Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

UB40: The Best of UB40 Gift Pack /2CD+DVD/ (Virgin/EMI)

UB40 - UB40: The Best of UB40 Gift Pack /2CD+DVD/ (Virgin/EMI)

Az idén harmincéves birminghami reggae-banda eddigi pályafutása során több alkalommal is csokorba gyűjtötte sikerdalait és telitalálatos feldolgozásait. Ezúttal digipack-csomagba került a ’87-es és a ’95-ös best of korong, ám hiába a 34 tételes tracklista, bizonyos hiányokat a DVD-re préselt klipgyűjtemény képes csak pótolni.

A nyolctagú banda dupla-összegzése szépen végigveszi az angol munkanélküli segélykérő formanyomtatványról nevét kölcsönző csapat kétévtizednyi kislemezeit: az első, kétoldalas maxi mindkét nótája helyet kap a Best of UB40 Volume One feliratú hanghordozón, de nemcsak a King/Food For Thought-nál figyelhető meg a duplázás, ugyanez a helyzet a The Earth Dies Screaming/Dream For A Lie és a Don’t Let It Pass You By/ Don’t Slow It Down esetében is! E kevésbé ismert UB40-szerzemények – bár a Dream For A Lie sokkal többre érdemes – után az angol Top 10-es One In Ten következik, majd olyan emlékezetes kölcsöndalok sorakoznak, melyeket a többség ugyan a UB40-nak tulajdonít, pedig a Red Red Wine Neil Diamond örökbecsűje, míg a Many Rivers To Cross a reggae-műfaj élő királyának, Jimmy Cliffnek a nevéhez köthető. Az I Got You Babe eredetileg is duettben működött – Sonny és Cher kettőséhez a frontember, Ali Campbell a Pretenders énekesnőjét, Chrissie Hynde-t találta meg, akivel a The Best of UB40 Volume Two CD-t indító Breakfast in Bedben szintén együtt dalol.

Apropó The Best of UB40 Volume Two! Aki azt gondolná, hogy a folytatás rosszabb, mint a nyitány-faktor ebben az esetben is érvényes, az téved. Még akkor is, ha az eredeti összeállítást veszi alapul, nem pedig a csomagban helyet kapó spéci változatot! A második hanghordozó eredeti összeállítása az 1988 és 1995 közötti időszakra fókuszált – olyan örökbecsűeket felvonultatva, mint a Kingston Town, a Here I Am (Come and Take Me), a Higher Ground, a Bring Me Your Cup, a Stevie Wonder-féle Superstition vagy az Elvis-életműből kihagyhatatlan Can’t Help Falling In Love –, ám e bővített verzió további két tétellel is bír!
A ráadásként felpakolt Swing Low és a Kiss and Say Goodbye egyébként remek dalok, ám a klasszikus koncertindító The Way You Do The Things You Do, illetve a Top 10-es Come Back Darling túltesznek rajtuk, s e szerzemények hiányát csak a digipack harmadik tálcáján helyet kapó UB40 The Collection DVD enyhíti.

A DVD-kiadvány gerincét alkotó 26 videónyag között találunk koncertfelvételeket és instrumentális alapokon nyugvó doksit, illetve megdöbbentő darabot is: hiszen micsoda dolog a Red Red Wine (Vörös vörösbor) zenés kisfilmjében látványosan sört kortyolni?!
Ügyes az I Got You Babe, mely egy hangpróbával indít és menet közbe vált át koncertfelvételbe, de nem rossz a hepiend-mentes Come Back Darling sem! Filmbetétdalokból kettőt is kapunk: a Can’t Help Falling In Love a Sharon Stone-nal forgatott Sliver thrillerben csendült fel, míg a Tell Me Is It True a Féktelenül 2-ben kapott helyet – utóbbi moziban egyébként a zenekar is szerepelt!!!
A 4:3-as, illetve letterbox képarányú, sztereó hangú felvételek mellé két extra is jár: az egyórás dokumentumfilm a zenekar 21. születésnapjára rendezett jótékonysági koncert előkészületeibe enged bepillantást: a felkészülés során értesülnek a zenészek a szeptember 11-i eseményekről, láthatunk sztárvendégeket a színpadon és a kulisszák mögött, rajongói megnyilvánulások sincs hiány és számos ritka pillanatnak lehetünk szemtanúi – e felvételeket látva bánjuk igazán, hogy nem e show szerepel a korongon…
Szintén hasznos az Évről évre menüpont, melynek segítségével 1980 és 2002 évről évre végigkísérhetjük a zenekart: szöveges információkat, művészfotókat, klipeket és egyéb érdekességeket kapunk minden egyes évszám mellé. Példának okáért láthatjuk, hogyan is néz ki a UB40 nyomtatvány…

Tracklista
1. Food For Thought
2. King
3. My Way Of Thinking
4. The Earth Dies Screaming
5. Dream For A Lie
6. Don’t Let It Pass You By
7. Don’t Slow It Down
8. One In Ten
9. Red Red Wine
10. Please Don’t Make Me Cry
11. Many Rivers To Cross
12. Cherry On Baby
13. If It Happens Again
14. I Got You Babe
15. Don’t Brake My Heart
16. Sing Our Own Song
17. Rat In My Kitchen
18. Maybe Tomorrow

CD 2.
1. Breakfast In Bed
2. Where Did I Go Wrong
3. I Would Do For You
4. Homely Girl
5. Here I Am (Come and Take Me)
6. Kingston Town
7. Wear You To The Ball
8. Can’t Help Falling In Love
9. Higher Ground
10. Bring Me Your Cup
11. C’est la vie
12. Reggae Music
13. Superstition
14. Until My Dying Day
15. Swing Low
16. Kiss and Say Goodbye

DVD
1. Orchestral Dub (Live In Russia)
2. Food For Thought
3. If It Happens Again
4. Kingston Town
5. Higher Ground
6. Red Red Wine
7. Rat In My Kitchen (Live In Russia)
8. Tell Me Is It True
9. Many Rivers To Cross
10. I Got You Babe (feat. Chrissie Hynde)
11. The Pillow
12. The Train Is Coming
13. Sing Our Own Song
14. One In Ten
15. Bring Me Your Cup
16. Please Don’t Make Me Cry
17. Cover Up (Couvre là) (Feat. Nuttea)
18. The Way You Do The Things You Do (Live At Finsbury Park)
19. I’ve Got Mine
20. Don’t Brake My Heart
21. Earth Dies Screaming
22. Come Out To Play
23. Groovin’
24. Until My Dying Day
25. Come Back Darling
26. Can’t Help Falling In Love
+
Dokumentumfilm a UB40 21. születésnapi koncertjéről
+
Évről évre a UB40-val

Balajti Péter

2008. 01. 07.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 01. 07. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 02. 02. 10:05
évről évre jobb.

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

UB40: The Best of UB40 Gift Pack /2CD+DVD/ (Virgin/EMI) cikk képei
UB40 - UB40: The Best of UB40 Gift Pack /2CD+DVD/ (Virgin/EMI)