have Fun
10. Stakka Bo: Here We Go
11. Trio Rio: New York - Rio - Tokyo
12. Irene Cara: Flashdance… What a feeling
13. Bros: When Will I Be Famous?
14. Erasure: Sometimes
15. Yazoo: Situation
16. Boytronic: You
17. Camouflage: The Great Commandment
18. Desireless: Voyage, Voyage
19. The Twins: Ballet Dancer
20. Talk Talk: Such a shame
21. Trio: Da Da Da

Jónap Tamás

2007. 11. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Jónap Tamás 2007. 11. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Táncparkett (Retro Media) cikk képei
Válogatás - Táncparkett (Retro Media)Válogatás - Táncparkett (Retro Media)