Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Mike Oldfield: Elements & Tubular Bells – Gift Pack /2 CD+DVD/ (Virgin/EMI)

Mike Oldfield - Mike Oldfield: Elements & Tubular Bells – Gift Pack /2 CD+DVD/ (Virgin/EMI)

A számtalan hangszeren játszó, számos zenei világban maradandót alkotó muzsikus több izgalmas összegzéssel bír, melyek közül az egyik legizgalmasabb a napokban kiadott háromkorongos csomag.

A jövőre 55. születésnapját ünneplő művész a hetvenes évek elején írt és feljátszott Tubular Bells című kétrészes kompozíciójával hívta fel magára a figyelmet, s tette sikeressé az akkor induló Virgin lemezkiadót. A nagy lélegzetvételű mű mellett klasszikus és tradicionális zenei darabokkal is előrukkolt, melyek kislemezen kaptak helyet. Sorlemezei a hetvenes évek végétől nemcsak többrészes, grandiózus megoldásokkal, de saját dalokkal is bírtak, melyek között több, a könnyűzenei rádiók műsorában mind a mai napig felbukkannó igazi slágert is találunk.

Az Elements & Tubular Bells Gift Pack első korongja bő tízperces szerzeményekből kiragadott részletekkel (Tubular Bells, Ommadawn, Incantations, Amarok), valamint emlékezetes kislemezekkel lett megpakolva, köztük a ’83-ban Maggie Reilly-val rögzített Moonlight Shadow, illetve az egy évvel később felvett To France (e dalt, magyar szöveggel a Crystal is sikerre vitte). Felcsendül többek közt a Gyilkos mezők című moziból ismerős Etude, az egykori lemezcímadó, a Heaven’s Open, s a Tubular Bells II-t képviselő Sentinel is. A 16 tételes gyűjtemény 2–5 perces muzsikáival ellentétes a 2. hanghordozó, mely a Tubular Bells HDCD-kiadása: a 2000-ben remasterizált anyag CD-nél jobb minőségű változatban tartalmazza a bő harmincéves alkotást, melynek első dallamai Az ördögűző című moziban is helyet kaptak, ám a folytatás az igényes és kísérletezős zenét kedvelők számára további kellemes meglepetéseket tartogat.

Apropó meglepetések! A két és háromnegyedórás DVD Elements: The Best of nemcsak figyelemreméltó játékidejével, de izgalmas tartalmával idézi meg a művész pályafutásának első két évtizedét.
Felütésként a BBC stúdiójában egykor rögzített, közel félórás Tubular Bells (Part 1)-t nézhetjük/hallgathatjuk meg, melyet klipek hosszú sora követ. Ki gondolta volna, hogy a Don Alfonso és a Blue Peter burleszk-videóval bírnak, illetve az 1978-as Guilty nemcsak zenében, de vizuális megoldásokban is jóval megelőzte a korát?!

A táncház-hangulatú Portsmouth stílusos kisfilmjénél csak a Johann Sebastian Bach jegyezte In Dulci Jubilo és Rossini-féle Tell Vilmos nyitány-átdolgozásának videói nagyszerűbbek: előbbi osztott képernyőin azok a hangszerek jelennek meg Oldfield kezében, melyek éppen szólnak, míg az utóbbiban helyet kapó nyolctagú zenekar minden muzsikusát az angol zenei kiválóság kelti életre. A nyolcvanas évek videó-korszakának egyszerű trükkjeivel élő Wonderful Landnél némileg izgalmasabb a szürreális megoldásokkal tarkított Five Miles Out, míg a Moonlight Shadow és a Roger Chapmannel felvett Shadow On The Wall klipjei az MTV (h)őskorát idézik – ellentétben a To France-szal, mely klip helyett egy televíziós felvétel formájában kapott helyet. Utóbbinál jóval látványosabb a Tricks Of The Light koncertszerű videója, a ’84-es Etude kivitelezése pedig napjaink klipjeivel vetekszik.
Miközben az Innocent és a Pictures In The Dark zenés kisfilmjeiben Mike Oldfield egykori kedvese, Anita Hegerland tűnik fel, addig a Shine-ban a Yes zenekar frontembere, a Vangelis-szel is dolgozó Jon Anderson látható és hallható.

Míg a külön menüpont alatt helyet kapó bő negyedórás The Space Movie, mely Mike Oldfield második stúdióalbumát, a Hergest Ridge-t felhasználva – hihetetlen mennyiségű archív felvétellel és néhány átlátszó trükkel – mesél az űrutazásról, addig a The Wind Chimes a ’87-es Islands album amerikai kiadásának teljes, 41 perces audiovizuális lenyomata.

A DVD egyetlen csalóka része a negyedórás interjú, melynek kevesebb, mint egyharmadát teszik csak ki a művész gondolatai, a játékidő jelentős része kliprészlet.

Kitűnő összeállítás, mely nélkülözi ugyan a közel másfél évtizedes Warner-korszak emlékezetes pillanatait (pl.: Hibernaculum, Voyager, Let There Be Light, Man In The Rain, Far Above The Clouds…), de képben és hangban is felidézi a meghatározó korai monumentális remekeket és a leggyakrabban játszott sikereket – sok órán keresztül.

Tracklista
1. CD
1. Tubular Bells (Opening Theme)
2. Family Man
3. Moonlight Shadow
4. Heaven’s Open
5. Five Miles Out
6. To France
7. Foreign Affair
8. In Dulci Jubilo
9. Shadow On The Wall (Extended Version)
10. Islands
11. Etude (Edit)
12. Sentinel (Edit)
13. Ommadawn (Excerpt)
14. Incantations (Part Four) (Excerpt)
15. Amarok (Excerpt)
16. Portsmouth

2. CD
1. Tubular Bells Part One
2. Tubular Bells Part Two

DVD
1. Tubular Bells (Part 1) – Live
2. Don Alfonso
3. In Dulci Jubilo
4. Portsmouth
5. William Tell Overture
6. Guilty
7. Blue Peter
8. Wonderful Land
9. Five Miles Out
10. Moonlight Shadow
11. Shadow On The Wall
12. Crime Of Passion
13. Tricks Of The Light
14. To France
15. Etude
16. Pictures In The Dark
17. Shine
18. Innocent
19. Earth Moving
20. Heaven’s Open
+
The Space Movie
+
The Wind Chimes (The Wind Chimes, North Point, Islands, The Time Has Come, Flying Start, Magic Touch)
+
Mike Oldfield interjú

Balajti Péter

2007. 11. 22.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 11. 22. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Mike Oldfield: Elements & Tubular Bells – Gift Pack /2 CD+DVD/ (Virgin/EMI) cikk képei
Mike Oldfield - Mike Oldfield: Elements & Tubular Bells – Gift Pack /2 CD+DVD/ (Virgin/EMI)