Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Genesis: Invisible Touch /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI)

Genesis - Genesis: Invisible Touch /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI)

Lehet vitatkozni, vajon az Invisible Touch vagy a We Can’t Dance a legsikeresebb Genesis album, az viszont kétségtelen, hogy az előbbi újrakiadása büszkélkedhet a zenekar amerikai listavezetőjével és a hozzá készült Grammy-díjas videóklippel is. A ’86-os sikerlemez nemcsak nagyszerű tételeivel, de lélegzetelállító körítésével az elmúlt év egyik legizgalmasabb zenei csomagja.

Ma is megállja a helyét az Invisible Touch album, mely annak idején lehetővé tette, hogy négy egymást követő estén játszanak a fiúk a Wembley-ben. Sőt, a technikai varázslatoknak köszönhetően megkockáztatható, hogy a hanganyag jobban szól, mint annak idején! Az alig háromnegyedórás nagylemez 2007-es remasterizált változatának sztereó tartalma a CD/SACD hibridkorongon kapott helyet, ám a „hangrendszerelmesek” a DVD-korongon megtalálható Dolby Digital 5.1-es és DTS 5.1-es térhatású keverés hangélményeiben tobzódhatnak. A Billboard Hot 100 listáját vezető lendületes tétel, az Invisible Touch 3D-s kivitelezése zseniális, akárcsak a refrénben vokállal megtámogatott Land Of Confusion precízen kikevert gitárrifjeit kiegészítő szintetizátor-megoldások sokcsatornás reprodukálása. A majd’ kilencperces Tonight, Tonight, Tonight kitűnően pozícionált, több oldalról érzékelhető effektusai, a nagyszerű teret kapó In Too Deep érzelmes hangjai, a fúvósokkal feldobott Anything She Does, a kísérletezős, két részből álló Domino vagy a Genesis-védjegyeket magán viselő, kellemes Throwing It All Away, illetve az izgalmas-instrumentális Brazilian az 5.1-es megoldásoknak köszönhetően mind-mind újszerű élményt adnak a két évtizeddel ezelőtti felvételek felidézésekor.

A vizuális csemegék sorát az album öt kislemezéhez készült klipek nyitják meg, melyeket egytől egyig a Michael Jacksonnal, az Iron Maidennel, Gloria Estefannal, de még a Mike + The Mechanics-szel és Phil Collinsszal is dolgozó Jim Yukich rendezett! A címadó dal viccesen laza képsorai feltehetően a turné próbahelyiségében készültek, míg a hideg színekkel és fényekkel operáló Tonight, Tonight, Tonight baljósan sejtelmes villanásaiból vad indulatok születnek… Egész más a helyzet a karikatúra-figurákat felvonultató, arany gramofonnal jutalmazott Land Of Confusion esetében, mely nem csak a politikusokkal, de a zenészekkel is alaposan elbánt – a groteszk humor mögött azonban komoly kérdések és gondolatok bújnak meg! (A díjnyertes zenés rövidfilm születésével külön anyag foglalkozik az extrák között.) A lírai In Too Deep klasszikus Genesis-gyöngyszem, melyből talán csak a fehér díszletekkel megegyező színű zongora és lépcsősor marad meg a ember emlékezetében, míg az Anything She Does klipjére a sztárvendég, Benny Hill egyénisége nyomja rá a bélyegét. A humorista biztonsági őrt alakít, akit úgy vernek át a bliccelő rajongók, ahogy csak lehet!

Egy húszperces friss interjúban a ráncokat begyűjtött muzsikusok mesélnek a lemez születésének időszakáról, a zenekar akkori helyzetéről, az albumborítóról és természetesen a lemez dalairól. A mostani szavaknál többet mond a ’86-as Invisible Touch turné dokumentumfilmje: a legnagyobb sikerek színpadi megidézése, repülőút, hangpróba, zenészbemutató, illetve komolynak induló stúdióbeszélgetés, melyet Collins videókamerás bohóckodása és nadrág nélküli megjelenése hiúsítanak meg – ahogy ezt a klipkészítő Jim Yukich láttatni kívánja.

A korong utolsó archív összefoglalója a húsz évvel ezelőtti turnéfüzet oldalainak digitális lenyomata mellett egy közel félórás film, mely eleinte ugyanúgy dalelemzéssel indul, mint a ’86-os és 2007-es doksi, de a kezdés ne tévesszen meg senkit: nagyszerű képet kapunk a hetvenes években (is) frontember-váltáson átesett csapatról. Láthatjuk többek közt azt az apróhirdetést, melyben dobost keresett a zenekar, de nem csak a bandán belüli személyi változásokról, hanem a három kulcsfigura (Phil Collins, Mike Rutherford és Tony Banks) önálló produkcióiról is szó esik a klip- és egyéb zenei felvételekkel gazdagon illusztrált anyagban…

Tracklista
CD/SACD
1. Invisible Touch
2. Tonight, Tonight, Tonight
3. Land Of Confusion
4. In Too Deep
5. Anything She Does
6. Domino
– Part One: In The Glow Of The Night
– Part Two: The Last Domino
7. Throwing It All Away
8. The Brazilian

DVD
1. Invisible Touch
2. Tonight, Tonight, Tonight
3. Land Of Confusion
4. In Too Deep
5. Anything She Does
6. Domino
– Part One: In The Glow Of The Night
– Part Two: The Last Domino
7. Throwing It All Away
8. The Brazilian
(Dolby Digital 51. és DTS 5.1-es térhatású keverésben)
+
1. Invisible Touch (videóklip)
2. Tonight, Tonight, Tonight (videóklip)
3. Land Of Confusion (videóklip)
4. In Too Deep (videóklip)
5. Anything She Does (videóklip)
(Dolby Digital 51. és DTS 5.1-es térhatású keverésben)
+
2007-es interjú
+
1986-os turné-dokumentumfilm
+
Land Of Confusion – werkfilm a klipről
+
Genesis-sztori – dokumentumfilm 1986-ból
+
1986-os turnéfüzet-galéria

Balajti Péter

2008. 01. 18.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 01. 18. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Genesis: Invisible Touch /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI) cikk képei
Genesis - Genesis: Invisible Touch /CD/SACD+DVD/ (Virgin/EMI)