Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Genesis: We Can’t Dance /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI)

Genesis - Genesis: We Can’t Dance /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI)

A negyven éve alakult angol zenekar idén nemcsak gigantikus turnéra vállalkozott, de egykori sorlemezeinek újrakiadására is rábólintott. A We Can’t Dance nemcsak a Phil Collins-szal közösen rögzített legutolsó sorlemez, de minden tekintetben a Genesis két legsikeresebb albumának egyike is, melyhez valóban méltó a mostani pazar tálalás.

A fergeteges Invisible Touch sikerét és turnéját követően öt teljes évig kellett várniuk a rajongóknak, hogy tovább bővüljön kedvenc zenekaruk diszkográfiája. A türelem pedig, ha nem is rózsát, de fantasztikus dalokat termett, melyek ezúttal nemcsak remasterizált sztereóban szólnak kristálytisztán a CD/SACD hibrid korongon, de a házimozi-rendszerrel rendelkezők a telitalálatos 3-dimenziós menüképpel bíró DVD-korongon helyet kapó teljes album Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es keverésének köszönhetően vadonatúj zenei élményben részesülhetnek!

A nagylemezt beharangozó és egyúttal a korong tizenkét dalát felvezető No Son Of Mine Pink Floyd-ra emlékeztető hangzása és dallamvilága azonnal hatása alá vonta az igényes zenét kedvelőket, míg a fiatalok a blues-os I Can’t Dance mellett tették le a voksokat. Utóbbi oka abban keresendő, hogy a banda a hőgutában semmihez sincs kedvem-típusú dal zenetévéken agyonjátszott klipjében az akkori Levi’s-reklámfilmek paródiáit mutatta be, melyeket az énekes – befejezésül – megfejelt egy kis Michael Jackson-kifigurázással…
A hamis televíziós prédikátorok ellen protestáló Jesus He Knows Me üzenete az angolul kevésbé értők számára is egyértelművé válhatott a klipet nézve, a figyelmeztetés pedig a feszes tempójú, remek dallamú nótának köszönhetően örökérvényűnek tűnik. A Phil Collins szólólemezeit erősítő, a művész hangjához és előadásmódjához tökéletesen illő lírai dalokból sincs hiány a trió nagylemezén: a Hold On My Heart című gyöngyszem nem csak kislemezre került, zenés rövidfilm is készült hozzá. Mindezeknél sokkal komolyabb dolgokkal foglalkozik a videóval megtámogatott Tell Me Why, mely a világ VALÓDI, sajnos ma is aktuális problémáira fókuszál – képben és hangban egyaránt.

S hogy miért az egykor képanyaggal is megtámogatott dalok kerültek kiemelésre?! Nos, mind az öt klip Dolby Digital 5.1 és DTS 5.1-es hangkeverésben, eredeti 4:3-as, illetve letterbox képaránnyal szerepel a DVD extraszekciójában. A ráadások közt egy anamorfikus szélesvásznú friss interjúcsokor, illetve a We Can’t Dance megjelenése kapcsán tizenöt éve készült háromnegyedórás összeállítás is helyet kapott. Utóbbi játékidején kívül is sokkal többet nyújt a 2007-es kérdezz-feleleknél, lévén bepillantást enged a stúdiómunkába, beleshetünk egy klipforgatásra, láthatjuk a dalok születését és építkezését, sőt a három művész kalapból kihúzott kérdésekre is válaszol! (Az 1992-es angol turnéfüzet-galéria viszont legalább annyit ad, mint amennyit nem: nagyszerű képek segítségével idézi fel a gigantikus koncertsorozatot, ám ha többre vágyunk, akkor kénytelenek leszünk beszerezni a Genesis The Way We Walk koncert-DVDjét…)

Apropó dalok: az annak idején is remekül kevert és hangszerelt tételek a DVD-n szereplő térhatású keverésben még jobban érvényesülnek: fantasztikusan szól a Driving The Last Spike és a Fading Lights is, melyek tízperces játékidejük miatt sem kerülhettek egykor maxira, de nem lehet panasz a régi és új Genesis-hangzást vegyítő Never A Time-ra és Living Foreverre sem.

Nagyszerű album, kiváló tálalásban – nem csupán Genesis-fanatikusoknak.

Tracklista
CD/SACD
1. No Son Of Mine
2. Jesus He Knows Me
3. Driving The Last Spike
4. I Can’t Dance
5. Never A Time
6. Dreaming While You Sleep
7. Tell Me Why
8. Living Forever
9. Hold On My Heart
10. Way Of The World
11. Since I Lost You
12. Fading Lights

DVD
1. No Son Of Mine
2. Jesus He Knows Me
3. Driving The Last Spike
4. I Can’t Dance
5. Never A Time
6. Dreaming While You Sleep
7. Tell Me Why
8. Living Forever
9. Hold On My Heart
10. Way Of The World
11. Since I Lost You
12. Fading Lights
(Dolby Digital 51. és DTS 5.1-es térhatású keverésben)
+
1. No Son Of Mine (videóklip)
2. Jesus He Knows Me (videóklip)
3. I Can’t Dance (videóklip)
4. Tell Me Why (videóklip)
5. Hold On My Heart (videóklip)
(Dolby Digital 51. és DTS 5.1-es térhatású keverésben)
+
2007-es interjú
+
1992-es dokumentumfilm
+
1992-es turnéfüzet-galéria

Balajti Péter

2007. 11. 29.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 11. 29. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Genesis: We Can’t Dance /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI) cikk képei
Genesis - Genesis: We Can’t Dance /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI)