Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Ricky Martin: Live – Black and White Tour /DVD+CD/ (SonyBMG)

Ricky Martin - Ricky Martin: Live – Black and White Tour /DVD+CD/ (SonyBMG)

A latin szupersztár számos fantasztikus fellépéssel büszkélkedhet, s legutóbbi turnéjának felvételei azt bizonyítják: emberünk – kiváló csapatmunkával – elérte a színpadi show-k csúcsát. Kár, hogy a DVD-k világát még nem sikerült maximálisan kiismerni…

Miközben világsztárok sora törekszik a tökéletes képpel és hanggal felvértezett koncertanyagok kiadására, s olyan művészek jelentetik meg emlékezetes fellépéseiket blu-rayen, mint Shakira, Beyoncé, Celine Dion, Bruce Springsteen vagy Robbie Williams, addig Ricky Martin képes volt a profin vágott és filmezett, lélegzetelállító show-ját letterbox képpel megjelentetni!
Mert ha mondjuk egy középszerű előadóról lenne szó, vagy egy kevésbé vállalható előadásról, akkor legfeljebb megvonná az ember a vállát, de egy ilyen produkció esetében ez a döntés FELFOGHATATLAN! (Még szerencse, hogy a Dolby Digital 5.1-es térhatású keverést nem spórolták le!)

A latin előadó lírai dalaival elsősorban a spanyol nyelvterületen szerzett rajongókat, míg nemzetközi népszerűségét szinte kizárólag olyan pörgős felvételeknek köszönheti, mint a Maria, a The Cup Of Life (La Copa De La Vida) vagy a Livin’ La Vida Loca. Ráadásul bármilyen jól is szólnak e sok esetben karneváli hangulatú szerzemények a sorlemezeken, nem kérdéses, hogy a koncerttermekben kelnek életre igazán!

A harmincas évei közepén járó, Puerto Ricóban született előadó és táncosokból-zenészekből álló kísérete hazai pályán bizonyít: a zseniálisan megszerkesztett, két kifutóval, mozgójárdákkal, liftekkel és süllyesztőkkel, valamint világító elemekkel és mobil fényfalakkal megtámogatott, Béke-jel köré épült színpadot a vízből életre kelő énekes videómontázsát követően azonnal belakják a profi táncosok. Az általuk előkészített terepre magabiztosan érkező művész egy hihetetlen energikus egyveleggel indít (benne az Unplugged-koncertjén bemutatott Pégate, a HDCD-n is kiadott Raza Del Mil Colores és a fergeteges Por Arriba, Por Abbajo), ám a közel tízperces nyitány után sem lassít a produkció: a legutóbbi Ricky Martin-albumról ismerős, a kislemezkiadást méltatlanul elkerülő This Is Good szintén tarol.

Az érthető módon pillanatok alatt szétizzadt ruha kulisszák mögötti cseréjéről egy egzotikus indonéz táncbetét tereli el a nézők figyelmét, ám hiányérzetre semmi ok: a 185 cm magas kulcsfigura nemcsak capoera-mutatvánnyal, de újabb három fékevesztett dallal lép újra színpadra, s garantálja, hogy odahaza is felpattanjunk az ülőalkalmatosságból – a 2003-as Jaleót az egyik legutóbbi telitalálatos dal, az I Don’t Care követi, melyet nagyszerűen kombináltak a világsikert hozó, az erre az alkalomra alaposan áthangszerelt Maria című bulibombával! Ha itt véget érne a show, akkor is megérte volna, de még a buli felénél sem járunk!

Az indonéz után hindu mozdulatsorok következnek, s a fehér pólóba bújó sztár táncosainak és a közönségnek is lehetőséget ad, hogy kifújják magukat: romantikus blokkját negyedik spanyol nyelvű sorlemezének Grammy-díjat hozó címadó felvételével vezeti fel, s mielőtt a Vuelve feliratú korong másik tételét, a Gracias Por Pensar En Mit is előadná, kihasználja a lehetőséget, hogy anyanyelvén köszönthesse földijeit, illetve a világ számos távoli pontjáról érkezett rajongókat. A zongora- és csellókíséret mellett egy sokezres „kórussal” kiegészülve előadott Fuego De Noche, Nieve De Dia majdnem akkora tapsot kap, mint a két nyelven rögzített és előadott She’s All I Ever Had/Bella.

A Kylie Minogue-nál is megfigyelhető felvonásokra osztott produkció lehetőségével élő latin dalos harmadik blokkját a zenei és gondolkodásbeli forradalomnak szentelni: az előadó testét digitális tetoválásokkal bevonó videóbevezető idegesítő vágásainak, kamerarángásainak és hanghatásainak a vad elektromosgitár-kísérettel megbolondított Revolución vet véget, mely során az est sztárja egyfajta George Michael-alteregóként jelenik meg, táncol, énekel és pózol a színpadon. A bő tízéves spanyol szövegű dalt egy friss angol nyelven előadott siker követi: az It’s Alright kiváló bemelegítés az újrahangszerelt, bombázó táncoslányokkal feldobott Livin’ La Vida Locához. A Somos La Semilla (Magok vagyunk) és a személyes hangvételű Asignatura Pendiente (Felfüggesztett tantárgy) inkább szövegüknek, semmint zenei körítésüknek köszönhetik helyüket e csokorban – viszont kétségtelenül jó kontrasztot alkotnak a finálé-összeállítással.

A negyedik, mintegy negyedórás blokk ismét a táncoslábúakat célozza meg: a színpad megtelik, s némi felvezetés után az a Drop It On Me izzasztja meg a begyakorolt koreográfia szerint mozgó énekest és a hozzá csatlakozó vokalistalányt, melynek a Black Eyed Peas-ből ismert will.i.am volt a producere. A hamisítatlan latin hangulatról a fúvósokkal megerősített Lola Lola gondoskodik, a La Bomba pedig – nomen est omen – szó szerint hatalmas durranás! (Érezhető és látható, hogy nemcsak Ricky Martin, de a színpadon lévő táncosok, zenészek és vokalisták is mindent beleadnak ebbe a számba, hogy a finálénak szánt The Cup Of Life (La Copa De La Vida) méltó befejezését már csak levezetésképpen ugrálják végig.

Igaz, a koncertet végigbulizó-táncoló nézők is megérdemlik a levezetést: a két ráadás a listavezető tételek közül kerül ki: az első hallásra fülbemászó Tal Vez után az MTV által szervezett Unplugged-koncerten is színpadra álló spanyol Chambao együttes énekesnője, La Mari tűnik fel, hogy a show egyetlen duettjét prezentálja a Hírességek sétányán saját csillaggal büszkélkedő csillaggal.

Az extrakedvelőkre a DVD-n egy negyedórás, angol és spanyol felirattal egyaránt ellátott werkfilm mellett kilenc kivetítő-anyag is vár, melyek többsége kifejezetten nagyszerű. (Apró malőr, hogy a Hindu Transitionre kattintva nem az odatartozó, hanem a Rebirth/Tatoo Intro videómontázsát találjuk.) Ám az igazi ráadás mindenképpen a 100 perces koncert anyagából összeállított alig egyórás CD egy sor slágeregyveleggel, nyitánnyal, fináléval és a két ráadással.

Bárcsak kihasználták volna a készítők a teret hódító 16:9-es képarányú megjelenítők nyújtotta előnyöket, s nem olyan megoldásra voksolnak, mely az ilyen típusú készülékek minden (!) oldalán fekete sávot produkál! Akkor garantáltan maximális pontszámot kapott volna Ricky Martin: Live – Black and White Tour feliratú, e hibát leszámítva kiváló csomagja.

Tracklista
DVD
1. Intro/Underwater
2. Pégate/Raza Del Mil Colores/Por Arriba, Por Abbajo – Medley
3. This Is Good
4. Indonesian Transition
5. Jaleo
6. I Don’t Care/Maria – Medley
7. Hindu Dance Transition
8. Vuelve
9. Gracias Por Pensar En Mi
10. Fuego De Noche, Nieve De Dia
11. She’s All I Ever Had/Bella
12. Rebirth/Tatoo Intro
13. Revolución
14. It’s Alright
15. Livin’ La Vida Loca
16. Somos La Semilla
17. Asignatura Pendiente
18. Rave Intro
19. Drop It On Me/Lola, Lola/La Bomba – Medley
20. The Cup Of Life (La Copa De La Vida)
21. Tal Vez
22. Tu Recuerdo
(sztereó+Dolby Digital 5.1)

CD
1. Intro/Pégate/Raza Del Mil Colores/Por Arriba, Por Abbajo – Medley
2. I Don’t Care/Maria – Medley
3. Vuelve
4. Revolución
5. It’s Alright
6. Livin’ La Vida Loca
7. Somos La Semilla
8. Rave Intro/Drop It On Me/Lola, Lola/The Cup Of Life (La Copa De La Vida) – Medley
9. Tal Vez
10. Tu Recuerdo (feat. La Mari of Chambao)

Balajti Péter

2008. 01. 19.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 01. 19. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 02. 13. 9:25
Szerintem egyszerűen szuper. Imádom!
Vendég 2008. 05. 17. 10:45
Nagyon jól néz ki és a hangja is KIRÁLY!!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Ricky Martin: Live – Black and White Tour /DVD+CD/ (SonyBMG) cikk képei
Ricky Martin - Ricky Martin: Live – Black and White Tour /DVD+CD/ (SonyBMG)