Hírek Bulik, koncertek Fesztiválok Interjúk Lemezajánló Fotók / videók Fórum Képeslap Linktár

Lemezajánlók

Celine Dion: A New Day… Live In Las Vegas /2 DVD/ (Columbia/SonyBMG)

Celine Dion - Celine Dion: A New Day… Live In Las Vegas /2 DVD/ (Columbia/SonyBMG)

Amióta bejelentették, hogy Celine Dion többéves szerződést írt alá az egyik legfelkapottabb Las Vegas-i szórakozóhellyel, azóta várja rajongók tömege, hogy kiadják a show-t DVD-n. Az ötéves fellépés-maraton véget ért, a pazar kiállású DVD-csomag pedig a koncertfilmen túl három és félórányi ráadásanyagot is tartalmaz. Lássuk!

A 4:3-as, illetve letterbox képarányú logók elég ijesztően hatnak, ám a 16:9-es, anamorfikus szélesvásznú menükép megnyugtató. Igaz, a menüpontok közül hiányzik hangbeállítás, de csak nem szúrják ki a szemünket, pontosabban a fülünket egyetlen sztereó hangsávval! S valóban: a „The Concert” szóra kattintva nemcsak a teljes show és a különböző fejezetek közül választhatunk, de a PCM sztereó és Dolby Digital 5.1-es térhatású keverések közül is.

A másfél órás show soknyelvű feliratozása ugyan kizárólag a dalok közti kommentárokra korlátozódik (no meg a dokumentumfilmekre!), viszont a csodaszép digipack tokba csúsztatott 40 oldalas füzet az est során felcsendülő összes dal szövegét tartalmazza!
A gigantikus színpad hátsó kivetítőfalán megjelenő videómontázs után a gyéren vöröses fénnyel megvilágított színpadon fekete színű, elegáns szabású ruhában megjelenő Celine Dion nem vacakol: az est, illetve 2002-es angol nyelvű albuma címadó dalával indít, s azonnal megnyeri a közönséget!

A nyitány után kékbe boruló színpadon immár csillogó fehérben bukkan fel a díva, hogy Jennifer Rush egykori sikerdalának Grammy-jelölést hozó feldolgozását élőben is sikerre vigye! A himnikus tétel lehetőséget biztosít a színpadtechnika megvillantására: előbukkanó lépcsők, aktív videófal, leereszkedő csillárok, valamint művészi koregráfiára mozgó táncosok, s nem utolsósorban az énekesnő csodaszép, s egyben határozott hangja töltik meg a teret.
Nagyjából ennyit kell várni, hogy ízelítőt kaphassunk a Cirque Du Soleil-jel is dolgozó show-koreográfus, Franco Dragone igazi kreativitásából: gigantikus musicaleket idéző éjszakai kastély oszlopainak körvonalai, villám szabdalta éjszakai égbolt szolgálnak háttérként az It’s All Coming Back To Me Now című sikerdal megszólaltatásához. A teátrális balett és mozdulatművészet harmonikus kompozíciójában Celine Dionra is új szerep vár, melyben kiválóan helyt áll! A produkciót nézve és a dalt hallgatva eszünkbe juthat Meat Loaf Anything For Love /But I Won’t Do That/ című dala és videóklipje, hiszen mindkét szerzeményt ugyanaz a Jim Steinman komponálta… A csodaszép tételhez ügyesen hozzáillesztett, A hírek szerelmesei című Robert Redford–Michelle Pfeiffer-moziban is elhangzott Because You Loved Me még ugyanazon díszlet között csendül fel, ám a hazánkban kevésbé ismert, ám az Egyesült Államokban és Japánban listavezető, szintén lírai To Love You More során újra változik a vizuális koncepció.

Ötdalnyi felvezetést követően sor kerülhet a közönséggel való kommunikációra is. Az apró intermezzo tökéletes átvezetés a középtempós blokkhoz, melyet a Stuart Little, kisegér 2. végén elhangzó I’m Alive vezet fel – a kellően mozgalmas, nagyvárosi forgatagot idéző díszletek és tarka, vidám táncosok egyaránt hozzájárulnak a bulihangulathoz, melyet tovább fokoz a vokalistákat is előtérbe engedő, feszes ritmusú I Drove All Night című Cyndi Lauper-feldolgozás.

Az est legkülönlegesebb koreográfiája kétségtelenül a Seduce Me című, mély érzelmekről tanúskodó ritkasághoz készült: a testhezálló, mély kivágású, fekete csipkeruhát viselő, egy fotelben helyet foglaló énekesnőt körülvevő férfiak szenvedést és szenvedélyt egyaránt kifejező mozdulataihoz remekül asszisztál az est fénypontja! Érdekes kontraszt az ezt követő If I Could, lévén az anyasághoz köthető Miracle CD-t és fotóalbumot egyedül képviselő tételt a színpad szélére ülve ajánlja szülőknek és gyermekeknek az előadóművész édesanya.
S ha már a személyes dolgoknál tartunk, tökéletes időzítéssel csendül fel a program egyetlen francia nyelvű tétele (Celibne franciául beszél odahaza a kisfiával…), a káprázatos Pour Que Tu M’aimes Encore, melynek maxija platinalemez lett Franciaországban…

A mozdulatlanságba dermedő, majd a kiválóan hangszerelt I Surrender csúcspontjánál hihetetlen energiával életre kelő táncosok, valamint a háttérben lobogó tűz látványa nagyszínpadi élményé emelik a következő tételt, melyet – elérve a show feléhez – igazi különleges meglepetések követnek!
Az alig ismert Ammore Annascunnuto a Kóristák filmzenéjéért Oscar-díjra jelölt Bruno Coulais és Felippe Fragione közös filmbetétdala, mely egyetlen korábbi Celine Dion kiadványon sem szerepelt még. Nem úgy a technika segítségével Frank Sinatrával közös duett, ami a színész-énekes egyik legkedveltebb városában, Las Vegas-ban egészen új értelmet nyer! A feldolgozások és kölcsöndalok sorának azonban ezzel még nincs vége: a szintén Sinatra-repertoárból való I’ve Got The World On A String (érdekesség, hogy e 75 nótát az a Harold Arlen írta, akinek az Over The Rainbow című örökbecsűt is köszönhetjük) rögtönzött revü-körítést kapott, s bár az I Wish című Stevie Wonder remeket nem énekelte a Hang, viszont napjaink fiataljai számára garantáltan ismerős lehet e harmincéves bulidarab – bizony, e szerzeményre építette Will Smith a Wild Wild West című sikerét…

Nézzük, mi nem volt még?! Lírai és szerelmes dal kipipálva, popnóta és diszkósiker szintén szerepelt, swing, funky sem hiányzott, a gospelek világa azonban érintetlen maradt – eddig. A Love Can Move Mountains-szel e műfajt is bevonja a show-ba a kanadai énekesnő, alaposan megdolgoztatva a háttérénekeseiből összeálló kórust! A közönség állva tapsol, s a székek még egy dal erejéig üresen maradnak: a River Deep, Mountain High hibátlan finálé nemcsak a borítón látható szuperszexi rucit viselő dívának, de tánckarának is.

Minden jó, ha a vége jó, de vajon 1997 óta létezhet-e Celine Dion koncert a My Heart Will Go On nélkül?! Na ugye! A ráadás a Titanic című gigamozihoz méltó betétdal, melyet sikerült mindenféle hajós utalás nélkül színpadra vinni (ha csak nem a művésznő uszályáról nem jut eszünkbe valamifajta vízi jármű).

Bár maga a koncert a lényeg, a csomagban extrákból is bőséggel kapunk. A három dokumentumfilm legrövidebbje – mely így is közel háromnegyedórás – Celine különleges rajongóiról szól, az ő videónaplóik felhasználásával készült el ezt a különleges összeállítás. A bemutatkozó rész nem túl érdekes, a koncerthelyszínre való utazásuk már érdekes, a művésznővel való találkozásuk pedig sok esetben valóban megindító. Van, aki 700 mérföldet vezetett Las Vegasba, más 13 órát repült, de olyan rajongó is akad, aki bő egy évtizede készült a nagy pillanatra! A személyes kapcsolat pedig nemcsak a világ számos pontjáról érkezők számára különleges, de az énekesnőt is sikerül alaposan meglepni! Az egyik vendég bevallja, hogy nyolcvannál több alkalommal látta már az A New Day…-t, egy hölgypáros magára tetováltatta a show logóját, van, aki a művésznőről nevezte el a kislányát, ám a legmeghatóbb mégis az a fiú, aki csak azért tanult meg franciául, hogy értse Celine anyanyelvén előadott dalait…

A második lemez kétórás összeállítása valóban mindent bemutat, amit érdemes tudni a koncertről, annak hátteréről attól a pillanattól kezdve, hogy 17 órakor a művésznő elbúcsúzik a gyermekétől egészen az éjfél utáni hazatérésig. Beülhetünk a művésznő autójába, megleshetjük a sminkszobában és vacsorafogyasztása közben is. Megismerhetjük mobilja csengőhangját, láthatjuk a hangpróbán és hallhatjuk, hogy szólna, ha Celine Dion énekelné a Baha Men-féle Who Let The Dogs Out című nótát!
Kiderül, hogy kerül a művésznő a színpadra, miként lehet a nyitódal után 10 másodperccel már egy egészen más szerelésben, s a semmiből előbukkanó gigantikus lépcsők titkára is fény derül! Ötletes a színpadi és színpad mögötti kép párhuzamba állítása, bekukkanthatunk a zenészek rejtekhelyére, s a készítők leleplezik Celine Dion súgóját is!

Az alig egyórás A New Day – Titkok című összeállítás az előzményekről szól, komoly, őszinte témákat sem kerülve ki. Mikor és hogy született meg a Las Vegas-i show ötlete, hogy került a képbe Franco Dragone rendező, s mi késztette Celine Diont arra, hogy hátat fordítson és több már ne érdekelje élete egyik legnagyobb álma?! Aztán a mégis megvalósuló, s az utolsó pillanatokban kis híján majdnem meghiúsult show-ról mesél a premier előtt két héttel súlyosan lebetegedett művésznő. Kulisszatitkokat tudhatunk meg a Ceasars Palace Colosseum nevű, az eseménysorozatnak otthont adó épületének kialakításáról, a világ legnagyobb és valószínűleg legdrágább videófaláról, a színpad lejtéséből, az akusztikai és a levegő páratartalmából eredő nehézségekről…
Kiderül, hogy annak idején miért kellett Celine Dionnak rövid szőkére festett hajjal színpadra állnia, s hallhatjuk miért nem mondta le édesapja halálának napján a fellépést, s hogy énekelte el azon az estén, könnyeivel küszködve a What A Wonderful World-öt…
A tényleg különleges, cseppet sem felszínes összeállítás persze nem csak komoly dolgokkal foglalkozik: sztorikat és felvételeket kapunk a legnagyobb poénokról és sztárvendégekről. Celien Dionra kíváncsi volt – többek közt – Sylvester Stallone, Michael Douglas, Michael Jackson, Mihail Gorbacsov és Anthony Hopkins is. Utóbbi kapcsán az egyik táncos blokkba betoltak egy Hannibal Lecter-alteregót, de arra is akadt példa, hogy a félmeztelen táncosfiúk közé besétált az énekesnő bátyja, akinek látványa alaposan megnehezítette a Seduces Me előadását…

Fergeteges, jól felépített és nagyszerűen fényképezett koncertet kapunk, szinte hibátlan dallistával, melyről hiányzik ugyan a Beauty And The Beast, meg egy kicsit a Where Does My Heart Beat Now és a That’s The Way It Is, de így is bőségesen kapunk klasszikus Celine-sikereket és egy sor remek meglepetésdalt, nem beszélve a valóban érdekes és értelmes extrák tömegéről!

Tracklista
1. DVD
1. A New Day Has Come
2. The Power Of Love
3. It’s All Coming Back To Me Now
4. Because You Loved Me
5. To Love You More
6. I’m Alive
7. I Drove All Night
8. Seduces Me
9. If I Could
10. Pour Que Tu M’aimes Encore
11. I Surrender
12. Ammore Annascunnuto
13. All The Way
14. I’ve Got The World On A String
15. I Wish
16. Love Can Move Mountains
17. River Deep, Mountain High
18. My Heart Will Go On
+
Dokumentumfilm a rajongókról

2. DVD
A New Day… – Bepillantás a kulisszák mögé
+
A New Day… titkai

Balajti Péter

2008. 02. 02.

A cikk küldése emailben A cikk nyomtatása

Neked mi a véleményed?

Balajti Péter 2008. 02. 02. 0:00
Neked mi a véleményed a lemezről?
Vendég 2008. 02. 04. 16:51
Én naon birom Celine t, olyan szép hangja van.
Vendég 2008. 04. 24. 23:04
Remek!!És ott leszünk Wienben ,a koncerten :)
Vendég 2008. 05. 15. 17:01
Nekem megvan a dvd. Nagyon király!!

Nick-név:

Ellenőrző kód
Ellenőrző kód:

Nem regisztrált felhasználók csak nick-név megadással szólhatnak hozzá a fórumhoz.

Belépés » | Regisztráció! » | Miért is legyek regisztrált felhasználó? »

Celine Dion: A New Day… Live In Las Vegas /2 DVD/ (Columbia/SonyBMG) cikk képei
Celine Dion - Celine Dion: A New Day… Live In Las Vegas /2 DVD/ (Columbia/SonyBMG)