Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Shakira: Oral Fixation Tour /DVD+CD/ (Epic/SonyBMG)

Shakira - Shakira: Oral Fixation Tour /DVD+CD/ (Epic/SonyBMG)

A kolumbiai énekesnő – hazánkat is érintő – világjárása, az Oral Fixation turné mintegy 100 városban töltötte meg az arénákat. Bár a koncertsorozat tavaly nyáron véget ért, a fergeteges show DVD-kiadásának köszönhetően a legjobb VIP helynél is jobb pozícióból követhetjük végig a mezítlábas előadó másfélórás produkcióját, amit nemcsak hallani, de látni is érdemes!

A latin sztár öt alkalommal is színpadra állt Miamiban az Oral Fixation Tour műsorával, s a tucatnál is több kamera kereszttüzében rögzített, anamorfikus szélesvásznú, sztereó és Dolby Digital 5.1-es hanggal kevert előadás során számos arcát mutatta be az est főszereplője: szupersztárként, kislányként, elérhetetlen, kihívóan szexi és játékosan közvetlen nőként, illetve művészként egyaránt fokozta nagyszerű közönsége kiváló bulihangulatát.

Az egzotikus pengetőhangszer-szólóból kibontakozó nyitódal, az Estoy Aquí hamisítatlan sláger (mellesleg stílusos címmel is bír, mely magyarul annyit tesz: Itt vagyok) – nem csoda, hogy 10 évvel ezelőtt Shakira e dallal került először a slágerlisták élére.
A folytatás ugyan európai viszonylatban nem tűnik túl jó választásnak, hiszen a Te Dejo Madrid felejthető darab, ám Közép- és Dél-Amerikában hatalmas slágernek számított.
A show első angol nyelvű dalára nem kell sokat várni: a bevezető után tíz perccel felcsendül az óceán mindkét partján taroló, rockos hangvételű Don’t Bother, melynél gitárt ragad a mikrofonbálvány. A feszes tempójú dalok sorát az Antología töri meg, amit a nehezen kategorizálható, Petula Clark Downtown című klasszikusát is megidéző furcsaság, a Hey You követ – idétlen mozgással kiegészítve. Persze, aki Shakira védjegyszerű has, csípő és mellkas-mutatványainak látványát szomjazza, az sem marad kielégítetlen: a latin leányzó számos dal előadása közben megcsillogtatja jellegzetesen erotikus tánctudását. Az Inevitable című popdal nem rossz, de talán jobb lett volna helyette az Objection (Tango) vagy a The One, ám e sikerek nem képezik a dallista részét. Kárpótlásul a dallamos Si Te Vas után a Fijación Oral Vol. 1. albumon is közreműködő Alejandro Sanz lép színpadra, s közösen adják elő a 2006-os Latin Grammy Díjkiosztón az Év dalának kikiáltott La Torturát!

Hogy lehet folytatni a műsort a produkció egyik csúcspontja után?! Teljes váltással. A visszafogott No során tűzpiros, uszályos álomruhában megjelenő előadó olyan művészien látványos performansszal ajándékozza meg az egybegyűlteket, hogy azt még a Las Vegas-ban is telt házat produkáló Sarah Brightman is megirigyelheti!

Ám e mutatvány csak egyszeri és vissza nem térő eleme az Oral Fixation Tournak, melynek mintegy második részét jelenti az egzotikus alapokkal és erotikus kötél-tánccal felvezetett világsláger: kétségtelen, Shakira globális népszerűségét a Whenever, Wherever című sikernek köszönheti. A tízperces, közönséget is megénekeltető változat egyszerűen fantasztikus. Hülyén is veszi ki magát az azt követő, hol kedves, hol idétlen, de a kelleténél mindenképpen tovább tartó zenésztársak bemutatása. Még szerencse, hogy a billentyűs fiatalember felkonferálását követően – ha csak egyetlen dal erejéig is – az énekesnő mellett a zongoristáé a főszerep: a La Pared a Shakira-repertoár egyik legszebb lírai dala az azt követő Underneath Your Clothes mellett.

A finálé felé közeledve egyre tempósabb dalok kapnak helyet: az énekesnő debütáló nagylemezének címadó tételét (Pies Descalzos) a fúvósokkal kiegészült Ciega, Sordomuda követi, ám az önfeledt táncra bírt lelkes közönségre még két felejthetetlen ráadásdal vár!

A hatásvadász álfinálé után mesés keleti kendős/fátylas tánccal és szuperszexi ruhában tér vissza Shakira, aki legizgalmasabb táncmozdulataival teszi felejthetetlenné a Latin Grammy-t hozó Ojos Así című sikert.
Tökéletes befejezés lehetne a dal, ám az énekesnő újabb vendégművészt jelent be, s a Wyclef Jeannal közös, hétpercesre nyújtott Hips Don’t Lie – még ha részben playback is – tökéletes zárása a fergeteges koncertnek.
E tétellel azonban csak a koncertprogram ér véget, a korong extrái további háromnegyedórányi időtöltést ígérnek. A felesleges fotógaléria, illetve a 4:3-as képarányban bemutatásra kerülő La Pared nem túl emlékezetesek, s az Obtener Un Sí koncertanyagának is csak annyi az érdekessége, hogy komoly vonóskar kíséri az előadót… A Las De La Intuicion parókás-bugyivillantós videója sem említhető egy lapon a koncertanyaggal, melynek tízperces werkfilmje Indiában, Egyiptomban és természetesen Miamiban időzik (utóbbi helyszínen Gloria és Emilio Estefan, valamint Ricky Martin is kíváncsiak a latin lányra), montázsával mégis bepillantást enged az 5 kontinenst érintő 125 fellépést magában foglaló monstre vállalkozásba.
A leghosszabb extra mégsem annyira a zenéről, mint a jótékonyságról szól. A Pies Descalzos (Mezítláb) Alapítványt azzal a céllal hozta létre Shakira, hogy Columbia hátrányos körülmények között élő gyermekein segítsen.

Akárcsak a 2003-as Live & Off The Records esetében, ezúttal is találunk egy CD-t a DVD mellett. Igaz, most nem tíz, csak öt szerzemény koncerten rögzített változata kapott helyet a hanghordozón – viszont köztük van a fergeteges nyitódal, további három kislemez-sláger és a telitalálatos zárótétel is.

Remek összeállítás egy jól fényképezett koncerttel a középpontban, mely hanyagol ugyan néhány slágert, s a CD-n is elfért volna még pár nóta a Fijación Oral és az Oral Fixation albumokról (pl.: La Tortura, Hey You), de így sincs oka szégyenkeznie Shakirának legújabb kiadványa miatt!

Tracklista
DVD
1. Intro
2. Estoy Aquí
3. Te Dejo Madrid
4. Don’t Bother
5. Antología
6. Hey You
7. Inevitable
8. Si Te Vas
9. La Tortura (feat. Alejandro Sanz)
10. No
11. Whenever, Wherever
12. La Pared
13. Underneath Your Clothes
14. Pies Descalzos
15. Ciega, Sordomuda
16. Ojos Así
17. Hips Don’t Lie (feat. Wyclef Jean)
+
397 nap alatt a Föld körül (turné dokumentumfilm)
+
Shakira alapítványa (dokumentumfilm)
+
Las De La Intuicion (videóklip)
+
Obtener Un Sí (koncertfelvétel)
+
La Pared (koncertfelvétel)
+
Fotóalbum

CD
1. Intro
2. Estoy Aquí
3. Don’t Bother
4. Inevitable
5. La Pared
6. Hips Don’t Lie (feat. Wyclef Jean)

Balajti Péter

2008. 01. 14.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 01. 14. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 01. 18. 19:47
a lemez isteni jó,imádom,megnézem minden nap,de a kritikád gáz,sértő,és nem mellékesen pontatlan.
Balajti Péter 2008. 01. 18. 21:25
Kedves Guest! Miért is?
Vendég 2008. 01. 30. 2:16
Nah szóval... Először is:Shakira NEM pop zenét játszik.Ezt a ,,címkét" hagyjuk meg azoknak az előadóknak,akik nem sorolhatók a Dance-be és a Disco-ba sem,és erős gépzenét ,,játszanak" gépies hanggal,pl. Justin Timberlake,Britney Spears... 2:Rengeteg előadó irigyli a mozgását,senkinek sincs a mai előadók között,inkább bérelnek fel 30 táncost,minthogy ők lejtsenek,ezért sem értem,mit takar az ügyetlen mozgás. 3:Ő utál playback-elni,csak a dont bother-ben a beszélős résznél van 2 mondat,amit azért vágtak be,hogy suttogásnak hasson.A hips dont lie-ra írtad,amit ha meghallgatsz albumverzióba,és összehasonlítod az élővel,azért találhatsz az énekben egy kis különbséget.Az igaz,Wyclef Jean végig playback-eli az egészet.Apropó:Más sztároknál ez említésre sem méltó?Nekik nem lehet iet írni?Shakira pályafutása óta élőben zenél,még ha el is csúszik a hangja,mikor beteg,akkor is.A tokio hotelt el nem lehet hinni mennyire utálom,csak azért teszek említést róluk,mert egyszerűen felháborító volt,mikor a nagy pofájukat idehozták,és a Comet-et le playback-elték,aztán a turnét is.Mégis,több hónapig minden újság áradozott a koncertről.Én hányadoztam... Egyébként pedig nem sok sztár van,aki betegsége ellenére adott egy 1 és fél órás giga-koncertet a sportarénában,ahol teltház volt.Úgy veszem észre,nem csak én,mindenki,magyarországon az emberek füle vhogy nincs ,,kiélezve" vagy pont azt nem hallja meg,amiért a dalok születtek,a dalokban az érzéseket,a szenvedélyt...Helyette hallgatnak olyan embereket,akiknek fikarsznyi közük sincs a zenéhez. Isten lássa lelkem,ezzel nem szídni akartalak,csak arra ösztökélni,hogy a magyar hallgatóságot ne ijjeszd el a latin zenétől,és egy olyan nőtől,aki nem csinál botrányokat,rengeteget adakozik,maga írja dalait,és minden megtett sikere érdekében,nem csak ágyba bújt pár producerrel.
Balajti Péter 2008. 01. 30. 14:51
Köszönöm a válaszodat. Megnyugodtam. No, fussuk végig a "hibákat"! 1. A pop kifejezés egyetlen helyen szerepel a kritikában: az Inevitable pedig műfaját tekintve popdal. 2. Az ügyetlen mozgás kizárólag a robotszerű megnyilvánulására vonatkozott, melyet a Hey You során produkált, s ami egyáltalán nem illik hozzá. (Ne feledd a védjegyszerű mutatványairól tett mondatomat!) 3. "Részben playback" szerepel a cikkben, s ezt te is megerősíted. Nem értem, hogy ezzel mi a probléma?! + A bevezetőmben a következőket írtam: "a legjobb VIP helynél is jobb pozícióból követhetjük végig a mezítlábas előadó másfélórás produkcióját, amit bizony nemcsak hallani, de látni is érdemes!" Szerinted ezzel, illetve az 5 csillagos értékeléssel hány embert ijesztettem el a latin zenétől és Shakirától?!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

További hozzászólások »

Shakira: Oral Fixation Tour /DVD+CD/ (Epic/SonyBMG) cikk képei
Shakira - Shakira: Oral Fixation Tour /DVD+CD/ (Epic/SonyBMG)