Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Piramis: 2006 Sportaréna Live /2 DVD/ (EMI)

Piramis - Piramis: 2006 Sportaréna Live /2 DVD/ (EMI)

Sokat játszott és méltatlanul keveset pörgetett Piramis-nóták is felcsendültek a 2006-os duplakoncerten, melynek lenyomatát (egy sor extrával) kétlemezes DVD őrzi.

Bő harminc évvel ezelőtt alakult a hetvenes-nyolcvanas évek fiataljainak egyik legmeghatározóbb hazai formációja, a Piramis. Kereken három évtizeddel ezelőtt jelent meg első nagylemezük, s az akkori tízen-huszonévesek gondolatait, problémáit, félelmeit és vágyait dalokban visszhangzó zenekar hihetetlen népszerűségre tett szert. Sikerük nem állt meg az országhatárnál – külföldön is lelkesen fogadták az öttagú csapatot. A nyers rock-hangzás és lírai dallamok sajátos keveréke mellett a frontember Révész Sándor, illetve Gallai Péter billentyűs ellentétes tónusú, mégis egymást jól kiegészítő énekhangja különös elegyet alkotott, s az örökérvényű mondanivalóval átitatott szerzemények előadói a tavalyi duplakoncerten kétszer is sikeresen megtöltötték a Sportarénát. A kamerák kereszttüzében színpadra lépő zenekar produkciójáról egy digipack-csomagolású dupla-DVD tanúskodik.

A szép tokba csúsztatott plakát mellett helyet kapó 48 oldalas, igényes képekkel megpakolt füzet remek ráhangolódást biztosít a két és fél órás koncertfilmhez. Ennél jobb bemelegítést csak a 2. DVD-n szereplő 45 perces dokumentumfilm és a „kimaradt jelenetek”-ként aposztrofált zenés montázs kínálnak. (A többi ráadás jelentéktelen töltelék csupán, melyek közül egyik sem veszi a fáradtságot, hogy elmagyarázza; miért láthatjuk egyik pillanatról a másikra ülve, begipszelt lábbal a frontembert… /Egy rossz színpadi mozdulat elég volt az első estén, s Révésznek elszakadt a jobb Achilles-e./)

A koncert tálalására viszont nem sok panaszunk lehet: anamorfikus szélesvásznú kép, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hang, nagyszerű – bár olykor ismétlődő – kamerabeállítások, gyakori ritmusra történő vágások pörgetik fel a leghosszabb instrumentális betéteket is!

A kivetítők vizuális megoldásai és a fénytechnika egyaránt működik, s a kulcsnóták közül semmi sem hiányzik: Gyere közelebb, Csak néhány jó szó, Mikor megszülettem, Őszintén akarok élni, Szállj fel magasra, Ajándék, Ha volna két életem, Kívánj igazi ünnepet, Becsület… A komoly próbákról szóló pletykákat igazolják Gallai billentyűbravúrjai és Závodi eszméletlen gitárjátéka, míg Révész igazi showmanként pörög a színpadon – kár, hogy a hangja nincs mindig a helyén, de ettől függetlenül is jó lett volna egy feliratsáv a veretes sorokhoz. A sorokhoz, melyek papírra vetője, Horváth Attila is megkapja a lehetőséget, hogy a közönség elé léphessen – bizony, a kiváló szövegírót ritkán méltatják, pedig megérdemli az elismerést!

A monstre dalcsokrot megelőző hastáncosok és a koncert vége felé szerepet kapó Corvinus Quartett felbukkanása, illetve a tagok bemutatása, valamint a rájuk egykor hatást gyakorló zenekarok megidézése között helyet kapó tételek jelentős része ma is működik, a bennük rejlő üzenetek pedig semmit sem vesztettek az aktualitásukból. Ezt pedig az sem képes befolyásolni, hogy a zenekar vezetője és alapítója, Som Lajos idén bejelentette a Piramis végét.

Tracklista
1. DVD
1. Intro
2. Gyere közelebb
3. Másnap olyan hatalmas létt a világ
4. Elment a kedved
5. Csak néhány jó szó
6. Mikor megszülettem
7. Csak rövid idő
8. Mondj egy mesét
9. Őszintén akarok élni
10. Játék az ördöggel
11. Fénylő piramisok árnyékában
12. Szállj fel magasra
13. Emelj fel a szívedig
14. Szabadnak születtem
15. Ajándék
16. Szerelem ördöge
17. Ha volna két életem
18. Kóbor angyal
19. Kívánj igazi ünnepet
20. Becsület

2. DVD
Múlt és jelen
+
TV szpot forgatás
+
TV szpotok
+
Az első próbák
+
Ytong fotózás
+
A Piramis és a wellness
+
Sajtótájékoztató
+
Érsekújvár
+
Kimaradt jelenetek

Balajti Péter

2007. 12. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 12. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Piramis: 2006 Sportaréna Live /2 DVD/ (EMI) cikk képei
Piramis - Piramis: 2006 Sportaréna Live /2 DVD/ (EMI)