Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ghymes: Mendika (EMI)

Ghymes - Ghymes: Mendika (EMI)

A karácsonyi lemez fogalom. Vannak előadók, akik csak egy-egy ünnepi dalra vállalkoznak, mások egy egész korongnyi felvételt rögzítenek az év legfontosabb napjának jegyében. A többség jól bevált recept szerint, közismert melódiák újraértelmezésével rukkol elő, ám akadnak kivételek is. A szlovákiai magyarok alkotta Ghymes az utóbbiak közé tartozik.

Alig egy hónap alatt aranylemez lett a Szarka Tamás és Szarka Gyula szerzeményeivel, verseivel, illetve megzenésített népköltésekkel megpakolt Gyhmes album, a Mendika. A dalok előtt elhangzó Tamás-pársorosokat a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, Törőcsik Mari mondja el, megadva a hangulatot a népi hangszerekkel kísért nótákhoz.
Igaz, már az első felvétel megcáfolja a karácsonyi szerzemények emelkedett hangvételéről kialakult képünket: hamisítatlan táncházi köntöst kapott a Jézus ágyán, akárcsak a Betlehembe menjünk el, de a másik ismert népköltés, a Csordapásztorok sem az ismert melódiával csendül fel. A gitárpengetéssel és kórussal kísért folytatás már beleillik a téli-ünnepi dalok sorába (amit az Új esztendő és a Menjünk mi is egyaránt erősítenek), ráadásul az Ó, ha Magyarország nemcsak ezen a korongon, de december 6-án egy politikai hetilap mellékleteként kislemezen is megjelenik.

A Ghymes zenei hagyományait felvonultató Angyalsereg érdekessége a templomi orgona és a népi hangszerek hangzásának összepárosításában rejlik, s szinten nem mindennapi a Mária altatója közben hallható gitárriff, melyhez kiváló refréndallam társul. (Hasonló verze–refrén-különbség fedezhető fel a Sötét éjjel esetében is.) A Nagy örömnap furcsa zárása a korongnak, melynek egyértelmű legjobbja a Szép jel tétel.

A népzenét és a Ghymest kedvelők feltehetően nemcsak az egész Mandika-albumot, de számos meglepetést is hallhatnak majd a zenekar december 26-i ünnepi koncertjén a budapesti Sportarénában.

Tracklista
1. Jézus ágyán
2. Ó, ha Magyarországba
3. Angyalsereg
4. Új esztendő
5. Mária altatója
6. Szép jel
7. Sötét éjjel
8. Csordapásztorok
9. Menjünk mi is
10. Betlehembe menjünk el
11. Nagy örömnap

Balajti Péter

2007. 11. 30.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 11. 30. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ghymes: Mendika (EMI) cikk képei
Ghymes - Ghymes: Mendika (EMI)