Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Pet Shop Boys: DISCO Four (Parlophone – EMI)

Pet Shop Boys - Pet Shop Boys: DISCO Four (Parlophone – EMI)

A szintipop a sokadik virágkorát éli – vagy legalábbis élte az elmúlt egy-két évben –, a stílus egyik meghatározó formációja, a legendás Pet Shop Boys mégis szenved. Félreértés ne essék, nem a fiúk kerültek alkotói válságba, hanem a karrierjük futott mellékvágányra. A lemezeladási adatokból az olvasható ki, hogy a rajongók többsége az utóbbi egy évtizedben elfordult tőlük.

Mindez érthetetlen. Neil Tennant és Chris Lowe ugyanis mindent megtesz a siker érdekében. Folyamatosan rukkolnak elő különböző kiadványokkal, és továbbra sem adnak ki félmunkát a kezük alól.

A duó tavaly tért vissza az eredeti hangzásvilágához: májusban Fundamental címmel kitűnő stúdióalbummal jelentkezett. Valószínűsíthető volt – már csak a korábban nyilvánosságra hozott címből eredően is –, hogy a lemezen nem folytatja a ’96-os Bilingual című korong óta tapasztalható, a szintipoptól egyre távolodó hangzást, helyette visszatér a gyökereihez, mivel a stílus népszerűsége újból csúcsra jutott. A neves producer, Trevor Horn felügyelete mellett készült album visszarepít a nyolcvanas évtizedbe, miközben nosztalgiamentes, és teljes mértékben megállja a helyét a manapság is rendkívül aktív elektropop mezőnyben. A Fundamental a biztató előjelek ellenére nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, összeladási példányszáma kiábrándító. Ennek ellenére az EMI alá tartozó Parlophone kiadó idén nyáron újra meghosszabbította a duóval az 1985-ben kötött szerződést.

A tavalyi stúdiólemezt követően a Pet Shop Boys két közös dalt készített Robbie Williamsel – a She’s Madonna és a We’re The Pet Shop Boys címűeket – a sztár Rudebox című albumára, majd októberben Concrete címmel dupla koncertlemezt és A Life In Pop címmel portréfilm DVD-t adott ki. A gazdag összegző termésből 2007-re is jutott két kiadvány: a Cubism című koncert DVD és a DISCO-sorozat negyedik része.

Neil és Chris a társak, leginkább ismert előadók és zenekarok szerzeményeiből a kilencvenes évek közepén kezdett el remixeket készíteni. Az októberben megjelent DISCO negyedik része nagyrészt ezekből ad ízelítőt. Az előző három – 1986-ban, 1994-ben és 2003-ban boltokba került – részen kizárólag saját felvételekből készült remixek hallhatók, amelyeket részben saját maguk készítettek, részben más lemezlovasok. A negyedikre öt „idegen átirat” (The Killers: Read My Mind, Yoko Ono: Walking On Thin Ice, Madonna: Sorry, Atomizer: Hooked On Radiation, Rammstein: Mein Teil), a Fundamental két dalának: az Integral és az I’m With Stupid címűeknek a mixe (az előbbiből készült Perfect Immaculate Mix eddig nem jelent meg, míg az utóbbiból a jól ismert Maxi-Mixet hallhatjuk), valamint a David Bowie-val készült közös sláger, az 1996-os Hallo Spaceboy remixe került fel. Az idegen felvételeket is sikerült saját képre formálni, olyanok lettek, mintha a duó saját dalaiban közreműködnének az eredeti előadók. A német Rammstein-féle Mein Teil új változatából – ahogy a PSB There Are No Guitars On This Mix alcím jelzi – kiszedték a gitárokat. Érdekesség, hogy Madonna slágere, a Sorry ebben a verzióban csendült fel a popkirálynő legutóbbi turnéján.

A DISCO Four csemege a Pet Shop Boys megmaradt „maréknyi” rajongótáborának. Bizonyára csak a leghűségesebbek szerzik be, így az eladási adatokból megállapítható, hányan tartottak ki a duó mellett. (Új Szó)

Puha József

2007. 11. 25.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Puha József 2007. 11. 25. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Pet Shop Boys: DISCO Four (Parlophone – EMI) cikk képei
Pet Shop Boys - Pet Shop Boys: DISCO Four (Parlophone – EMI)