Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Jean Michel Jarre: Oxygene – Live In Your Living Room /CD+3D-s DVD/ (Parlophone/EMI)

Jean Michel Jarre - Jean Michel Jarre: Oxygene – Live In Your Living Room /CD+3D-s DVD/ (Parlophone/EMI)

A francia szintimágus három évvel ezelőtt készítette el Aero feliratú slágergyűjteményét, melynek DVD-je megmutatta, hogy a térhatású keverés mennyi pluszt képes adni az elektronikus muzsikának. Az Oxygene album 30. jubileuma kapcsán pedig újabb áttörésre került sor!

A háromszoros Oscar-díjas zeneszerző, Maurice Jarre fia első stúdióalbumát követően édesapja nyomába lépve kipróbálta magát a filmzenék világában is, ám az Alain Delon nevével fémjelzett Égő pajták mozihoz komponált lemeze nem sok vizet zavart. Nem úgy sorrendben harmadik korongja, a három évtizeddel évvel ezelőtt megjelent Oxygene, mely mai füllel hallgatva is futurista megoldásokkal teli, dallamban és különleges hanghatásokban egyaránt gazdag, hatrészes kompozíció.

Az évforduló kapcsán a mester – három muzsikustárs kíséretében – újra feljátszotta a húszmillió példányban gazdára talált zeneművet, mely többféle tálalásban is kiadásra került.
Az alapváltozat CD-jét (mely internet-kapcsolattal rendelkező számítógépes DVD-ROM-ba helyezve exkluzív Jean Michel Jarre tartalmakhoz /videóanyagok, háttérképek, fotók…/ juttatja a felhasználót) két további kiadás egy-egy DVD-vel fejeli meg. Utóbbiak közül a legkomolyabb változat a három új tétel kíséretében élőben feljátszott és sztereóban, illetve Dolby Digital 5.1-ben kevert produkciót nemcsak hagyományos, de 3-dimenziós, anamorfikus szélesvásznú képformában is tartalmazza! A piros-kék szemüveggel a képcső síkjából „kiemelkedő” részletek eleinte életlennek tűnhetnek, de kb. tíz perc elég ahhoz, hogy ráálljon a szemünk és az agyunk e technológiára.

Bár Jarre alkotása inkább hallgatni, mint néznivaló, hiszen a múzeumi szintetizátor- és elektronikus stúdiócuccok között ingázó mester, illetve rutinos kísérőinek látványa egy-két egészen különleges hangszert és annak megszólaltatását leszámítva nem ígérnek különösebb vizuális orgiát (sőt, egy idő után kifejezetten unalmasak), ám az extrák megtekintése után bizonyára más szemmel nézzük majd a műsort! Az eredeti Oxygene-be beépített három új tétel többsége inkább ront, semmint javít az összképen – elég lett volna csak a Variation III, mely tényleg passzol a legendás alkotáshoz.

A ráadások között nem is annyira a franciául és angolul kommunikáló zeneszerző és kísérői által összefoglalt negyedórás Így készült a legjobb csemege, hanem Jean Michel Jarre hangszerbemutatója! A szintibűvölő bemutatja első speciális hangszerét, majd végigveszi a produkció során őt és zenésztársait körbeölelő eszközöket, többet meg is szólaltat, hogy valóban képbe legyünk: mi mit tud.
A háttérben fel-felbukkanó térhatású videómontázsok egy része külön is megtekinthető – a 3-dimenziós élmény ebben az esetben talán még jobban érvényesül, mint a zenészeket körbejáró kamerák felvételein.

Újszerű, izgalmas, a korát még mindig meghazudtoló, kifejezetten előremutató a francia elektronikus zene úttörőjének régi/új büszkesége, melyet előbb mindenképpen hallgatóként ismerjünk meg, és csak aztán nézzük meg, hogyan és milyen eszközök segítségével áll össze a világhírű zenemű.

CD
1. Oxygene (Part I)
2. Oxygene (Part II)
3. Oxygene (Part III)
4. Oxygene (Part IV)
5. Oxygene (Part V)
6. Oxygene (Part VI)

DVD
1. Prelude
2. Oxygene (Part I)
3. Oxygene (Part II)
4. Oxygene (Part III)
5. Variation I
6. Oxygene (Part IV)
7. Variation II
8. Oxygene (Part V)
9. Variation III
10. Oxygene (Part VI)
(2D-s és 3 D-s kép, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hang)
+
Így készült
+
Jean Michel Jarre hangszerbemutatója
+
3D-s videómontázs

Balajti Péter

2007. 12. 20.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2007. 12. 20. 0:00
Neked mi a véleményed a cikkről?
Vendég 2007. 12. 23. 17:03
Szerintem ez a legjobb Jarre album! :)
Vendég 2008. 02. 11. 20:55
Sziasztok! Lehet már kapni ezt a 3D-s DVD-t? Ha igen hol? Előre is köszi!
Balajti Péter 2008. 02. 12. 9:18
Gyakorlatilag az összes nagyobb lemezboltban, illetve zenei kiadványokkal is foglalkozó műszaki áruházban belefuthatsz...
Vendég 2008. 03. 22. 15:30
Kérdezném, hogy az a bizonyos piros-kék szemüveg beszerezhető valahol? Gy.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Jean Michel Jarre: Oxygene – Live In Your Living Room /CD+3D-s DVD/ (Parlophone/EMI) cikk képei
Jean Michel Jarre - Jean Michel Jarre: Oxygene – Live In Your Living Room /CD+3D-s DVD/ (Parlophone/EMI)